Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '19

 
Kategori
TV Programları
 

Vurgun: İlk Bölüm Karnesi

Yıllardır Dirilş Ertuğrul'un (TRT) liderliğinde devam eden çarşamba gününde, geçen yıl  Sen Anlat Karadeniz (atv) öngörülemeyen bir izleyici kitlesini peşine takarak baş kaldırdı. Geçen bir yıllık zaman diliminde Diriliş Ertuğrul tekrarlayan hikayesine rağmen seyircisini kaybetmezken; Sen Anlat Karadeniz şiddetten beslenen hikayenin döngüsel bir şekilde tekrarlanmasıyla seyirci kaybına uğramaya başladı. Bu kayıp kadın seyirci kanadında dizi boşluğu oluşturunca yeni diziler için yayın günü olarak çarşamba günü tekrar değerlendirilmeye başlandı. İlk atak 6 Şubat tarihinde Vurgun ile Fox TV'den geldi. İkinci atak ise 13 Şubat akşamı Star TV'den.

Vurgun; Kayıtdışı ile hızlı final yaşayan Erkan Petekkaya ile Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz'dan özel hayatı gerekçe gösterilerek gönderilen Deniz Çakır'ın dizisi olarak dikkat çekiyor. Her iki oyuncunun  zaman zaman içkili bir halde magazin medyasında boy göstermeleri ortak noktaları.

Vurgun'un hikayesi, 10 yıl bitkisel hayatta yaşayan Kemal Vardar'ın 10 yıl sonra herşeyini kaybetmiş olarak srılarla dolu yeni bir hayata gözünü açması ile başlıyor.

Bitkisel hayat; hastanın bilinci kapalı şekilde nefes alıp vermeye devam etmesi demek. Düzgün bakılmaları ve enfeksiyon kapmamaları halinde uzun yıllar yaşamaları mümkün olduğu gibi yoğun bakımda tutulmalarına da gerek yoktur. Beyin ölümü ise hastanın kalp, akciğer ve diğer organlarının desteklenmesine rağmen beyin fonksiyonlarının tamamen geri dönüşsüz bir şekilde yitirilmesidir.

Vurgun dakika bir büyük bir hataya sebep olarak başladı hikayesine. Fabrikada çıkan yangın sonrası hastaneye kaldırılan Kemal Vardar için hastanenin sahibi olan amcası, yeğenimi kaybettik geri dönüşü yok açıklaması yapıyor ama ne hikmetse her gün fizik tedaviye devam ettiriyor bir gün uyanma itimaline karşı. Hastanın parmağındaki alyans çıkarılmıyor.

Sözüm ona eşi Reyhan her gece gizlice kocasını ziyaret ediyor, yastık kılıfını değiştirip koklayarak uyumak için yanında götürüyor. 120 dakikalık süre boyunca bu ziyarete seyirci bir kez takınlık etmesine rağmen her gece ziyaret ettim repliğinin hatalı olduğu kimsenin dikkatini çekmiyor. Tıpkı beyin ölümü gerçekleşti ise hayata dönmesi mümkün olmaz, beyin ölümü gerçekleşen kişinin en fazla 21 gün makinelerle kalbi atmaya devam eder, sonunda durur, sakın bu bitkisel hayat ya da koma olmasın demek kimsenin aklına gelmediği gibi.

Senaristin gözünden kaçtı, senaryoyu gözden geçiren editör/senaryo doktoru yok mu? Oyuncu yönetmen yapımcı kimse mi fark etmez bu hataları.

Ki Gold film bitkisel hayat teması üzerine daha öne Asla Vazgeçmem isimli bir dizi yapmıştı. Bazı yapımcılar bazı tema ve konulara bağımlılık derecesinde bağlılar. Asla Vazgeçmem Şubat 2015'de Show TV'de başlayıp 59 bölüm devam etmişti.. iki kadın bir erkek teması üzerine şekillenen dizide İclal 3 yıl komada kaldıktan sonra hafızasını kaybederek uyanıyordu.

2012 yılında Show Tv'de yayınlanan, Hümeyra'nın başrolünü oynadığı Annem Uyurken isimli dizide de 10 yıl sonra komadan uyanan bir kadının hikayesi anlatıyordu, ömrü sadece 8 bölüm sürmüştü.

Vurgun ilk bölüm itibariyle gelecek hikayesine dair olumlu bir izlenim bırakmadı. Obama'nın başkan seçildiği gün oğlu Kerem'in ikinci doğum gününü kutlayan, kardeşinin sigortadan para alabilmek uğruna fabrikayı yaktığı anda asansörde kilitli kalan Kemal ; 10 yıl sonra komadan çıktığında her şeyini ve herkesi kaybettiği gerçeğiyle yüzleşti. Çok sevdiği karısı ortağı Vedat'ın karısıydı, oğlu Kerem Vedat'a baba diyordu. Dünyalar güzeli kız çocuğu kimin kızısın sorusunu Reyhan ve Vedat'ın diye cevaplıyordu.

Bölüm boyunca sır kelimesi kaç defa telaffuz edildi saymadım ama sırlar dünyası teması yaratılmaya çalışılmış ama nedense o sırlar merak uyandırmaya yetmedi.

İlk bölüm itibariyle Vurgun'a karne vermek gerekirse 10 üzerinden 6

Senaryo: İlk bölüm itibariyle umut vaat etmedi (6)

Felsefe: 10 yılda yaşanan değişikliklerden ziyade intikam teması eşliğinde entrikalar yönelecek izlenimi verdiğinden (5)

Kurgu: (6)

Oyunculuk: Bütün oyuncular daha önceki karakterlerini tekrar ediyor izlenimi verdi (6)

Görüntü: (7)

Müzik:Bazı anlarda müzik diyalogun önüne geçti (6)

Avantajı/Dezavantajı: Seyircinin Sen Anlat Karadeniz'den kaçtığı bir dönemde yayına başlaması avantajdı. Ama ikinci bölümde rakip kanalda yeni dizi Kuzgun'un başlaması dezavantaj oldu.

Vurgun ilk bölümde Total seyircide 4,35; AB'de ise 6,19 reyting aldı. Normal şartlarda ikinci bölüm reytinginin yükselmesi beklenir ama bu akşam başlayacak yeni dizi Kuzgun sebebiyle mümkün olmayacak büyük ihtimal.

Künye

Yapımcı: Gold Film- Faruk Turgut

Yönetmen: Altan Dönmez

Senaryo: Başar Başaran-Emre Özdur

 
Toplam blog
: 8
: 327
Kayıt tarihi
: 01.04.18
 
 

Analiz ve eleştiri... Türk'ün Dizi İle İmtihanı, Dizierkil Ailede Baba Rolü, Beyaz Camın Realiti ..