Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Vergi gelirlerindeki artış, ekonomiyi krizden kurtarır mı?

Vergi gelirlerindeki artış, ekonomiyi krizden kurtarır mı?
 

Global krizle ilgili kriz bitiriceler birbiri ardına açıklamalarda bulunarak, krizin bittiğini müjdeliyor.

Bir yandan da petrol fiyatlarındaki artışa dikkat çekip, halkı tüketimi kısmaya davet(!) ediyorlar.

Bundan esinlenen ülkemizin ekonomi kurmayları da birbiri ardına açıklamalarla, halka gaz vermeye(!) çalışıyorlar.

Önce Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan bu yönde bir açıklama yaparak, TÜİK’e dolaylı yoldan uyarı gönderdi!

2010 yılının ilk çeyreğinde büyüme rakamları çift haneli olabilir!

Ekonomik veriler Başbakan Yardımcısının söylediği gibi görünmeyince, Başbakan Yardımcısına destek amaçlı önce Merkez Bankası Başkanı, ardından da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten benzeri yönde açıklamalar geldi.

Maliye bakanının yaptığı açıklamalara bakacak olursak, ülkemiz krizi çoktan atlatıp, büyümeye, bütçe açığını azaltmaya, vergi gelirlerini arttırmaya, ithalatı azaltmaya, cari açığı kapatmaya başlamış!

Zaten kriz bizi teğet geçmemişimiydi? Hamdolsun ayağımız her daim yere sağlam bastı!

İşsizlik gibi bir sorunumuz zaten yok! Başbakan ilgili yerlere gerekli uyarıları yaptı! Yalnız yapılan uyarılar işsizliğe çare olacak gibi görünmüyor.

Her esnaf bir işsize iş verse, 1.300.000 kişi iş imkânına kavuşur. Ya geriye kalanlar? Bence her esnaf en az 3 işsize iş versin ki, işsizlik sorununu kökünden çözelim!

Başbakan’ın söylediğini TOBB yapabilir mi?

Bence yapmak zorundalar. Bu zamana kadar en büyük desteği Başbakan’dan gördüler. Şimdi Başbakan’a sırt çeviremezler. Oysa Başbakan onlar için ne fedakârlıklar yapıp, ülkenin zenginlerini karşısına almıştı. Tabi yandaş olanları değil!

Gelelim vergi gelirlerine;

Yılın ilk 3 aylık döneminde (İlk çeyrek)
* Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 40 artmış.
* Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 33.7 artmış.
* İthal mal girişinden alınan KDV yüzde 57.5 artmış * Kapasite kullanım oranları geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 12.5 artmış.
* Sanayi üretim endeksi geçen yılın ilk 2 ayına göre bu yıl ortalama yüzde 15 artmış.

Bu artışlara rağmen bütçe açığının 5.9 milyar lira(eski parayla 5.9 katrilyon) olduğu rahatlıkla görülüyor.

Bunca vergi artışına rağmen, üretimde fazla bir artış görünmüyor. O zaman halk yastık altındaki parasını yavaş yavaş harcamaya başladı! Ya da bir yerlerden ülkeye sıcak para girişi başladı. Bu sıcak paranın estirdiği bir rüzgâr, ekonomide bahar havası yaratıyor.

Yalnız IMF ve Dünya Bankası yetkilileri sıcak paranın fazla girmesi durumunda, enflasyonun artış eğilimine gireceğini belirterek, uyarılarını yaptılar.

Bu arada vergi rekortmenlerine de değinmek gerek. 8 yıllık AKP döneminde yaratılan zenginlerin hiç birisi malum listede görünmüyor. Listeler aşağı yukarı son 20 yıldan beri aynı. Aynı isimleri göze batıyor. Kıyıdan, kenardan listeyi delen olsa da, bunlar istisna delmeler!

Bu verilere bakıldığında, halkın gelirinde artış olmamasına rağmen, özellikle KDV ve ÖTV artışı dikkat çekici! Bu tür vergiler, harcama ile artış göstereceğine göre?.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..