Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mayıs '07

 
Kategori
Bilişim
 

Vista’nın Bakireliği !..

Vista’nın Bakireliği !..
 

Bilişim dünyasını yakın takip edenler bilir. Microsoft firmasının tartışılmaz bir üstünlüğü ve Pazar payı bulunmaktadır. Tüm dünyada, her ne kadar açık kod bazlı yazılımlar (Linux ve benzeri programlar), ve hatta ücretsiz yazılımlar (OpenOfice gibi) günden güne kullanıcı sayısı artıyorsa da Microsoft yazılımlarının ve iş çözümlerinin inanılmaz bir kullanım potansiyeli ve üstünlüğü var. Yeni dünya düzeni artık bilişim teknolojileri ile kuruluyor. Ve bu yeni dünya düzeninde de Microsoft’un yeri piramidin en üstünde. Bunu, meydana çıkartılan ürünleri kalitesinden hatta şirketin piyasa değerinin her gün artmasından ve dünyanın en zengin adamının da bu şirketi kuran Bill Gates olduğundan yola çıkarak bir sonuca varabilirsiniz.

Yaklaşık, yirmi yıllık bilişimciliğim içerisinde, genellikle Microsoft yazılımları ve iş çözümleri ile haşır neşir oldum,
hala da olmaktayım. Gerek yazılım geliştirme, gerek veri tabanı, gerek Office ve iş yazılımlarında Microsoft markasının vazgeçilmezli vardır. Bugün dünya üzerinde kullanılan kişisel bilgisayarların hemen hemen % 90’Inda Microsoft işletim sistemleri, ofislerde hemen hemen %10’e yakın Microsoft Office yazılımları, kurumsal bazlı iş çözümlerinde en azından %50’sinde Microsoft yazılımları kullanılmaktadır. Oranlar ve rakamlar üzerinde çok durmayalım ama belirli bir üstünlüğü ve liderliği olduğu tartışılmaz.

Microsoft, şüphesiz Pazar lideridir lider olmasına da, gerek firmanın sektörün tekeli olması gerekse ürünlerin lisans
bedelinin çok pahalı olması sebebiyle de hep eleştirilir oldu. Bunda ben de hemfikirim. Yani lisans bedelleri çok yüksek, nasıl olsa kullanmak zorundalar diye de ciddi meblağlar talep etmenin gereksizliğini savunuyorum. Ama korsan yazılımın da karşısında olduğumu söylemek zorundayım. Zira bu ürünler, bir emeğin ürünüdür ve bu ürünler, her ne kadar fikir eserleri olsa da, meydana gelmesini sağlayan binlerce insan var. Bunların emeklerinin karşılığı verilmiyor mu ? Bu yüzden, gerek bu şekilde, gerek global bir firma olması sebebiyle ve gerekse yaptığı beceriyle bedelini hak ettiğini düşünüyorum.

Diğer bir konu ise, Microsoft ürünlerinin büyük bir Pazarı olmasına rağmen, çok ta büyük agresif bir antipatik kitle var. Bu kitle, hiç Mücrosoft ürünleri kullanmaz, alternatif ürünlri kullanır ve önerir. Bir başka kesim de var ki, Microsoft ürünlerini kırmak (crack) için çaba sarfeder. Evet siyah hacker’lardan bahsediyorum. Bugünlerde bu profesyoneller yine iş başındaydı. Ne mi yaptılar ? Hedefte Microsoft’un yeni ürünü Vista vardı !..

Yakın zamanda, Bill Gates’in büyük sükselerle tanıttığı Vista ( işletim sistemi) ürünü, hemen bizim pazarımızdaki yerini aldı (artık teknolojiyi çok gerilerden takip etmiyoruz. Amerika’da, Japonya’da ne çıkarsa anında Türkiye’de ) ve artık bilgisayarlar Vista işletimsistemli olarak piyasaya çıkıyor.

Daha bir kaç gün önce, WinHEC 2007 konferansında, Vista satışlarının iyi gittiğini ve 100 günde yaklaşık 40 milyon
lisanslı Vista satıldığını duyuran Microsoft’un sahibi Bill Gates, kendinden de oldukça emin konuşuyordu. Vista çok
güvenliydi, 64 bit çalışıyordu, şöyleydi, böyleydi diye bahsederken, Bu haberin üstünden çok geçmeden bir hacker (kırıcı) grubunun Windows Vista'yı tamamen kırdığı ve yeni yöntemin bir önceki kırma işleminden çok daha üstün olduğu gündeme bomba gibi düştü.

Peki bu iş nasıl yapıldı ? Hacker’lar artık çok profesyonel. Bu iler için büyük kadrolar ve oldukça gelişmiş bilgisayar bile kullanılabiliyor, hatta bu iş için yazılımlar bile geliştirilmiş. İşte bu Hacker'lar tarafından geliştirilen bir
BIOS hilesiyle Vista'nın aktivasyon aşaması atlatılabiliyor fakat yine kurulum için seri numarası gerekiyordu. Bu
gelişmenin üzerinden çok geçmeden bir başka hacker grubu da Vista'yı tamamen kırmış ve yasadışı olarak dağıtmaya başladı.

İllegal ortamlarda paylaşıma sunulan korsan Windows Vista Ultimate DVD'si tamamen kırılmış durumda. Yani aktivasyon işlemi gerçekleştirilmiş, güncelleştirmeler çalışıyor ve kurulum için herhangi bir seri numarası da gerekmiyor. Tarihin en başarılı crack işlemi olarak gösterilen bu gelişmenin ardından Microsoft'un yapacağı hamle, herkes tarafından merakla bekleniyor. Zira, bu program için çok güvenli ve kırılması imkansız deniyordu? Laz fıkrasında dediği gibi.. Ne oldi ? Anlayacağınız Vista’nın bakireliği de gitti gibi..

Çok yakında Türkiye’deki kopya program pazarında bulabileceksiniz Ama şunu bilin ki, bu yasadışıdır, emeğe saygısızlıktır. Emeğe saygı için, bilgisayarınızın zarar görmemesi için ve gerekli güncellemeleri anında ilgili web sitesinden alabilmeniz ve sisteminizin güvenliği için “lisanslı program” kullanmanızı öneririm…

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..