Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '13

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Vizesiz ülkelere seyahat için ipuçları

Vizesiz ülkelere seyahat için ipuçları
 

Son yıllarda T.C vatandaşlarına çok sayıda ülkede vizesiz seyahat imkanı doğdu. Zaten yıllardır tüm pasaport sahiplerine vize istemeyen gezilmesi gereken farklı farklı kıtalarda farklı ülkeler vardı. Fakat ülke sayısı artıkça turlar da yaygınlaşmaya başladı.

TC vatandaşlarına vize uygulamaları (Hangi ülkeler hangi pasaporta hangi uygulamaları yapıyor)
 
 
Yurtiçinde mükemmel bölgelerimiz var. Dünyanın sayılı güzellikleri ülkemizdedir. Yine de ülke dışına çıkarak diğer kültürleri görmemiz gerekli. Dünyaya bakış açımız değişecektir. Ama nedense hala yurtdışına çıkma konusunda büyük bir korku var. Maliyet bakımından yurtiçinden daha pahalı değildir. Özellikle İngilizce bildiğiniz takdirde birkaç ipucuyla sadece hafta sonu için dahi sırt çantanızı alarak tatile gidebilirsiniz.
 
Her ihtimale karşı benim hiç başıma gelmese de kapıdan çevrilme ihtimaliniz var. Ülkelerin güvenlik kuvvetlerinin insiyatifine bağlı olsa da şartlar doğru olduğu sürece bu durumla karşılaşmazsınız. Vizeyle de giriş yapsanız yine de kapıdan çevrilme ihtimaliniz yok değil.
 
Tüm pasaport sahiplerinin vizeden muaf olduğu ülkelerden en gözde olanları:
"Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Bosna-Hersek, Brezilya, Fas,  Gürcistan, Hırvatistan, Hong Kong,  Japonya, Karadağ,  Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova,
 Lübnan, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritius,  Rusya, Seyşeller,Sırbistan, Singapur, Suriye,Tayland, Tunus, Ürdün,"
 
30 ülke ve yüzerlerce şehir gezdik, sizler de her türlü öneri için bize ulaşabilirsiniz. Tüm yurtdışı gezilerimiz için sadece tıklayınız...
 
Hazırlık konusunda bir kaç ipucu:
 
Öncelikle pasaportunuzun olması gerekir. Ülkeye giriş-çıkış yaparken pasaportunuzun en az 6 aylık geçerlilik süresi olmalı. Pasaport çıkartmak için gerekli bilgiler:  http://www.epasaport.gov.tr
 
Ülkeyi doğru zamanda seyahat etmek için internet üzerinden bloglardan ön araştırma yapın. Yüksek sezonda biletler daha pahalı da olsa da örneğin temmuz ayında Suriye' de kültür turuna çıkmak pek sağlıklı olmayacaktır.
 
Günümüzde en ucuz seyahat şekli uçakla olandır. Özellikle 3-4 ay önceden aldığınız biletler 30 euro ya kadar düşebiliyor. Yurtdışı kaynaklı hava yolu şirketlerini kontrol etmenize gerek yok. Bilindik Türk Havayolu şirketleri çok uygun fiyatlara uçuruyor. Güzergahınıza göre o bölgeye uçan her havayolu şiketini kontrol etmenizde fayda var. İnternetten online işlem yaparak  en ucuz fiyatla alım yapabilirsiniz. Sabah erken gidiş ve akşam dönüş bileti almak fazla otel ücreti ödememeniz ve ulaşım için en doğrusudur.
 
Konaklama için en uygun fiyata http://www.booking.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Çok sayıda hostel seçeneği var. Belfast' da çok yataklı koğuş şeklinde bir oda da 10 euro ya kahvaltı dahil konakladığımı hatırlıyorum. Bazen de siz 4 kişilik odaya ucuz rezervasyon yaparsınız fakat başka kimse rezervasyon yapmaz ve oda size kalır. Eğer bayan/erkek karışık bir grupla gidiyorsanız yine hostelde veya az yıldızlı otellerde sadece size ait oda tahsis edebilirsiniz. Site Türkçe. Ödemeyi kapıda yapabiliyorsunuz. Birçok otel/hostel de ücretsiz iptal imkanı var. Konaklama ararken dikkat edilmesi gerekenler:
 
Öncelike konumu önemli. Nereye gitmek istiyorsanız oraya olan uzaklığı ve ulaşım imkanınını kontrol edin.  Google map den mesafe konusunda yardım alabilirsiniz.
 
Araç kiraladıysanız ücretsiz otopark var mı?
 
Ücretsiz wi-fi
 
Temizlik. Oda da banyo var mı?
 
Yemek yapabileceğiniz mutfak var mı?
 
Bunların hepsini yorumlardan anlayabilirsiniz. 
 
Tatile gitmeden önce mutlaka harita ve rehber kitap edinmelisiniz. Özellikle dost yayınlarının kitapları kolay anlaşılır, detaylı ve resimlidir. Berlitz yayınları ve Thomas Cook' un rehberlerini de tavsiye ederim.
 
Gitmeden önce mutlaka bloglara göz atın. Kitaplarda yazmayan güncel ve pratik bilgilere ulaşırsınız.
 
Bir şehir için 3-4 gün çok ideal. Eğer geç saatte havalimanına varıyorsanız veya şehir merkezi havalimanından uzaksa araç kiralananabilir. Avis, Budget, National gibi rent a car firmalarına göz gezdirin. İnternet üzerinden işlem yapabilirsiniz. Ekstra ücret yoksa havalimanı alış otele yakın şehir ofis iade veya havalimanı alış ve iade olarak rezervasyon yapılabilir. Özellikle Aap ülkelerinde yakıt çok ucuz. Günlük 30 euro ücrete ekonomik sınıf iyi bir araç alabilirsiniz. Ehliyetinizi ve bloke için limiti olan kredi kartınınızı yanınıza almaya unutmayınız. Yollar karışık gelebilir. Navigasyon kiralamak da fayda var.
 
Gideceğiniz ülkeye göre yanınıza uygun para birimine ait 300-400 euro alın.
 
Telefonunuzu yurtdışına açtırın. Operatörünüzle görüşerek gideceğiniz ülke için en uygun paketi seçiniz.
 
Uçağa binmeden pasaport, bir miktar para, otel ve uçak rezervasyonunu yanınıza almanız yeterli olacaktır.
 
3-4 günlük rahat bir tatil için hediyeler ve free shop alışverişiniz dahil 300-500 euro yeterli olacaktır. Çekinmeyin, kendinize güvenin ve çantanızı alıp vizyonunuzu genişletin. Göreceksiniz ki her yerde insanlar yaşam mücadelesi veriyor. Herkes sizlere sevgiyle yaklaşacak ve dost kazanacaksınız.
 
 
 
Toplam blog
: 56
: 1239
Kayıt tarihi
: 14.11.11
 
 

30 ülke ve yüzlerce şehir gezisi için tatiliyet İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Tarih bölümü, ..