Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '12

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Vücudumuzun % 70 i sudan oluşuyor. satın aldığımız suyun kalite sertifikasını neden merak etmeyiz?

Vücudumuzun % 70 i sudan oluşuyor. satın aldığımız suyun kalite sertifikasını neden merak etmeyiz?
 

Bu sabah kullandığım damacana suyunun kapağındaki parti numarasına kafam takıldı. Merak ettim:
 
Acaba her parti için analiz yapılıyor mu?
Analiz laboratuvarı Türkak akreditasyonu varmış?
Yapılıyorsa sonuçlar sağlık bakanlığı yönetmeliğine uygun mu?
Sonuçlar web sitesi üzerinden tüketicinin sorgulamasına açık mı?
Tüketicinin bu konudaki sorularına cevap veriliyor mu?
Yukardaki sorgulamaları yapmadan sadece fiyatına bakarak tükettiğimiz sular sağlımız için hangi riskleri taşıyor?
Kafama takılan sorulara cevap bulmak amacıyla “e… “ firmasına ait web sitesine giriyorum. UT 2.903.121.635 ve ST 270512 -20893888L Parti notlu damacana suyun analiz sertifikasını sorgulamak amacındayım ne yazık konuda bir giriş ekranı bulunmuyor.
 
Yılmıyorum, firmaya mail atarak isteğimi bildiriyorum. Gelecek cevabı ayrı bir yazı konusu olarak saklıyor ve” İSKİ” nine web sitesine yönleniyorum.
 
Bu sefer daha şanslıyım. Şubat 2012 içme suyu analizlerine kolayca ulaşıyorum. Ancak aklıma gene bir soru yakılıyor.” Türkak” akreditasyon logosu ve bilgisini raporlarda göremiyorum.
 
Oysa suyla ilgili 7 ayrı deneye yönelik olarak akreditasyon süreci önemli. Ancak Türkak tarafından yetkilendirilen su analiz laboratuvarlarında yapılan analizlerin uluslararası geçerliliğinden bahsedilebilir.
Su laboratuvarının akreditasyon sağlığımız için çok önemli. Çeşitli ürün ve hizmetlerin, teknik ya da idari bakımdan gerekli yeterliklere sahip olup olmadığının çok büyük bir önem taşıyor."Türk Akreditasyon Kurumu laboratuvar yeterlik standartlarını denetleyen resmi bir otorite. Laboratuvarlar ancak böyle bir otoriteden onay aldıkları taktirde, analiz sonuçları güvenebiliriz demek pek de yanlış olmaz.
 
Analiz sonuçlarının uyması gereken yönetmeliğe de ulaştım.
 
Bu yönetmelikte önemli kısımları sizlerle paylaşıyorum:
 
İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİK
 
İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik
 
Sağlık Bakanlığından
 
Resmi Gazete Tarihi:17/02/2005
 
Resmi Gazete Sayısı:25730
Laboratuvar
 
Madde 47 - Kaynak suyu ve içme suyu tesislerinde dolumu yapılan suyun günlük analizini yapmak amacıyla, su analizi yapabilen laboratuvar teknisyeni veya laboratuvar konusunda eğitim almış ön lisans veya lisans düzeyinde bir teknik elamanın sorumluğunda total jerm, koliform, F. koliform, E. coli, nitrat, nitrit, amonyak ve pH parametreleri yönünden analizleri yapılacak bir laboratuvar bulunmalıdır. İşletmeciler kaynak suları ve içme sularına ait analiz raporlarını her parti için dosyalarda saklamakla mükelleftir. Üretilen parti miktarı işletmeciler tarafından kayıt altına alınır. Bu laboratuvarda günlük analizleri kaydetmek üzere müdürlükçe mühürlenmiş ve onaylanmış bir defter bulundurulur. Yapılan denetimlerde bu defter incelenir ve ruhsata esas analiz sonuçları ile günlük analiz sonuçları karşılaştırılır.
 
Yönetmelikten anladığımız her parti başına belli analizlerde olsa yapılması yasal zorunluluk. Ancak halk sağlığı için bu yeterli değil. Bizler tüketiciler olarak her parti suda tıpkı  “İSKİ”  nin yaptığı gibi sağlık bakanlığı yönetmeliğine uygun su içtiğimizden emin olmak isteriz. Bununda tek yolu web sitesi yoluyla ilgili su partisinin analiz sertifikasına ulaşmak olmalı.
 
İçme suyunda Amonyak, Nitrit ve Nitrat:
 
http://www.nuveforum.net/1266-cografya/58377-su-kirliliginin-oldugu-hastaliklar-icme-suyunun-tasimasi-gereken-ozellikler/
 
Klorlanmış sularda amonyak saptamak zordur. Çünkü amonyak kloraminler şeklinde bileşik halinde bulunabilir.
 
Bunun yanında sudaki nitrit ve nitratların sudaki bakteriler ile denitrifikasyona uğraması sonucu da suda amonyak bulunabilir.
 
Suda bulunan amonyak, nitrit ve nitratın kaynağı gübrelerin kullanımı, sebze ve hayvanların çürümesi, evsel atıklar, kanalizasyonun toprak yüzeyine boşaltılması, endüstriyel atıklar ve çöplerin boşaltılması olabilmektedir.
 
Bütün bu kaynaklar nehir, göl ve yer altı suyunu bulaştırabilmekte, özellikle de kuyuları kirletebilmektedir. Bu kirlenme periyodik bir zamanın sonunda ya da uzun yıllar sonunda süzülme yoluyla ortaya çıkar. Kirli sulardaki nitrat düzeyi, çoğunlukla nitrit düzeyinden daha yüksektir.
 
Nitratın sağlık üzerine etkisi:
 
Methemoglobülinemi:
 
Su kaynaklarının yüksek düzeyde nitrat içerdiği ülkelerde infantil methemoglobinemisi ve ölümler bildirilmiştir. DSÖ’nün bir yayınında 100 mg/lt ve daha fazla nitrat içeren kuyu sularının bebek yiyeceği hazırlanmasında kullanılmaması önerilmiştir. Daha düşük nitrat düzeylerinin de 10-20 mg / lt risk oluşturabileceği düşünülmektedir.
 
Kanser:
 
Vücuda giren nitrat kanserojen etkili nitrozaminlere dönüşebilmektedir
 
Sizlerde benim gibi kullandığınız suya ait analiz sertifikasını talep edebilirsiniz. Talep sayısı arttıkça Su üreticileri bu sorgulama ekranını web sitelerine koyacaklardır. Bizlerde bu sayede yönetmeliğe uygun olmayan ya da sağlığımız için risk taşıyan suları içmekten kurtulmuş olacağız. Unutmayalım; şeffaflık ve izlenebilirlik olmayan yerde sağlık riski kabul edilemez boyutta olmaya devam edecektir. Sonuçta bizler kendimiz ve yakınlarımız için hastane köşelerinde mevcut risklerin bedelini ödemeye devam ediyor olacağız.
 
Toplam blog
: 37
: 1653
Kayıt tarihi
: 13.03.12
 
 

Kişisel bloğuma hoşgeldiniz. 28 yıl profesyonel yöneticilik yaptım. 2008 den bu güne Sağlık, Güve..