Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Aralık '08

 
Kategori
Yılbaşı
Okunma Sayısı
1214
 

VİSKİLİ HİNDİ DOLMASI

VİSKİLİ HİNDİ DOLMASI
 

Yılın son günü...Geldi gelecek derken uğurlamaya saatler kaldı..İyi dilekleri, hayalleri, yeni yıla ertelerken anımsamak istemediğimiz her şeyi giden yıl da bırakma temennisindeyiz. Yılbaşı olur da yemek tarifleri olmaz mı? Hindi tariflerini görünce Pirmete'nin kendine özgü tarifi geldi bugün aklıma..Olmazsa olmazdı..Rica ettim kırmadı benim de konuğum olmayı..

Keyifle ,sağlıkla, hepsi olmazsa da beklentilerimizin bir kısmının gerçekleşeceği güzel bir yıl diliyorum...

Fazla söze gerek yok...İşte meşhur tarifi, akıcı üslubu ile Pirmete...

Yılbaşına az kaldı. Herkes çam ağacı, mum, eşe dosta hediye peşinde koşturuyor. Hindi (culuk), kaz arayanlar var. Millî Piyango biletleri, çerez merez, demlenmelik sıvılar yok satıyor. Kriz mriz kimsenin umurunda değil. Herkes mükemmel bir yılbaşı geçirip 31 Aralık günü, gecenin bir saatinde oryantalleri seyretme hazırlığında.

Bendenizin geçen yılbaşından kalma bir hindi dolmam var derin dondurucuda. Viskili. Isıtıp yiyeceğim o gece.

Ben bu yazımı iki yıldır ısıtıp ısıtıp (bunun adına güncelleme diyorlar günümüzde) yeniden okuturum MB ahalimize.

Tarifini vereyim. Bildiğim tek yemek de budur zaten. Kolaydır yapması. Çok da lezzetli olur. Bekâr hemcinslerime özellikle öneririm.

Levazımatı şudur:

- 6 kişi için yaklaşık 4 kiloluk bir adet Haymana hindisi

- 1 şişe kaliteli viski (Coni Vookır’ı öneririm)

- 2 adet havuç

- İhtiyaca göre tuz ve karabiber, biraz zeytinyağı

- Makara ipinden biraz kalın, sicimden biraz ince yeterli uzunlukta ip

- Bir adet yağlama fırçası

- Buzdolabında hazır buz

- Bir adet mini fırın

- Bir adet televizyon

- Bir porsiyon iştah

- Güleryüz, yaşama sıcak bakış

Hazırlanışı şöyledir:

- Havuçları yıkayıp soyuyorsun, sonra boylamasına ince uzun şeritler halinde kesiyorsun.

- Havuç şeritlerini muntazam aralıklarla hindinin üzerine yapıştırır gibi yerleştiriyor, sonra hindinin çevresinden çeşitli yönlerden ipi dolaştırarak havuçları hindiye sabitliyorsun ve ardından zevkine, ihtiyacına göre tuzlayıp karabiberliyorsun hindini.

- Fırçayı kullanarak hindini yedire yedire zeytinyağlıyorsun (Önemli bu. Yoksa kuru kalır!!!)

- Fırını 200 dereceye ayarlıyor; sonra, kendine bir bardak buzlu viski hazırlayıp, bir saat kadar sonra yiyeceğin çıtır hindi dolmasının şerefine lıkırdatıyorsun.

- Bilahare hindiyi mini fırına sürüyor, eline bir bardak daha buzlu viski alıp televizyonun karşısına geçiyorsun. Yudum yudum televole kızlarına iç geçiriyorsun. Yeaahhh çekip yudumluyorsun viskini. Kızların ve hindi dolmasının şerefine.

- Sooora, yaklaşık 20 dakika kadar sooora, mutfağa gidiyor, fırının termostat ayarını 200’den 250’ye getiriyorsun. Eh tabii mutfağa uğramışken, bi bardak buzlu viski daha dolduruyorsun

kendine. Bardağını tak diye fırına vurup „Şerefe Dostum“ diye bağırıyor, televolene dönüyorsun.

- Çıtır hindini düşlerken ve onun kokusu zaten yavaş yavaş salona sızmaya başlamışken, çıtır kızlara iç geçiriyor, ama arada bir mutfağa gidip hindinin pişkinlik durumunu çatal dürterek kontrol etmeyi ihmal etmiyorsun. Ehh, bardağın boşalmış oluyor haliyle: Buzdolabından takviyeni alıyor; elinde viski, aklında hindi, gözlerinde çıtır kızlar yayılıyorsun yine TV karşısındaki koltuğuna.

- Bir yarım saat soona falan, önce bardaanı tazeleyip bi daa gidip bakıyon hindine. Vaziyet nedir diye. Eyi görüyon durum vazyetini…Soona -biraz elin yanıyo ama- hindinin başını ön tarafa, kıçını arka tarafa çeviriyon fırında. Kafan çıtrlaada olduğu çin bi baadak daha srvis edip goltuğa gidiyon. Mnyak kimi gıvırıyolar, şpur şapur öpşüylr.

- Ffff… Hindin ms gibi kokuy… Lan nerde mutfak beee?..

- El yordamıynan buluyon mutlağı... Evvelemirde bzdolabından bi baadak fisski takviye… Soona culuk dolma kontr…Lan nerde bu Allahsız hindi?.. Vaa mı bööle bişii…Manyak bindi yaaa… Olmaz, yoktur… Salaksın. Hayret pşiii…

- Dönrmek lazım herifi... Yanar yoğusam... Ama önce bi brdak daaa… Frının gapağı nrde yaa?.. Ffff niye zor bu hyaat bööle yaa?.. Çarım senin gapaana lan frın... Çtr gızlar beni bklyo, acle et salak…

Acıktım…

- Bi adet apertif dha muzdolabından… Hndim uğraşıyo bniminen. Emi yaman sen mi, lan oyacam seni hinoğlu bindi!..

- A votre sante lan hyr… Takkk… Nazdrovya… Prooossst… Cheerrs anasını satiiimm… Alooo… Bştin mi laaan?..

- Çtr gızlar yannız galdı... Acıktım yaa… Bi fisk daa eyy geliğğ... Soona bidaa bak, olmuş mu, yanmış mı?..

- İmdaaat… lvboluk da olmuşum... Ufff be… Çk zor... Gızlar ooda, bindi huudaaa… Çıtır çıtır… Fskim neeede?.. Bi brdk daa… Çmişim beeeen, sarhoşuuuum, sarhoooşşş...

- Cnım, gzım, hidim benimmmm…Açım. Ben o frını senden çıkarmazsam ne oliiiimmmm...

- Bardğa grek yok... Şşemin dibi galmış… Takkk lan tahtakurusu suyu…

- Frın oodaaa, gapağı şuudaaa. Eyy duyun gızlaa, çıtır indi buuudaaa…

1 Ocak öğleden sonra ayık kafayla BLOGNOT: Ama düşmeyecektin yere sevgili mini fırın tepsim elimden. Olmadı. Aç yattım. Üstelik sabah kalkıp mutfakta ortalığın yağını temizledim. Hindimi yanında mayonezle soğuk yedim. Tabii efervesan aspirin de aldım.

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.



resim kaynağı:www.sarapgunlugu.com/.../5000000000011170.gif

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Geciken yanıtım için her ikinizden de özür diliyorum. Yeni yıl koşturmacalı başladı, hala da peşinden koşturuyor zaman.. Bir de ADSL bağlantısıyla ilgili teknik bir sorun sıkıştı araya, tam da bay Murfy'yi haklı çıkarırcasına.. Hasıl-ı kelam ancak gelebildim tekrar sayfanıza. Önce cevabım Tuğba'ya: kadın dayanışması bir başka oluyor :) sağ ol Tuğba! Şimdi de Pirmete'ye: yemek yapmak konusunda hiç iddialı olmadım ama iş şimdi inada bindi gibi sanki :) Selam ve sevgiler her ikinize de, iyi dilekleriniz için de teşekkür ediyorum, yeni yıl dileğimi de tuttum bu arada, gerçekleşirse Pirmete'nin yukarıyla bir anlaşması olduğunun kesin kanıtıdır ! :)

Yeşim E. Narter 
 12.01.2009 0:38
Cevap :
giden yılı toparlamak kolay olmuyor tabii..Hal böyle olunca da gecikmeler normal.. :-) Güzel tatlar olacağını düşünüyorum. Güzel bir yıl diliyorum yeniden ve Pirmete'den gelecek yanıtı bekliyorum..Sevgilerimle..  13.01.2009 2:00
 

Benim miknatisin altinda sadece makarna ve sahanda yumurta tarifi var. Her gün elimin altinda olmasi gerek. Viskili'm ise, sadece yilda bir el attigim icin "igastro" adli özel dosyamda. Bu dosyada sadece hindi ve bir de -es dost geldiginde yaparim- börek tarifim var. Annemden ögrenmistim. Hindi'den daha güzel yaparim:-) Ben de her ikinize cok tesekkür ediyor, bir kez daha gönlünüzce bir yeni yil diliyorum. Dilek tutup haber edin. Düsüncelerim insanlara ugur getirir. Tecrübelerle sabittir. Sadece, ama sadece bana bir faydasi yoktur:-( Sevgilerimle

pirmete 
 05.01.2009 19:36
Cevap :
hindi ve böreğin tadına baktığımızda anlaşılacak mutfaktaki ustalığın..İyi olduğunu düşünüyorum şimdiden.. Bu arada tamam..dilek tuttum..bakalım ne kadar sürede gerçekleşecek.. yıl bitmeden mi? olur sorun değil. :-) Ben de teşekkür ediyorum konukluğun ve iyi dileklerin için.. Sevgilerimle..  08.01.2009 2:19
 

diyecegim Yesim, ama benim gibi becerebilecegini pek sanmam bu isi:-) Hindiyle tango baska istir:-) Dost selamlarimla. Sagol katildigin icin.

pirmete 
 04.01.2009 22:47
Cevap :
pirmete'ye bak sen...nasıl da emin konuşuyor...belli olmaz bana kalırsa..Tango nun zerafetini yansıtan hindiyi de beceriklilikle pişirebilir..ne dersin? gecikme için özür diliyorum..teknik bir aksaklık neden oldu..sevgilerimle.  08.01.2009 2:12
 

Pirmete'nin viskili hindi dolması tarifini uygulamak için 2009 yılbaşı kaçtı ama olsun, bir sene daha beklemek de şart değil, bu tarifi print edip buzdolabının üstüne mıknatıslayayım, gözümün önünde dursun hele bir, gerisi gelir elbet.. Selam ve sevgiler sizlere.

Yeşim E. Narter 
 04.01.2009 21:10
Cevap :
iyi bir yöntem tarifin gözünüzün önünde olması..Siz tarifi uygulayın ikinci kez yapmak istediğinizde bir bakmışsınız misafir geliyor...oh oh elinize sağlık demek düşer bizlere de..Bakalım pirmete ne diyecek bu öneriye.. sağlıklı, neşeli, sevdiğiniz işler ve sevdiklerinizle dolu dolu yaşayacağınız güzel bir yıl diliyorum..Selam ve sevgilerimle.  04.01.2009 22:25
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 126
Toplam yorum
: 909
Toplam mesaj
: 267
Ort. okunma sayısı
: 2301
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster