Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Ahmet Selçuk Kasapoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/diyetler

25 Mart '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Vücuttan Toksin Atmanın Yolları !

Toksinlerden kurtulmak neden bu kadar önemlidir? Aç kalmadan detoks yapamaz mıyım?'' gibi hepinizin merak ettiği soruları kısaca cevaplayıp toksin atmanın 12 önemli maddesini sıralamaya başlayalım.

Toksin latince ''toxium'' yani zehir demektir. Basitçe söyleyecek olursa toksin vücudumuzda bulunan zararlı maddelerdir. Toksini vücut kendi üretebileceği gibi dışarıdan da alınabilir. Dışarıdan yiyeceklerle fiziksel temasla hatta soluyarak toksinler alırız. Toksinler vücudumuzda sebepsiz baş ağrıları, yorgunluk, uykusuzluk, şişkinlik, kabızlık, sinirlilik ve hatta depresyon yapabiliyor. Bağışıklık sistemimiz zayıfladığı için hastalıklara kolay yakalanabiliyoruz. Detoks ise vücudumuzun toksinlerden temizlenmesi ve arındırılması işlemidir.

Aslında vücudumuz kendi kendini her gün toksinlerden arındıracak şekilde tasarlanmıştır. Karaciğerimiz vücudun detoksla görevli organıdır. Toksinleri böbreklerden idrar deriden ter ve bağırsaklardan dışkı yoluyla dışarı atarız. Fakat vücuda daha az toksin almak ve vücudun bu detoks işlemini hızlandırmak bizim elimizdedir. Toksinlerden arınmak daha sağlıklı olmamızı sağlayacağı gibi kilo verişimizi de hızlandıracaktır.

İŞTE VÜCUTTAKİ TOKSİNLERİ ATMANIN 12 YOLU

Soğuk duş alın: Toksinleri vücuttan atmakta çok önemli bir işlev cilde düşüyor. Bu sebeple önce sıcak bir duş alarak terleyin sonrasında soğuk suyu açarak şok uygulaması yapın. Metabolizmaniz hızlanacak ve toksinler derideki açık gözeneklerden dışarı atılacaktır.

Spor yapın: Ağır egzersizlerden bahsetmiyoruz. Günde en azından 45 dakikalık bir yürüyüş ve temiz hava metabolizmayı hızlandıracak ve vücuttaki toksin maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır.

Uykusuz kalmayın: Vücudun kendisini düzene sokması için mutlaka yeterli uyku alınması gerekiyor. Uzmanların da sıklıkla ifade ettiği gibi günde en az 6 saat uyumalısınız.

Sigarayı ve alkolü bırakın: Sigara ve alkol vücuda toksinleri almanız demektir. Ve hatta bununla beraber ciğerleri yorarak vücutta hali hazırda bulunan toksinlerin atılmasını da yavaşlatacaktır. Bu sebeple sigara ve alkolden uzak durmak, uzak duramıyorsanız bile azaltmak sizin yararınıza olacaktır.

Her gün 2 litre su için: Hepimizin bildiği günde 2 litre su içildiği takdirde vücudun metabolizması hızlanıyor ve tuvalet ihtiyacındaki artış nedeniyle toksinler vücuttan kolay atılıyor.

Meyve ve sebze suları için: Taze meyve ve sebze sularındaki antioksidan maddeler toksinlerin etkilerini hızlı bir şekilde azaltıyor. Fakat özellikle meyve suları içinde şeker barındırdığı için ölçülü içilmesinde fayda var. Her sabah 1 bardak meyve suyu toksinleri atmak için harika bir yol.

Yoğurt yiyin: Yoğurtta bulunan doğal bakteriler midedeki asitlenmeyi giderdiği için besinlerin daha etkili bir şekilde hazmedilmesini ve toksin maddelerin daha çabuk atılmasını sağlıyor. Ayrıca uzmanlar hızlı yağ yakımı için de her gün bir kase yoğurt öneriyor.

Türk kahvesi için: Şekersiz bir Türk kahvesinin antioksidan özelliği olduğu son yıllarda farkedilmeye başlandı. Pek çok uzman diyetisyenin de önerisi her gün bir fincan sade Türk kahvesi tüketilmesidir.

Mevsim meyve ve sebzeleri tüketin: Toksinlerden uzak durmak için mümkün olduğunca hormonlu, mevsimi dışında üretilen satılan meyve ve sebzeleri tüketmemeliyiz. Mevsiminde tüketilen meyve sebzeler içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde harika antioksidanlardır.

Şekerden uzak durun: Vücudun glikoz dengesini bozan aşırı şeker tüketimi pankreasa yüklenmeye sebep oluyor. Daha az şeker tüketerek bu yük azaltılabiliyor.

Tuzdan uzak durun: Aşırı tuz vücutta aşırı su tutulmasına yani ödeme sebep oluyor ve vücuttaki su dengesini bozuyor. Yemeklerinize tuz koymak yerine biraz limon suyu sıkarsanız tadının değiştiğini göreceksiniz.

Yağdan uzak durun: Fazla yağ tüketmek aşırı kiloya sebep olduğu gibi kolesterole dolayısıyla damarların tıkanmasına da sebep oluyor. Hayvansal yağlardan kesinlikle uzak durmamız gerekmekle birlikte ölçülü bir şekilde her zaman zeytin yağı tüketebiliriz. Hatta ölçülü kullanılan zeytin yağı toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır.

 

 
Toplam blog
: 2
: 15180
Kayıt tarihi
: 20.02.14
 
 

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji bölümü mezunu. İstanbul'da yaşıyor. ..