Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Vücudumuzdaki yağ dokusu gençliğin ve çekiciliğin yeni sırrı mı?

Vücudumuzdaki yağ dokusu gençliğin ve çekiciliğin yeni sırrı mı?
 

Yağ enjeksiyonu ile gençleşme nedir, neden popülerleşti?
 
Yağ enjeksiyonu vücudun fazla yağ içeren bölgesinden liposuction yöntemiyle yağ dokusunun alınarak ihtiyaç gösteren başka bir bölgesine verilmesi işlemidir. Vücut şekillendirme yöntemlerinden liposuction, son yıllarda en sık uygulanan plastik cerrahi ameliyatlarından biri haline geldi. Son yıllarda yaşlanmayla hacim kaybeden bölgeleri gençleştirmek için en doğal kaynak olarak da, kişinin kendi yağ dokusu olarak görülüyor. Popülerleşmesinin en önemli nedeni, verilen yağ kişinin kendi dokusu olduğundan, vücut tarafından yabancı madde olarak algılanmaması. Bu yöntemle yüz, memeler, popo ve kalça gibi yaşlanmayla hacim kaybı görülen bölgelere yapılan yağ enjeksiyonuyla gençlikteki dolgunluğu en doğal şekliyle  yeniden sağlamak mümkün olabiliyor. 
 
Yağ enjeksiyonları vücudumuzda nerelerin gençleşmesinde kullanılır?
 
Yüzümüz vücudumuzun en görünen bölgesidir. Çekici bir yüzde, alın, burun kökü-üst dudak arası ve üst dudak-çene ucu arasının kendi içinde ve birbirlerine göre ideal oranları bulunuyor. Genç ve çekici bir yüzde yanaklar, dudaklar, şakak bölgesi, hatta çene ucu, alt ve üst göz kapaklarının belli bir hacimde yağ dokusu içerdiği anatomik çalışmalarla gösterilmiş durumda.  
Yaşlanmayla beraber yanaklarda, bazen alt ve üst göz kapağında,  üst dudakta ve şakaklarda hem hacim kaybı, hem de yer çekiminin etkisiyle yağ kompartmanlarında aşağıya doğru yer değiştirme olur. Vücuttan alınan yağ dokusunun doğru planda ve doğru kompartmanlara enjesiyonuyla azalmış olan hacmin restorasyonu hedeflenir. 
 
Meme kadın vücudunda yaşlanma, hamilelik, emzirme ve kilo alıp vermeyle en çok değişime uğrayan organlardan biridir. Özellikle emzirme dönemi sona erdikten sonar memelerin üst kısmında bir boşalma olur. Bu bölgenin eski dolgunluğunu sağlamanın en doğal yolu yağ enjeksiyonudur.  
 
Ayrıca vücutta alınabilecek yeterli yağ dokusu varsa küçük göğüslü kadınlarda meme büyütme mümkündür. 
 
Kalça ve popo bölgesinin belirginleştirilmesi yağ dokusu enjeksiyonu ile son derece doğal sonuçlar verebilir. Bu bölgede hedeflenen bel ile orantılı olarak kum saati görünümü elde etmektir. Bazen çok kilo veren hastalarda popo bölgesi çok düzleşir, bu bölgenin hacim kazanması yağ enjeksiyonu ile mümkündür.  
 
Yağ enjeksiyonu sonrası elde edilen hacim kalıcı mıdır?
 
Yağ enjeksiyonundan sonraki 3 ay içinde enjekte edilen yağ dokusunun yaklaşık %30’u emilir. Ancak büyük çoğunluğu kalıcıdır.
 
Yağ enjeksiyonu cildi güzelleştirir mi?
 
Yağ dokusu kök hücreden zengindir. Enjekte edildiği bölgede iyi beslenen kök hücreler büyüme faktörlerinin salınımını tetikler, bu da cilt gençleşmesine yardımcı olur.
 
Yüz gençleştirmede dolgu mu yağ enjeksiyonu mu tercih edilir?
Çoğu dolgunun ham maddesi vücutta bulunan materyallerden oluşsa da, raf ömrünü korumada kullanılan maddeler yapaydır. Dolguların büyük çoğunluğu zamanla vücut tarafından eritilir, tekrarlanması gerekir. Cildi gençleştirme etkisinden çok hacim sağlama özellikleri vardır.
Yağ ise tamamen doğaldır, bir miktarı emilse de çoğunluğu kalır. Yabancı cisim reaksiyonu olmaz. Enfeksiyon gibi komplikasyonlar dolgulara kıyasla daha az görülür. Ancak dolgular ofis ortamında uygulanabilirken, yağ enjeksiyonu lokal anestezi de olsa bir ameliyathane ortamı gerektirir. Bu nedenle hastaya, uygulanacak bölgeye ve hasta ve hekimin tercihin göre bir seçim yapılır.
 
Meme ve popo büyütme de implant mı yoksa yağ enjeksiyonu mu kullanılmalıdır?
 
Yağ enjeksiyonu veya implant kullanılması konusu, hastaya ve hastanın vücudunun anatomik yapısına, vücudunda yeterli yağ dokusu olup olmadığına, ailesinde meme kanseri öyküsü olup olmadığına, ek başka müdahaleler gerekip gerekmediğine göre hastayla plastik cerrahın beraber kararlaştırması gereken bir durumdur.
 
Yağ enjeksiyonu sonrası iyileşme süreci nasıldır?
 
Yağ alımı sadece yüz gibi hacim olarak az bir bölge için yapılmışsa, hasta aynı gün içerisinde eve gidilebilir. Ancak karın, basenler veya başka vücut bölgelerine liposuction  yapılmışsa genellikle bir gece hastanede kalınır. Yağ alınan bölgeye 3 hafta kadar korse giyilmesi önerilir. Enjekte edilen bölge yüz ise ameliyat sonrası geçici şişlik olabilir ancak kısa sürede düzelir. Meme ve popo bölgesindeki şişlikler yüzdekinden daha az belirgin olur. Bunun nedeni yüzün damar ağından daha zengin olmasıdır. 
 
 
Toplam blog
: 27
: 84
Kayıt tarihi
: 22.02.17
 
 

Dr. Çiğdem Ünal 1975'te İstanbul'da doğdu. Üsküdar Amerikan Lisesi'ni bitirdiken sonra, tıp eğiti..