Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '08

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Vergi afları

Vur abalıya...

Basından öğreniyoruz ki, Maliye Bakanlığı yeni bir vergi affını gündeme getiriyor. Bakanlık, vergi borcu olanlarla uzlaşmayı planlıyor. Bu uzlaşıya göre vergi borcu faizleri affediliyor ve vergi borçları da takside(18 aylık) bağlanıyor. Böylece, hazineye 18 boyunca para akacakmış. Bu kaçıncı vergi affı?

Peş peşe çıkarılan vergi aflarına rağmen, yaklaşık 1000 vergi mükellefi -ki bunlar, milli gelir pastasının kaymağını yiyenlerdir - milyonları aşan YTL'ik vergi boçlarını ödememek için hala direnmektedirler.Hükümet-
lerin küçük bir yasa ile üstesinden gelebileceği bu bu sorunu, 1990 yılından beri tatmin edici bir çözüme ulaştırama-
maları "sosyal hukuk devleti" anlayışı ve "sosyal adalet" ilkesi ile bağdaşmamaktadır.

Vergi toplarken, en küçük bir vergi borcu için sıradan vatandaşa karşı bütün hükümleri ile işleyen yasalar, devlet kasasına girmesi gereken milyolarca YTL'yi kendi kasalarına aktaran bu kişilere karşı nedense zorlayıcı olamamak-
tadır.Hükümetler, ödenmeyen bu vergilerle meydana gelen bütçe açıklarını, akla gelmedik vergi ve zamlarla dar ve orta gelirli halkın, karnını doyurmakta zorlandığı kazancından kapatmaya çalışmaktadır.(Belediyeler de aynı şekilde, %30-40'lara varan su ve elektrik kaçaklarını, dürüst abonellerinin sırtından çıkarmaktadırlar)

Yıllardan beri, hükümetlerin ağızlarından düşürmedikleri, "çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacaktır" sloganı ise, boş ve dayanaksız bir vaat olarak hala kulakları tırmalamaktadır.

Bilinmelidir ki, mevcut vergi yasaları ve bu yasaların işleyiş tarzı, kolay para kazanmayı cazip hale getiriyorsa, daha iyi bir yaşam için yasadışı yollara başvurmada artış olur.Toplumsal ahlak, son yıllarda sık sık konuşulan ve ahlaksızlığa hoşgörü ile bakan "yükselen değerler" altında ezilir kalır.

Bu nedenle, şimdiki hükümet; yapamazsa bir sonraki hükümet, en kısa sürede gerekli yasal düzenlemeleri yaparak
bu "vergi yüzsüzleri"nin hakkından gelmeli, bunlar, aylık bültenler halinde kamuoyuna açıklanmalı ve "ben aptal mıyım ki vergi borcumu ödeyeyim, vergi ödeyeceğime o paralarla yeni yatırımlar yaparım" diyen kimi yüzsüzlerin hukuk düzeni ile alay etmeleri önlenmelidir.

Amaç, klasik "fakir-zengin"edebiyatı yapmak değildir; demek istenen, devletin ve hükümetin, küçük ve ayrıcalıklı
bir grubun mutluluk ve refahı için çoğunluktaki dürüst vatandaşların "vur abalıya" şeklinde sömürülmesine olanak vermemesi, "sosyal hukuk devleti" olma niteliğini koruması ve "sosyal adalet" ilkesine işlerlik kazandırmasıdır.

cdenizkent
 
Toplam blog
: 979
: 1425
Kayıt tarihi
: 11.12.07
 
 

İstanbul doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimi İstanbul'da tamamladım. İstanbul Üniversitesi'nde..