Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '15

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Vitrektomi

Vitrektomi
 

Vitrektomi


Vitreus normalde temiz, jel kıvamında gözün merkezini dolduran bir sıvıdır. Göz hacminin üçte ikilik kısmını doldurur ve göze şeklini verir. Gözün arka kısmında görülen problemlerde vitrektomi denilen (vitreus sıvısının boşaltılması) operasyonuna başvurulur. Vitrektomi operasyonundan sonra boşluk, gözün salgıladığı aköz sıvısı ve çeşitli besleyici sıvılarla dolar.

Vitrektomi, göz içindeki kan ve çeşitli parçaları çıkartmak için yapılabileceği gibi, yaralı dokuları temizlemek ve retina üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için de kullanılır. Kan, bozuk hücreler, yaralı dokular ışığın retinaya ulaşması sırasında bulanıklık oluşturur. Bunun yanı sıra vitreus sıvısı retina üzerinde bir çekiş etkisi yaratmaya başlarsa yine sıvının boşaltılması için Vitrektomi gerekebilir.

Vitrektomi yapılması gereken bazı genel durumlar şunlardır:

Diyabetik retinapati nedeniyle oluşan retina yırtılması ve kanaması gibi komplikasyonlar

Makular delikler

Retina dekolmanları

Retinada membran oluşumu

Göz içi kanamalarında (vitreus kanamaları)

Göz içi yaralanmaları

Daha önce geçirilen çeşitli göz cerrahi müdahalelerinde oluşmuş bazı problemler

Retinal cerrahi, bir mikroskop ve gözün arkasını daha iyi görmek için kullanılan bazı özel lensler eşliğinde gerçekleştirilir. Sklera (gözün en üst katmanı) üzerinde milimetrik boyutlarda birkaç ince kesi açılır. Mikro cerrahi aletler bu kesilerden göz içine uygulanır. Bunlar:

Fiber optik ışık kaynağı: Göz içini aydınlatmak için kullanılır.

İnfüzyon yolu: Cerrahi müdahale boyunca gözün şeklini korumak için kullanılır.

Vitreusu kesmek ve çekip boşaltmak için gereken aletler.

Vitrektomi genellikle retinal ayrılma düzeltme, makular delik cerrahisi ve makula membranları soyma işlemleriyle birlikte uygulanır. Cerrahi operasyonun süresi, genelde gözün durumu ve ne tip bir müdahale yapıldığı ile ilgilidir.

Özel Teknikler

Retina cerrahisinde retinaya vitrektomi ile müdahale edilirken, bazı özel tekniklerden yararlanılır. Cerrah gözünüze uygun olan herhangi birini müdahale sırasında kullanır. Bunlar:

Kan damarlarına müdahale: İnce kan damarlarının göz içinde kanama yapmasını engellemek için müdahale yapılır. Bunun için bazen lazer kullanılabilir.

Gaz baloncuğu: Göz içine küçük bir gaz baloncuğu uygulanarak, makular boşluklar doldurulmaya çalışılır.

Silikon yağ: Ayrılma önleme operasyonundan sonra retinanın pozisyonunu korumak için göz içi, silikon yağ ile doldurulur.

Cerrahi Sonrası

Ameliyat sonrası ilk gün kontrolüne kadar göz kapalı kalır. O günün akşamında genellikle göz açılır. Anestezi nedeniyle göz kapakları göz kırpma işlemini gerçekleştirmeyebilir. Dolayısıyla anestezi etkisi geçip tekrar göz kırpma işlemi gerçekleştirilmeye başlayana kadar gözün kapalı kalması gerekir. Göz açıldıktan sonra da çeşitli damlalar kullanılır.
 

Göz Nasıl Hisseder?

Ameliyatın sonrasındaki birkaç gün içerisinde gözde bazı rahatsız edici etkiler görülebilmektedir. Bunun başlıca nedeni, göz kapaklarında ve gözün dışında oluşabilecek şişlikler nedeniyle hissedilebilir. Çeşitli kaşıntılar ve aniden gelen keskin bir ağrı hissi, operasyon sonrası görülebilen etkilerdir.

Şiş bölgeye buzla kompres yapılması ağrıyı ve acıyı azaltmak konusunda iyi bir etki yaratabilir. Bazı orta şiddetli ağrılar için Tylenol kullanılabilir. Eğer daha kuvvetli bir acı ya da çarpıntılı bir ağrı hissedilirse Tylenol ya da diğer ağrı önleyici yöntemler yeterli olmayabilir. Bu durumda doktorunuza başvurmanız gerekir.

Gözde çeşitli kırmızılıklar görülebilir fakat zamanla bu durumun geçmesi beklenir. Bazı hastaların gözünün dış kısmında kan birikintisi görülebilir. Bu da göz içinde yenilenme tamamlandıktan sonra ortadan kalkacaktır.

Görme Ne Zaman Gelişir? 

Görüşün tekrar iyiye gitme süreci, Vitrektomi’nin nasıl gerçekleştirildiği ve hangi göz cerrahileri ile beraber uygulandığına göre değişebilir. Makular delik cerrahisi gibi bazı durumlarda cerrah, göz içine gaz baloncukları uygulayabilir ve bu da makula üzerinde hafif bir basınca neden olur. Bu durumda baloncuğun doğru yerleşmesini sağlamak için başı belli bir pozisyonda tutmak gerekebilir.

Bazı genişletici damlalar nedeniyle cerrahinin uygulandığı gözün pupilinin, genişlemiş olmamasından dolayı ışığa karşı hassasiyet oluşabilir.

Ameliyat Sonrası Yapılması Gerekenler


Vitrektomi operasyonu sonrası yapılması gerekenler, beraber uygulanan ameliyata da bağlı olarak değişebilir. Genel olarak yapılacaklar aşağıda belirtilmiş olup, yine de özel durumlar için cerrahınıza başvurmanız gerekir.

Gözünüzün açılmasıyla birlikte doktorunuzun belirleyeceği çeşitli antibiyotik damlalar kullanılmalıdır.

Ameliyat sonrasında ilk yedi gün uyurken, gözü koruyucu bir plastik kullanılmalıdır. İlk üç gün duş alırken de bu koruyucu plastik takılmalıdır.

Yere eğilmek, ağır kaldırmak gibi çeşitli fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.

Tylenol alarak ya da buz kompresi uygulayarak ağrı azaltılabilir.

Başın hangi pozisyonda tutulacağıyla ilgili olarak doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.(Gereken durumlar için)

 
Toplam blog
: 3
: 959
Kayıt tarihi
: 07.07.15
 
 

Ankara Göz Hastalıkları Uzmanı, Göz Hekimi, Göz Doktoru, Retina Uzmanı. 1992-1997'de Gazi Ünivers..