Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '09

 
Kategori
Otomobil
 

Vitesi boşa alırsan, az yakar mı?

Enjeksiyonlu motorların benzin tüketimi ile ilgili olarak merak ettiğim birkaç soru ve araştırmam sonucu elde ettiğim cevaplar:

Yokuş aşağı giderken aracın viteste olması ve vitesi boşa alarak gitmek arasında benzin tüketimi açısından bir fark oluyor mu?

- Yokuş aşağı giderken aracın viteste olması demek, motorun tekerleklerle bağlantıda olması ve aracın ataletinin tekerlekler vasıtasıyla motora aktarılması anlamına gelir. Dolayısıyla motor ve motorun hareket verdiği diğer parçalar da (alternatör, direksiyon pompası, soğutma suyu pompası, klima vs) aracın ataletiyle çalışır, motorun üzerinde yük olmaz ve bu esnada tüketilen yakıt göz ardı edilecek kadar azdır. Vites boşta iken ise araç, relantide tükettiği yakıt kadar tüketir. Relantideki tüketim de, motorun üzerindeki yüklerden kaynaklı olarak diğer durumdan daha fazladır.

Enjeksiyonlu araçlarda yokuş aşağı giderken vites boşa alınırsa benzin tüketiminde bir artış olur mu?

- Relanti seviyesine gelene kadar benzin tüketiminde artış olmuyor.

Enjeksiyonlu araçlarda boş viteste yokuş aşağı gidilirken tüketilen benzin miktarı enjeksiyonlu olmayan araçlardan daha fazlamı olur?

- Hayır. Enjeksiyonlu araçlarda benzin tüketimi daha az.

Başka bir açıdan bakılacak olursa, aracın daima viteste olması aracın yol tutuşu ve direksiyon kontrolü açısından önemlidir. Ayrıca vites boşta iken fren daha çok kullanılır ve bu da fren aksamının daha çabuk aşınmasına neden olabilir.

 
Toplam blog
: 177
: 1692
Kayıt tarihi
: 02.11.07
 
 

İlk,Orta ve Lise öğrenimi TED Kolejinde yaptı. Bilgisayar Mühendisliği lisans eğitiminden sonra E..