Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Vicdan

Vicdan
 

Vicdan, sözlük anlamı; kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıya varmaya iten, kişinin kendi ahlak değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç.

Sizce vicdan herkeste var mıdır? Yani bu güç doğuştan mı? Yoksa sonradan kazanılan bir şey midir? Eğer bu doğuştan varsa çoğu zaman hatta kimileri için her zaman hayata, kişilere ve özellikle kendimize karşı yaptığımız hatalarda veya acımasızlıklarda nereye saklanıyor? Eğer sonradan kazanılan bir duyguysa o zaman herkes bu konuda bir beceriye sahip değil…

Aslında ben doğuştan ve herkeste var olduğuna inanıyorum. Hatta en katı en acımasız, en vurdumduymaz insanda bile.

Sadece çözemediğim neden hep geç geldiği? Neden hep olması gereken zamanda yerinde olmadığı? Neden umarsız acımasız davranışlarımızda bizi engellemediği? Ve neden hep yüreğimizin en korumasız anlarında, aslında her zaman sahip olduğumuz ama farkına varamadığımız güzellikleri kaybettiğimizde geldiği?

Ve geldiği zamanda yitirdiğimiz en güzel anlarla kaybolan duygular arasında tutunacak bir yer bulamadığı…

Bu yazıyı yazmak nereden aklıma geldi biliyor musunuz? Bugün gazetede “Vicdan Müzesi Kurulsun” başlığı vardı. Düşüncelerden korkan korkak insanların, maşa durumunda belirledikleri kişilere katlettirdikleri aydınlarımıza ait eşyaların toplanacağı bir müze düşünülüyordu. Yani bu fikirdi. Olması mümkün olabilecek bir fikir. Öncüsü de katledilen kişilerin aileleri olacak sanırım.

Her birinde o güne ait acı bir iz, acı bir utanç taşıyan eşyalar. Utanç? Elbette katliamı gerçekleştiren el’den çok bunu imzalayanlar için olacaktır. İşte vicdan denilen nokta burada hayata geçer mi? Merak ediyorum. Hani cinayet işleyen katiller, öldürdükleri kişinin etrafında dolaşırlarmış ya. İşte böyle bir müze kurulsa emri veren kişi ya da kişiler müzeyi ziyaret edebilirler mi? Vicdanları ki varsa tabi buna müsaade eder mi? Orada sergilenen insanlık ayıbına ve kanlı eşyaların bıraktığı acıya katlanabilirler mi?

Ben bunları merak ediyorum. Ama o kişilerin vicdanları konusunda ki bilgiye sahip olmaya da ömrümün yetmeyeceğini de biliyorum. Zira fikirler değişmedikçe bu ve benzeri olaylar yaşanmaya devam edecektir değil mi?

 
Toplam blog
: 24
: 791
Kayıt tarihi
: 23.10.09
 
 

İstanbul'da yaşıyorum. Bilgisayar Eğitimi veren bir firmada satış ve organizasyon görevi yapıyoru..