Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '13

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
5180
 

Vitamin tarhanası nasıl yapılır?

Vitamin tarhanası nasıl yapılır?
 

Evde vitaminli tarhana yapımı (görsel netten)


Komşum bizzat kendi yaptığı tarhanadan çorba yapıp getirmiş, şimdiye kadar o kadar güzel ve lezzetli bir çorba içmemiştim. Tarhanayı nasıl yaptığını, içine neler kattığını sordum anlattı.

TARHANANIN YAPILIŞI

1rer kg olmak üzere, nohut, beyaz fasulye, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, mısır ayrı ayrı yıkanarak akşamdan ıslatılır, sabah her birisi ayrı, ayrı düdüklüde haşlanır. 1kg buğday değirmende öğütülür, un haline getirilir haşlanıp suyunu çeken tüm malzemelerle birlikte genişçe bir kazana konur. İçerisine, 1 kg yıkanıp doğranmış ve kaynatılmış domates,  yine 1 er kg olmak üzere küçük doğranıp haşlanmış kırmızı ve yeşilbiberler ilave edilir. Ayrıca her birinden 5 er demet olmak üzere maydanoz, ayıklanmış nane, dereotu ince, ince doğranır. 1 kg rendelenmiş soğan ve sarımsak, mayalanmış 1 ekmek hamuru,  arzuya göre tuz, karabiber, kırmızı toz biber, 1 kg süzme yoğurt konur hepsi birlikte iyice yoğrulur ve mayalanmaya konur. Mayalanan hamurdan küçük parçalar kopartılarak temiz bir çarşafın üzerine yayılır ve kurumaya bırakılır. Mümkün olduğu kadar toz almayacak yerde kurtulmasına dikkat etmek gerekir. Kuruyan tarhana ufalanarak toz haline getirilir ve tekrar temiz bir çarşafın üzerine yayılır, iyice kuruyunca kavanozlara konularak ağzı sıkıca kapatılır. Tarhana çorba yapmaya hazır, afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

Nil ALAZ bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bizler annelerimiz kadar yetenekli, sabırlı değiliz Nahide Hocam. Emek istiyor ve inanın çokta güzel oluyor. Geçen yıl komşum yapmıştı biraz da bana getirmişti. El emeği göz nuru insanın kendisinin yapması kadar güzel şey yok. Emeğinize sağlık güzel ve faydalı bir paylaşım. Sevgilerimle...

Hanife MERT 
 29.09.2013 21:55
Cevap :
Sevgili Hanife Kardeşim! Nerede o sabır bizde, annelerimiz daha becerikli ve sabırlıydı. Çok güzel lezzetli ve vitaminli bir tarhana.Teşekkürler, selamlar ve sağlıklar dilerim.NAHİDE ÇELEBİ   30.09.2013 9:08
 

İnsan sağlığına katkınız diğer yazılarınızdaki lezzetlerle beraber ne hayırlı ve yararlı,sevindirici bir düşünce,değerli öğretmenim.Elinize sağlık.Saygılarımla.

Abbas Oğuz 
 23.09.2013 14:01
Cevap :
Sayın Oğuz, değerli Yazarım! Sağ olunuz, karınca kararınca bir şeyler vermeye çalışıyoruz okuyucularımıza. Bu tarhana biraz zahmetli ama vitamin açısından çok yararlı. Teşekkürler, selam ve saygılar.NAHİDE ÇELEBİ  23.09.2013 15:46
 

Hocam şimdi böylesine emek vererk uğraşacak hanımlar gittikçe azalıyor,tarhanalarda tarihleşmeye başlıyor...

rukiye orhan 
 22.09.2013 6:22
Cevap :
Arada çalışkan, becerikli hanımlar çıkıyor.Doğrusu benim ne uğraşacak vaktim, nede halim yok.Değerli yorumunuza teşekkürler, selam ve sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ  22.09.2013 10:39
 

Sevgili Nahide hanımcığım, bu tarhana çok zahmetli geldi bana ama oldukça besleyici ve lezzetli olacağını tahmin ediyorum, selam ve sevgilerle...

Yurdagül Alkan 
 21.09.2013 22:18
Cevap :
Sevgili Yurdagül Kardeşim, her zahmetin bir nimeti var, vitamin bakımından çok değerli.Teşekkürler, selam ve sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ  22.09.2013 10:28
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1885
Toplam yorum
: 11490
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1033
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster