Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '07

 
Kategori
Kitap
 

Veronika ölmek istiyor- Paulo Coelho

Veronika ölmek istiyor- Paulo Coelho
 

Diplomasi, karşındakini beklemede tutma sanatıdır. İlk aşklar belki hiç unutulmazlar, ama mutlaka sona ererler. (s.172)

Okuduğum Tarih:5-9 Temmuz 2002
Veronika Ölmek İstiyor (Veronika Decide Morrer)-Paulo Coelho
Çeviri:Haldun Pamir
Can Yayınları 2. Basım-Şubat 2000

Ajandama Yazdığım Not:

Yazarın birçok kitabını okudum. Ama ilk okuduğum Simyacı'da bulduğum tadı bulamadım. Bu roman da öyle. Zaman ve mekan bakımından diğer kitaplarından farklı, konusu da öyle.Başkahraman Veronika genç bir kadın, herşeye sahip olmuş ama yaşama isteği yok ve ölmeye karar veriyor. Kurtarıldıktan sonra doktor ona sadece 4 günlük ömrü kaldığını söylüyor. Tabi ki bir senaryo.Doktoru yöntemleri ve ilaçları kullanıp sonuçlarını takip ediyor. Ölüm korkusu Veronika'yı yeniden yaşama bağlıyor ve aşık oluyor. Sıradan görünmesine rağmen, değişik öyküler okumayı zevkli hale getiriyor. Önerilebilecek bir roman.

Kitaptan Alıntılar:

-Herkesin ne olursa olsun hayatta kalmak için savaştığı bu dünyada, ölmeye karar verenleri anlamak kolay mı? (s.24)

-İnsanlar başkalarının başına gelen korkunç olaylardan sanki gerçekten üzgünmüş ve yardım etmek istiyormuş gibi söz ederler, ama işin gerçeği başkalarının acısından zevk alırlar, böylece kendilerinin mutlu ve şanslı olduklarına inandırırlar. (s.35)

-Kendi dünyasında yaşayan herkes herkes delidir;şizofrenler, psikopatlar ve manyaklar...

Depresyon:seretonin maddesinin azlığı insanın iş yaşamında dikkatinin dağılmasına, uykusuzluğa, iştahsızlığa ve yaşamdan yeterince zevk almamasına yol açar. Bu madde bedende hiç bulunmazsa kişide derin umutsuzluk, kötümserlik, gereksizlik duygusu, yorgunluk, endişeye kapılma ve karar verme güçlüğü gibi belirtiler görülür.(s.60)

-İnsanlar hiçbir zaman kendilerine anlatılanlardan birşey öğrenemezler, kendi çabalarıyla öğrenirler yalnızca.(s.66)

-İnsanların mutluluk olasılığı ne kadar yükselirse mutsuzlukları da o kadar artar.Dr. Igor (s.80)

-Dış tehditlerden korunaklı dünyalar yaratmak isteyenler, fazla ileri gidip dış dünyaya karşı abartılı yüksek duvarlar örerler. Bu duvarlar onların içdünyasını yoksullaştırır. (s.92)

-Kahramanlar ve deliler tehlikelere aldırmazlar, kim ne derse desin bildiklerini okurlar. Deli intiharı seçer, kahraman kendini feda eder, ama ikisi de ölür.(s.92)

-Hayatta pek çok hata yapmaya izin vardır, hayatımızı mahvedecek hata hariç.(s.126)

-Yalnızca iki yasak vardır, biri insanların, öteki Tanrı'nın koyduğu yasaklardır.

-Normallik, fikir birliğinden başka birşey değildir.Yani çoğunluk birşeyin doğru olduğunu düşünüyorsa, dolayısıyla o şey doğru- normal-olur.(s.162)

-İnsanlar doğaya aykırı davranıyorlar, çünkü farklı olmaya cesaret edemiyorlar, o zaman da bünye Vitriol(acılaşma) üretmeye başlıyor.
Ölüm bilinci, bizi daha yoğun yaşamaya yöneltir.(s.202)

Yayınevi Notu:

Veronika Ölmek İstiyor, Brezilyalı yazar Paulo Coelho'nun yeni romanı. Yayınladığımız öbür romanlarında, olaylar hep geçmiş dönemlerde geçiyordu, oysa bu romanda olaylar günümüzde geçiyor, hem de oldukça yakınımızda: Bosna ile sınır komşusu olan Slovenya'da. Veronika, görünüşte, her istediğine sahip bir genç kadındır; renkli bir yaşam sürür, yakışıklı erkeklerle gezip tozar, ama mutlu değildir. Yaşamında bir şeylerin eksikliğini hissetmektedir. Bir gün ölmeye karar verir. Aşırı dozda ilaç alınca hastaneye kaldırılır. Orada kendisine birkaç günlük ömrü kaldığı söylenir. Akıl hastanesinde kaldığı sürece çeşitli insanlarla, çeşitli dünyalarla tanışan Veronika, yabancısı olduğu yeni duyguları keşfeder: Kin, korku, aşk, hatta cinsellik. Ölümü beklerken, çevresindeki insanları gözlemlerken, Veronika, varoluşunun her dakikasının yaşamla ölüm arasında bir seçim olduğunun farkına varır. Paulo Coelho, bu yeni kitabında, çağımız insanını rahat bırakmayan delilik olgusunu işliyor; toplumun normal kabul ettiği kalıpların dışına düşen insanları anlatıyor. Veronika Ölmek İstiyor, farklı düşünceleri yüzünden sık sık başka insanların önyargılarını göğüslemek zorunda kalanlar için değişik bir yaşam tarzı bulma ihtiyacını irdelerken, insanlığın temel sorunlarından birini içeriden bir yaklaşımla ortaya koyuyor.
(Arka Kapak)

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..