Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '08

 
Kategori
Emlak
 

Vergi adaleti mi dediniz..?

Muhasebecinizden faks geliyor: KDV Tahakkuk Fişi.

Bu kesat giden ortamda hiç emlak satışı ya da kiralama işlemi gerçekleşmemiş o ay. Başka bir iş kolunda iseniz hiç kar getirici işleminiz olmamış. Yani zarardasınız. Nitekim ödeyeceğiniz fişte KDV sıfır gözüküyor. Ama ödeyeceğiniz rakam sıfır değil.

Başka bir fişte geçici vergi var. Gene gelir sıfır. Çünkü iş yoktu o ay. Ödeyeceğiniz vergi de sıfır olmalı diye bekliyorsunuz. Oysa karşınızda ödemeniz gereken YTL.ler duruyor.

Benzeri tahakkuk fişleri sizin yabancınız değil. Hatta nerdeyse ayrılmaz parçalarınız arasında. Hiçbir ay sizi unutmazlar. Çok vefalılar.

Aklınız karışır. Ben zarardayım niye vergi ödüyorum diye kızarsınız. Beyanım var, bunu devlete de resmen ifade ettim dersiniz. Peki muhatabınız mevzuat hazretleri ne der:

- Ben anlamam, beyan verdin. Kazansan da kazanmasan da devlete Özel İşlem vergisi, Eğitime Katkı Payı, Damga Pulu bedeli … ödeyeceksin arkadaş…!

- Ama ben kiramı bile ödeyemedim. Görüyorsun işler iyi değil. Vallahi cepten gidiyor…diyemezsiniz.

Çünkü mevzuat efendi dinlemez, o alacağını ister, vermezseniz basar cezayı.

Peki T.C.Anayasası’nın 49ncu maddesi ne der: (Değişik: 3/10/2001-4709/19 md.) Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.

Ya 55nci madde: Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır. Güzel...

Şimdi 60ncı maddeye göz atalım: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar.

Anayasamızın 73ncü maddesi bakın ne diyor:

– Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.

Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.

Bu ifadeden siz de, herkesin mali gücüne göre, adaletli bir vergi sistemi anladınız değil mi...?

İyi de vergi adaletinden ne anlayacağız?

Vergi yükünün, vatandaşlar arasında adil bir şekilde dağıtılmasını amaçlayan; kimden ne kadar vergi alınacağının tespitinde mükelleflerin şahsi ve ailevi durumlarını ve mali güçlerini göz önünde bulunduran bir sistemin vergi adaletini sağlayacağı düşünülmekte.

Ayrıca adil bir vergi sisteminde; eşitlik ilkesi son derece önem taşımakta. Ancak burada herkesten aynı oranda vergi almak eşitlik anlamına gelmiyor. Aynı mali durumları olan ve aynı koşullara sahip olanların aynı oranda vergi ödemesi, eşitliği ifade ediyor. Yani, vergilemede adaletin sağlanabilmesi için, farklı gelir düzeyindeki vergi mükelleflerinin farklı vergi ödemeleri gerekmekte.

En doğal beklenti ise verginin kazançtan alınması.

Daha önemlisi : Devletin, girişimcilerin mevcut işlerini yürütebileceği asgari kazanç miktarı ile çalışanların insan onuruna yakışır gelir düzeyini tespit ettikten sonra bunun üzerindeki kazançlarını vergilendirme yoluna gitmesidir.

Yeni Sosyal Güvenlik Yasası hazırlanırken bu basit ama temel ilkelerin dikkate alınmasının; sosyal hukuk devleti ilkelerine uyma, vergi barışını sağlama, anayasanın temel amacını yerine getirme ve vergi kaçaklarını önleme konusunda önemli katkılar sağlayacağını değerlendirmekteyiz.

 
Toplam blog
: 54
: 1444
Kayıt tarihi
: 07.03.08
 
 

Artvin Şavşat doğumlu, İstiklal Savaşı Gazisi oğluyum. Emekli subayım. Binicilik Engel Atlama mil..