Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Vücut Heykeltıraşlığı: Liposculpting

Güzel bir eser, ancak uygun malzeme ve iyi bir sanatçının el becerisiyle bir araya geldiğinde ortaya çıkıyor. Heykeltıraşlar kullandıkları malzemeyi sadece yontmuyor, gerektiğinde eklemeler yapıyor, eserin bazı yerlerini aklındaki plana göre inceltirken bazı yerlerini de kalınlaştırıyorlar. İşte bu “biçim verme” eyleminden ötürü heykeltıraşlık ve benzer sanat dalları “plastik sanatlar” olarak anılıyor. Çünkü “plastik” kelimesi aslında Grekçe’den geliyor ve “biçim verilebilen” anlamına geliyor.
 
Benzer şekilde tıpta da “plastik cerrahi” adında bir branş var. Zaman zaman hepimiz düşünmüşüzdür, acaba bu isim nereden geliyor diye. Aslında aynı heykeltıraşlar gibi plastik cerrahlar da biçimlendirme yapıyorlar. Bu nedenle bu ismi alıyorlar. Ancak arada küçük bir fark var: Plastik cerrahların “malzeme”si insan vücudu!
 
Uluslararası Estetik ve Plastik Cerrahi Derneği (ISAPS)‘nin verilerine göre tüm dünyada estetik cerrahi operasyonları arasında en çok ilgi gören işlem yağ aldırma ve vücut biçimlendirme. Hadi yağ aldırmayı anladık, peki bu “vücut biçimlendirme” ne demek?
 
Vücut biçimlendirme uygulamaları yağ dokusunun fazla olduğu yerden uzaklaştırılıp, dolgunlaştırılmak istenen bölgeye eklenmesi ile yapılıyor. Buna ingilizce literatürde liposculpting, yani yağ dokusu şekillendirme deniyor. Özellikle bayanlarda vücut kıvrımlarının daha belirgin hale getirilmesi için bu tür yağ dokusu nakillerine giderek daha sıkça başvuruyoruz. Gelişen yağ alma tekniklerimiz ve yağı aldıktan sonra tabi tuttuğumuz bazı işlemler sayesinde canlılığı korunmuş yağ dokuları bizim için ideal bir dolgu maddesine dönüşüyor, bir taşla iki kuş vurulmuş oluyor.
 
Peki bu uygulama kimlere yapılıyor?
 
Öncelikle doktorla bu uygulama için uygun olup olmadığınızı konuşmanız gerekiyor. Bu noktada en önemli faktörlerden biri kilonuz. Gerek yağ alma gerekse yağ transferi için başvuran kişilerde kilonun önemi büyüktür. Yağ alma veya liposuction dediğimiz işlem tartıda hafiflemek için yapılmaz. Amaç sadece vücudu arzu edilen biçime kavuşturmaktır. Çok aşırı kilolu bireyler bu işlem için doğru adaylar değildir, bu tür hastaların vücut biçimlendirme işlemleri obezite tedavisini takiben, ideal kiloya yaklaşınca yapılır. Karın, bacak içi gibi bölgelerde cilt sarkması olan kişilerde de bu bölgelerden yağ alınması problemi çözmez, hatta kötüleştirir. Öte yandan amacımızın yağ almak değil yağ transferi yapmak olduğu kişilerin aşırı zayıf olmamasını isteriz. Çünkü yağ dokusunu alacağımız bölgede, nakledeceğimiz bölgenin ihtiyacını karşılayacak kadar yağ rezervi olması gerekiyor. Bu tür bir işlem için uygun olup olmadığınıza ancak sizi muayene eden plastik cerrahi uzmanı karar verir.
 
Yağ transferleri sadece vücut kıvrımlarını düzeltmek için yapılmıyor. Yüzde ki yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırma konusunda da çok önemli bir rolü var. Çünkü yağ dokusu aynı zamanda bir kök hücre kaynağı. Dr. Kerem’e göre bu hücrelerin önemi büyük:
 
Bugün kök hücre konusunda çok ciddi gelişmeler var. Artık şunu çok iyi biliyoruz ki kök hücreler yağ dokusunda yoğun olarak bulunuyorlar. Yağ transferleri sırasında aldığımız yağ dokusu ile birlikte belli bir miktar kök hücre transferi de yapmış oluyoruz. Bu nedenle yağ dolgusu diğer basit dolgu uygulamalarına göre çok daha çarpıcı sonuçlar veriyor. Çünkü kök hücrelerin doku yenilenmesinde önemli etkisi var. Artık küçük hacimli yağ dokusu transferleri için “ameliyat” kelimesini kullanmıyoruz. Güzümüzdeki teknolojik sistemler sayesinde göbekten kapalı yöntemlerle aldığımız yağı 15-20 dakika içerisinde kök hücreden zengin, canlı bir dolgu maddesine dönüştürerek göz altı, yanak, elmacık kemiği, dudak, yanak-dudak arası çizgiler gibi bölgelere uygulayabiliyoruz. Bu şekilde yapılan dolgular daha kalıcı ve doğal sonuçlar veriyor.
 
Yağ transferleri basit ve ağrısız uygulamalar. Tamamen kapalı teknik kullanılıyor, dolayısıyla herhangi bir yara izi bırakmıyor. Küçük miktarlarda yağ nakilleri lokal anestezi altında15-20 dakikada biterken, popo biçimlendirme, göğüs büyütme gibi uygulamalar daha uzun sürebiliyor, hatta geniş alanlarda yapılan yüksek hacimli işlemlerde hastane yatışı gerekebiliyor.
 
Yağ transferleri aynı zamanda uygun kişilerde göğüs büyütme amacıyla da kullanılabiliyor. Sadece estetikte değil birçok alandaki biyolojik araştırmalarda yağ dokusundan elde edilen kök hücreler kullanılıyor. Artık yağ dokusu doktorlar tarafından “fazlalık” değil, “ihtiyaç” olarak görülüyor.
 
 Estetik, Plastik ve Rekostrüktif Cerrah Op. Dr. Metin Kerem
 
 
Toplam blog
: 2
: 79
Kayıt tarihi
: 13.11.13
 
 

Op. Dr. Metin Kerem, 1977 yılında Ankara'da doğdu. 1995 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'n..