Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır

Dün öğleden sonra internet gazetelerinde haberi gördüğümde acı bir tebessüm oluştu yüzümde. Traji komik bir durum. Başlık ‘’DOĞAN GURUBUNA VERGİYLE GÖZ DAĞI.’’ Düşünmeden edemiyorum. ‘’Vay benim aydınlık insanlarımın aydınlık Türkiye’si. Nasıl da adım-adım karanlığa yol alıyor.

2001, 2002, 2003, 2004, 2005 üst-üste 5 yıl İstanbul vergi rekortmeni, 2007 Türkiye vergi rekortmeni Aydın DOĞAN. Aydın DOĞAN; ne zaman DENİZ FENERİ yolsuzluğunu manşetlere taşıdı o gün ipi çekilme süreci başladı. Korku imparatorları ülkeyi karanlıklar ve korkular ülkesi hâline getirmekte tereddüt dahi etmedi. Sonuçta DOĞAN Gurubu gerekli açıklamaları yapıp yasal yollardan herkesten hesabını soracağını bildirdi. Açıklamanın ilk günü gurubun borsada % 17 kayıpla kapandığını sonrasının daha da kötü olacağı görülmektedir. Gurubun küçük yatırımcılarının kayıplarını kim, nasıl telafi edecektir?

Siyasi hırs ve karanlık emellerini gerçekleştirmek için kendi yandaşları dışında kimseyi görmeyenler; "kravatlı eşkiyalar, papyonlu keneler!" En fazla 3 yıl daha tepemizde oturursunuz. 3 yıl sonraki seçimde karanlık zihniyetinizle birlikte sizleri gönderecek olan yine bu halk olacaktır.

Fazla uzatmadan Milliyet Yazarı Sayın Fikret BİLA’nın yazısından bir bölümle baş başa bırakıyorum sizleri. Saygılarımla...

"Doğan Yayın Holding, hisselerinin yüzde 25’ini Almanya’nın Axel Springer Grubu’na satmış. Bu satıştan doğan vergiyi de ödemiş.
SPK’ya da verilen bilgilere göre satış süreci şöyle gelişmiş:
Doğan Yayın Holding, halka açık bir şirket olarak hisselerinin bir kısmını Axel Springer Grubu’na satmak üzere 11 Kasım 2006 tarihinde görüşmelere başladığını SPK’ya bildirmiş. Görüşmeler belli bir aşamaya geldiğinde 22 Aralık 2006 tarihinde SPK’ya bir bildirimde daha bulunarak satışın son aşamaya geldiğini, anlaşmak üzere oldukları bilgisini sunmuş. Ve nihayet 2 Ocak 2007 tarihinde, satışın gerçekleştiğini, hisselerin bu tarihte Axel Springer’e devredildiğini ve bedelinin de tahsil edildiğini SPK’ya bildirmiş.
Bu satıştan doğan vergiyi de Nisan 2007’de ödemiş...
İşlemler ticaret ve maliye hukukuna göre yerine getirilmiş.

O halde sorun ne?
Sorun şu: Bir vergi denetim elemanı bu işlemleri denetlemiş; Doğan Yayın Holding’e 800 milyon TL vergi cezası kesmiş.
Ve nedenini şöyle izah etmiş:
“Siz 2 Ocak 2007 tarihi itibariyle vergi ödemişsiniz ama bu vergi borcu, görüşmelere başladığınız 11 Kasım 2006 tarihi itibariyle doğmuştur. Bu durumda siz, vergi kaçakçılığı yapmış oluyorsunuz. Cezanız bu!”
Satış yapılmadan, bedeli tahsil edilmeden vergi borcunun doğması söz konusu olamaz. Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre de hisse satışı, hisselerin devredildiği gün gerçekleşir. Vergi borcu da o gün itibariyle doğar. Görüşmeye başlanması, hisselerin satılacağı anlamına gelmez. Satılmamış hisse için vergi borcu doğmaz. Hisselerin devredildiği gün mevcut yasalar ne diyorsa ona göre vergi borcu doğar ve ödenir. Bu durumda Doğan Yayın Holding’in yasalara uygun biçimde gerçekleştirdiği ve vergisini ödediği bir işlem için “vergi kaçakçılığı”yla suçlanması, basın sektörünü ilgilendiren kamusal bir sorundur.
Bu durumda iki olasılık söz konusudur:
Ya vergi denetim elemanı, Doğan Grubu’nu batırmak için siyasi bir talimat almış ve suç olduğu halde kanunsuz emirle hareket etmiştir...
Ya da kraldan fazla kralcı bir tutumla iktidara yaranma çabası içindedir.
Her iki halde de yaptığı vergi denetimi değil, vergi terörüdür."

MİLLİYET-FİKRET BİLA…
 
Toplam blog
: 9
: 411
Kayıt tarihi
: 29.04.07
 
 

1956 Yozgat-Çandır doğumluyum. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İş İdaresi terkim. Evliyim..