Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Vitiligo tedavisinde umut veren yöntem: hücresel tedavi

Vitiligo tedavisinde umut veren yöntem: hücresel tedavi
 

Vitiligo derinin renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz lekelerle seyreden bir deri hastalığıdır. Deride pigment üreten ve deriye rengini veren melanosit hücrelerinin hasar görmesi sonucu, pigment üretilemez. Pigment yetersizliği sonucu da deride, dağınık ve bölgesel beyaz lekeler oluşur. Vücutta en çok el, kol, bacak, yüzde görülür.

Vitiligo’nun neden olduğu kesin olarak bilinmese de genlerde ortaya çıkan bazı bozukluklar, genetik faktörler, bağışıklık sisteminin bozulması, stres, bazı hastalıklar ve çarpma gibi nedenler hastalığın görülmesinde rol oynar. Ve 100 hastadan 1 veya 2 kişide görülür. Bebeklikten yaşlılığa her yaşta görülebilmekle beraber, hastaların yarısında 20 yaştan önce başlar ve % 20 hastada aile geçmişi vardır, bulaşıcı değildir.

Çözüm: HÜCRESEL TEDAVİ

Cilt Rejenerasyonu; geniş bir yelpazede, yaralar, yanıklar, yara izleri ve cilt bozuklukları tedavisi için kullanılan bir yenilikçi cihaz ve uygulama. Cildin rejeneratif yeteneğinden yararlanıyor. Hücreler hemen çoğalmaya başlıyor ve 7 gün içinde ilk deri tabakasını oluşturuyor. 4 ile 6 hafta sonra, hücreler uygun kalınlıkta şekil almaya başlıyor ve pigment hücreleri cildinizin rengini veren melanini salgılıyor. Bu süreç gelecek bir kaç ay içerisinde de devam ediyor.

Sonuçlar ve Avantajlar:

Bu yöntemin önemli bir avantajı hastanın kendi derisinin kullanılması olup, yabancı bir madde ya da başka bir canlıya ait doku içermemesi. Estetik sonucu artırıyor. Tüm cilt tipleri için uygulanabiliyor.

Vitiligo tedavisinde hücresel tedavi nasıl uygulanır?

Hastanın kendi pigmente hücrelerinin alınıp işlemden geçirildikten sonra problemli (vitiligo) cilt bölgelerine uygulanması ile yapılır. Bu hücrelerin problemli alanda yerleşip cildin normal pigmente yapısına kavuşması 2-3 ay sürebilmekte, deri giderek normal rengine kavuşmaktadır. Çok geniş alanlarda 2. seans tedavi gerekebilmektedir.

İşlem yapılırken önce iz ve renk değişikliklerinin olduğu, problemli derinin üst tabakası soyuluyor (dermabrazyon). Sağlıklı hücrelerden hazırlanan hücre süspansiyonu tedavi edilecek alan üzerine püskürtülüyor. Bu karışım; cilt yapısı (fibroblastlar), damarlanma (renk), pigmentasyon (melanositler) ve doku oluşumu için gerekli hücreleri içeriyor. Aktif halde cilt katmanındaki hücrelerin yenilenmesini sağlıyor.

İki yıl önce yurt dışından gelen 20 yaşındaki bir hastama uyguladığım bu yöntem sayesinde hastamın kolunda %80 oranında bir iyileşme görüldü ve sonrasında tedaviye devam ederek istediğimiz sonuca ulaştık.

Kısaca:

• Estetik sonucu artırır

• Tüm cilt tipleri ile kullanılabilir

• Çevreleyen deri ile eşleşir (uyum sağlar)

• Biyopsi büyüklüğünü ve derinliğini sınırlandırır

• Daha büyük alanların tedavisine olanak sağlar

• Ardışık tedaviler için sağlıklı bir cilt kullanılabilirliğini arttırır

• İyileşmeyi hızlandırır

• Hipertrofik yara izini en aza indirir

• Gerekli bakımı ve pansuman ihtiyacını en aza indirir

• İlaç kullanımını azaltır (ağrı tedavisi)

• Hastanın rahatsızlığını azaltır

• İkincil prosedür ihtiyacını azaltır

• Hastanede kalış süresini kısaltır, genel maliyeti azaltır

PROF. DR. CEMAL AYGIT

ESTETİK VE PLASTİK CERRAHİ

www.aygitplastikcerrahi.com

 
Toplam blog
: 4
: 485
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1959, İzmir'de doğdu. Lise öğrenimini İzmir'de tamamladı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 198..