Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '06

 
Kategori
Tarih
 

Viyana'da kapuçino keyfi...

Viyana'da kapuçino keyfi...
 

Efendim malum Osmanlı ordusu 1683’te Viyana’yı ikinci kez kuşatmış. Kuşatma aylar olmuş başlayalı ve savunma hatları zayıflamaya başlamış. Osmanlı eskisi kadar kuvvetli değilmiş ama yine de hala çok korkuturmuş düşmanlarını. Viyana halkı umutsuzluk içinde savaşıyormuş ama hepsi şehrin düşeceğinden eminmiş.

Durumun Viyana halkı için kötü gittiği dönemde Capucchine tarikatına mensup bir papaz çıkmış. Sürekli cephede dolaşıyor, savaşçılara moral veriyor, cephe gerisinde gezip halkı motive ediyormuş.

Şimdi adı bilinmeyen bu papazın konuşmaları halk ve savaşçılar üzerinde o kadar etkili olmuş, o kadar etkili olmuş ki savaşın seyri dönmeye başlamış. Halk da savaşanlar da şehir düşmesin diye daha çok çalışır olmuşlar. Dengeler Osmanlı aleyhine döndükçe moraller de Türk tarafında bozulmuş. Sonrası malum. Viyana halkı surların arkasından çıkıp Türk savaşçıları öldürmeye başlamışlar. Panik sonrası Merzifonlu’nun ordusu dağılmış. Viyana savunmacıları tüm Türk hazinesini ve lojistik desteği ele geçirmişler.

Yiyeceklerin ve içeceklerin arasında ne olduğunu o gün ilk kez gördükleri kahverenkli bir toz bulmuşlar. Bildiğimiz Türk kahvesiymiş bu. Daha önce İstanbul’da bulunan bir subay bunun ne olduğunu onlara anlatmış. Avrupa bu vesile ile kahve kültürünü öğrenmiş. Kahveyi bizim gibi yapmayı becerememişler ama kendilerine has bir yöntemle pişirmişler. Sonra bu tadı çok sevmişler.

Öyle ki bir anda tüm halk bu kahve denen içeceğin meraklısı olmuş. Sonra savaşta ölen Capucchine tarikatı papazının adını sonsuza dek yaşatmak için bu içeceğe Capucchine demeye başlamışlar. Şimdi Kapuçino dediğimiz şeyin öyküsü budur işte.

B.nin Notu: Öykü tamamen doğrudur. Reşat Ekrem Koçu tarihinde de bu şekilde anlatılır. Murat Bardakçı da bu hikayeyi Hürriyet’teki köşesinde yazmıştı. Capucchine tarikatı papazı gerçekten de halkı savaşa ve zafere o kadar motive etmiş ki, savaşın dönmesinde onun rolü gerçekten de büyük olmuştur. Ama asıl sebep Türk ordusu içindeki Sırpların saf değiştirmesidir.

Ordunun paniğe kapıldığını gören Merzifonlu Kara Mustafa Paşa daha fazla kayıp vermemek için orduyu geri çekmeye karar verir. Orta Avrupa tarihçilerinin dediği gibi Osmanlı Ordusu tamamen yok edilmemiştir. Savaşın kaybedilmesine çok öfkelenen padişah Avcı Mehmet sadrazamı daha Belgrad’dayken idam ettirtir. Mezarı da oradadır.

 
Toplam blog
: 7
: 8670
Kayıt tarihi
: 25.06.06
 
 

İyi bir okuyucu olduğumu sanıyorum. Kitaplığımın yarısı tarih kitaplarından oluşuyor. Ben de burada ..