Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '16

 
Kategori
Güncel
 

Vücudu ve beyni yenilemek

Vücudu ve beyni yenilemek
 

beyin.gen.tr


Geçen hafta Bandırma’ya da kış geldi. Kar iki gün de olsa yerlerde, araba üstlerinde yer aldı. Ben de nezle grip olunca dışarı çıkamadım. Ondan dolayı da arabayı çalıştıramadım.
 
Pazartesi dışarı çıkıp, arabaya kurulup  kontak anahtarını çevirince önce normal olan ses, hemen düştü ve araba ıhhh..ıhhh  diye ses çıkarmaya başladı. Anladım… Şunları demek istiyor:
 
“Sen iki gün beni aramadın sormadın. Bu araba soğukta ne yapar, ne eder… İneyim, üzerindeki karı küreyeyim. Hatırını sorayım; motorunu üç-beş dakika çalıştırayım, ısıtayım.. demedin. Şimdi kalkmış, hadi çalışta gidelim diyorsun: Gitmiyeceğim işte… Gitmeyeceğim…”  İnatlaştı, çalışmadı… Hayda… Yalvarsan, yakarsan çaresi yok.
 
Gel de arabaya laf anlat. Bu saatten sonra kolay değil. En iyisi Şeref Usta, onun dilinden o anlıyor, ne yapıp yapıp ikna ediyor. Çağırdım..
 
Geldi baktı. “Arabayı uzunca çalıştırmamışsın, akü çökmüş,” dedi..
 
“Peki, ustam ne yapacağız?”
 
“Onun icabına bakacağız,” dedi ve yanında getirdiği Akü Şarj cihazını, akünün kutup başlarına bağladı. 
 
“Çevir kontağı…” diye bağırdı. Kontağı çevirdim.
 
Araba güldür güldür çalışmaya başladı.
 
“Şimdi hemen arabayı stop etme; şöyle bir Erdek’e kadar git gel, ancak o zaman tam dolar,”dedi Şeref Usta.
 
“Olur ..” dedim. Gerçi Erdek’e kadar gitmedim ama şöyle bir tur attım, gerekli şeyleri aldım”
 
Kıssadan hisse:
 
Arabaya bakmazsanız , araba çöker. Hemen size masraf çıkarır. Kendinize bakmazsanız, vücudunuz da hemen size  ihanet eder. Ne olduğunu anlayamazsınız…
 
Bu kısa hikayeden sonra size, vücudunuza ve beyninize yarayacak bazı şeyler öngöreceğim. Yapıp yapmamak, kullanıp kullanmamak size kalmış: Bakın: 
 
Sağlam bir beyin için:
 
1. PAZARTESİ:  Akşam yemeğinde yağlı balık yiyin. İşe yürüyerek, bisikletle ya da daha önce kullanmadığınız bir araçla gidin.
 
2. SALI: Sözlüğü açıp bilmediğiniz kelimeler öğrenin. Her saat başı bu kelimeyi cümle içinde kullanın ve günlük konuşmalarınızda kullanmaya çalışın.
 
3.ÇARŞAMBA: Yoga, pilates, müzik ya da meditasyon derslerine katılın. Tanımadığınız insanlarla konuşun. Akşam eve döndüğünüzde bu konuşmaların aklınızda ne kadar kaldığını düşünün.
 
4. PERŞEMBE:  İşe daha önce kullanmadığınız bir yoldan gidin. Yolu karıştırarak uzatın. Akşam ise yol üzerinde dikkatinizi nelerin çektiğini yazın. Televizyonda belgesel ya da sayılar içeren ekonomi programları izleyip sonraki sabah ne kadarını hatırladığınıza bakın.
 
5.CUMA: Alkol ve kafein tüketmekten kaçının. Alışverişe çıkarken hazırladığınız listeyi ezberlemeye çalışın. Buzdolabında olanlara göz gezdirin. Markette "Bundan evde var mıydı? Markası neydi?" diye düşünün.
 
6.CUMARTESİ: Yemeğinizi her zaman kullandığınız elinizle değil, diğeriyle hazırlayıp yiyin ve gözünüzü kaparatak duş alın.
 
7.PAZAR: Sabah kalkıp 1 saat boyunca puzzle yapın ya da bulmaca çözün. Ardından yürüyüşe çıkarak bulmacadaki kelimeleri, puzzle parçalarını düşünün. Akşam saatlerinde eve dönüp parçaları tekrar birleştirmeyi deneyin.
 
Vücut Direncini artırma:
 
1. Tükettiğiniz besinleri çeşitlendirin!
 
2- Vücutta güçlü bir savunma sistemi için protein ile barışık olun. Protein yanında sebze, meyve tüketin. Et yiyin.
 
3- Vücut direncini sağlayan vitamini depolamak için sebze ve meyve tüketin.
 
4 .Sebze ve meyveyi yoğurt, tam tahıllar, taze ya da kuru meyvelerle zenginleştirerek daha fazla tüketebilirsiniz!
 
5.Vitamin C’den zengin turunçgiller, kuşburnu, yeşil yapraklı sebzeler, domates, çilek ve kivi tüketin!
 
6- Sıvı tüketimini artırın.
7- Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin! (Prof. Dr.Sevinç Yücecan)
 
Bağışıklık sistemini yenilemek için şunları  hayatınızdan çıkarın:
 
 1.Şeker: 
Şeker tüketimini neredeyse hiçe indirerek vücudumuzun mineral dengesini koruyabilir, bağışıklık sistemimimizin rahatsızlıklarla daha kolay savaşmasını sağlayabilirsiniz.
 
2.Hareketsizlik : 
Vücudumuz bütün gün televizyon yada bilgisayar karşısında oturmak için tasarlanmamıştır! İster ev işi yapın, ister oyun oynayın, ister yürüyüş, ister spor, ister dans. Ama mutlaka hareket edin.
 
3. Hava kirliliği : 
Elimizden geldiğince trafiğin yoğun yoğun olduğu şehir merkezlerinden, üretimin yoğun olduğu sanayi bölgelirinden uzak yerlerde oturalım.Hafta sonlarını kapalı AVM yerine açık havada geçirelim..
 
4.Radyasyon:
Hayatımızdan çıkaramayız belki ama en azından telefonu kulaklıkla kullanabilir, mikrodalga fırından sonsuza dek vazgeçebiliriz. Bulaşık, çamaşır makinalarına çalışırken yaklaşmamak, saç kurutma makinasını aralıklı kullanmak zor olmayabilir.
 
5.Susuzluk : 
Günlük iki litre su için.
 
6. Sigara : 
Sigara bir çok sorunlara sebep olduğu gibi bağışıklığı da bozuyor.
 
7. Stres : 
Stres bağışıklık sistemini zayıflatan en önemli faktör.
 
8.Yetersiz beslenme : 
Geçiştirilen öğünler, fast food gıdalar yerine şunu ilke edinelim: Ne kadar renkli sebze, meyve, ne kadar çeşitli et ve ot tüketirseniz o kadar zengin beslenirsiniz!
 
9.Alerji : 
Hayatımıza karışan bir çok maddeden oluşabilir. Bunları biorzonans metoduyla öğrenebilir ve tedavisinde de yine biorezonans metodundan yararlanabilirsiniz.
 
10. Abur cubur : 
Çoğu gıdada katkı maddeleri vardır. Doğal olmayan tüm maddeler bağışıklık sistemini yorar..(Dr.Sinan Akkurt)
 
Bunlar doktorların tavsiyeleri. Bir de kendimizin hayattan çıkardığı dersler vardır. Onları da işin içine katmak gerekir. Dostlarımıza da bu konura kulak verelim. 
 
İşimize geleni dinleriz, yaparız… İşimize gelmeyene de güle güle…
 
Doktorların her söylediği de yapılacak gibi değil ki…!
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..