Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Vergi iadesi kalkmasın, e-vergi iadesi olsun...

Vergi iadesi kalkmasın, e-vergi iadesi olsun...
 

2008 yılından itibaren çalışanlar için uygulanan vergi iadesinin kaldırılmasının düşünüldüğü açıklandı. Emekliler için vergi iadesi uygulaması geçen yıl kaldırılmıştı. Çalışan kesimlerin tepkisini çekmemek için şu anda ödenen vergi iadesi kadar her ay ödeme yapılacağı söylendi.

Yeni uygulamanın olumlu ve olumsuz yönleri olacak. En olumlu yönü çalışanlar ve işyerleri her yılbaşında ciddi bir kırtasiyeden kurutulacak. Fiş vermekten nefret eden kimi esnaf çok mutlu olacak. Vergi iadesi kaygısıyla fiş isteyenler artık hiç fiş istememeye başlayacak. Zaten son zamanlarda kredi kartıyla yapılan alışverişler dışında fişi unutturmaya çalışmak birçok yerde alışkanlık olmaya başlamıştı. Bu konudaki denetim yetersiz ve yaptırımlar caydırıcı olmadığı için belgeli alışveriş azalacak. Toplumun vergi iadesi karşılığında yaptığı deneticilik görevi sona ermiş olacak.

Biz ulusça kayıtlı ekonomiyi sevmiyoruz, birçok konuda çok ciddi ahlak ve namus anlayışımız var ama vergi ödememenin ahlaki yönünü hep gözardı ediyoruz. Eğer toplumun değer yargılarını değiştirilemiyorsak devlete düşen görev bunu uygulamadaki kolaylıklar ve yaptırımlarla yaşama geçirmektir.

Vergi iadesi uygulaması kaldırılmamalıdır. Onun yerine alışverişte belgelemeyi ve vergi iadesi uygulamasını kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılmalıdır. e-Devlet uygulamalarımız içine e-vergi iadesini eklenerek kolaylaştırılmalıdır.

e-VERGİ İADESİ

Kredi kartlarımız ve banka kartlarımızın bilgileri içinde kimlik numaramız da bulunmaktadır. Banka veya kredi kartı ile yapılan alışverişlerde bilgiler bir veri bankasında toplanabilir. Böylece bu alışverişler için fiş verilmesine gerek kalmaz ve karşılığı olan vergi iadesi doğrudan kredi kartı veya banka hesabına aktarılır. Bu şekilde zahmetsiz hesaba yatacak vergi iadesi almak kartla alışverişi özendirir ve kayıtlı ekonomiye katkıda bulunur. Bu yöntem, son zamanlarda televizyonlarda gördüğümüz Okan Bayülgen’li kart kullanımını özendirme reklamlarından kat kat etkili olur.

Şu anda bu sistemin altyapısı hazırdır. Kredi ve banka kartları veri bankasında çok kısa zamanda yapılacak bir geliştirme ile hemen uygulama başlayabilir. Böylece toplumun gönüllü vergi deneticisi görevi sürer ve kayıtlı ekonomiye katkıda bulunan çalışanlar ve emekliler ödüllendirilir.

Şu andaki sevimsiz, bol kırtasiyeli vergi iadesi sistemini çok hantal buluyorum ama vergi iadesinin kaldırılmasına karşıyım, bunun için sus payı olarak verilmesi düşünülen havadan ödenecek parayı da istemiyorum. İyi bir yurttaş olarak kayıtlı alışveriş yapmayı ve karşılığında vergi iademi almak istiyorum.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..