Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Vergi ve cezaların affı hangi tarihe kadar uzatıldı?

Vergi ve cezaların affı hangi tarihe kadar uzatıldı?
 

Gelişmiş toplumlarda vergi gelirleri, devletin en önemli gelir kaynaklarının başında gelir. Vergi kaçırmak en önemli suçlar arasında sayılır. Vergi kaçıranın kimliğine bakılmadan gereken yapılır. 

Gelişmiş toplumlarda vergi kişiye göre alınmaz! Medya kuruluşların veya büyük holdinglerin siyasi tavırlarına göre kontroller yapılarak, bir kurumun sermayesinin iki-üç katı vergi cezaları kesilmez. 

Bir hatırlatmayla konuya girelim. Bildiğiniz gibi Doğan grubuna karşı kesilen ceza, hala yargıda… Ancak öbür yanda devlet bankalarından talimatla verdirilen krediyle alınan bir grup medya, anında yandaşlığa soyunup, diyet ödemeye başlıyor. Bırakın vergi denetimini, kullanılan kredilerin düzenli olarak geri ödenip ödenmediği bile belli değil. Benim kanım, geri ödemelerde, kriz bahane edilerek aksamalar olduğu yönünde… 

Bu gün yandaşlar Kuzey Irak’ta para kazansınlar diye, halka satılan elektriğin yarı parasına Kuzey Irak Yönetimine elektrik satılıyor. Bu elektrik aynı zamanda, yıllardan beri insanlarımızı katleden PKK’nın aydınlatılmasında ve diğer aletlerinin kullanılmasında da kullanılıyor! 

Nerden girip nereye geldik! Aslında konumuz vergi… 

Ülkemizdeki vergilerin nasıl toplandığını bilmeyen yok. 

Bizde genellikle vergiler, tabana yayılır! Yani dolaylı vergilerle (KDV, ÖTV gibi…) işi götürmeye çalışırız. 

Tabi vergi kanunları iktidarın elinde bir büyük silahtır! 

Bu güne kadar bu silahla birçok kurum infaz edildi! Örneğin Kanal Türk… 

Vergi konusunda birkaç yılda bir af çıkartırız. Bu affı çıkarmanın nedeni toplayamadığımız vergiyi affedip, yeni bir sayfa açmak gibi halka anlatılsa da aslında vergilerin tahsil edilememesi gerçek nedendir. 

Bildiğiniz gibi sigorta primleri, memurlardan kesilen emekli kesenekleri, yine çalışanların tümünden kesilen Sağlık sigorta parası da bir vergidir. Ancak çalışanlardan anında kesilen bu vergiler, işverenden alınamamaktadır. Sonra bir af kanunu ile işverenin borcu silinmektedir. 

Vergi demişken, yeni bir af yola çıkmış. Hatta uygulaması uzatılıp, yine belli kesimlere rant aktarımı yapılmış. İşte otomotiv sektörüne destek olmak amacıyla geçen yıl şubat ayında uygulamaya konulan hurdaya çıkartılan araçların vergi borçları ve trafik para cezalarının silinmesine ilişkin düzenlemenin kapsamı genişletilmiş.

30 Haziran’da sona eren uygulama 2011 yılı sonuna kadar uzatılırken, 1979 ve daha önceki tarihlerde trafiğe çıkan araçlar için geçerli olan düzenleme, 1985 yılına çekilmiş.

Daha önce gerçek kişilerin yanı sıra sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan şirketlerin yararlanabildiği düzenlemeden, artık tüm şirketler yararlanabilecekmiş.

Bildiğiniz gibi Meclis’in tatile girmesi, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa değişiklik paketi hakkında vereceği karara odaklanmış bekliyor. Bu arada boş duranı Allah da sevmez kul da sevmez mantığı ile hareket eden iktidar, milletvekillerine ek iş yaptırarak bu tip düzenlemeleri yapıyor. 

İşte yeni düzenleme: Model yılı 1985 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını 31 Aralık 2011 tarihine kadar hurdaya çıkartanlar, kayıt ve tescillerini sildirerek, araçlarını İl Özel İdareleri’ne bedelsiz teslim edecekler veya Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKEK) götürebilecekler. 

Aracını bu şekilde hurdaya çıkartanların 31 Aralık 2011 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları silinecek. Ayrıca, hurdaya çıkartılan bu araçların plakasına 28 Şubat 2009 tarihine kadar kesilen trafik para cezaları da affedilecek. Yeni düzenlemeyle yolcu ve yük taşımacılığı yapan şirketlerin yanı sıra diğer şirketler de 25 yaşından büyük araç filolarını yenilerken af hükümlerinden yararlanabilecekler.

İşte toplanamayan vergilere bir çözüm yolu! 

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..