Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '07

 
Kategori
Astroloji
 

Wapiti – insanları 2. Bölüm

Wapiti – insanları  2. Bölüm
 

Wapiti –İnsanları Batının Koruyucu Ruhu Mudjekeewis’in üçüncü ayı olan “ Karlı Günler Döneminde dünyaya gelmişlerdir. Mudjekeewis’in kendi kendini inceleme yeteneği ve gücünden faydalanırlar. Zaten doğuştan düşünceli insanlar oldukları için Mudjekeewis’in verdiği bu ek güç, onların başkalarının iç dünyalarını okuma konusundaki yeteneklerini arttırır.Bu dönemde dünyaya gelmeleri, Fırtına Kartalı kabilesinden gelen ateşli enerjilerini dengelemelerine yardım eder. Fırtına Kartalı kabilesinin en az ateşli üyeleri Wapiti-İnsanlarıdır. Çünkü yılın bu soğuk dönemi onların ateşini biraz söndürür.

Uğurlu renkleri yeryüzünü örten gecenin siyahıdır. Gece biçimlerin silindiği, günün hareketli yaşantısının yerini düşünceye bıraktığı zamandır. Gecenin siyahı her şeyi yeniden doğurabilecek, her şeyi gizleyen ve örten siyahtır. Bu siyah aracılığıyla Wapiti-İnsanları İçgüdülerinin ve varlıklarının derinliklerinden gelen bilgileri yüzeye çıkararak yaşamlarına yön verebilirler. Onların siyahı zamanın önünde giden, tüm gizemleri açıklayabilecek siyahtır. Bu dönemde insan yaşamının önüne çıkardığı sorunlara yanıt ararken dışarıya değil kendi iç dünyasına bakmalıdır. Kızılderililer için siyah, Mudjekeewis’in kendini sınama gücünü simgeleyen kutsal bir renktir.Bu renk sanıldığı gibi karanlık ve olumsuz özelliklerin değil, öğrenimin rengidir.

Wapiti- İnsanlarının hayvan totemi geyik ailesinin kralı sayılan Wapitidir. Wapiti hem geyiklerin en gelişkin türüdür, hem de pek çok kişiye göre en güzelidir.Dallı budaklı bir ağaca benzeyen boynuzlarını yılda bir kez değiştiririler. Erkeklerin boyu 2.70, sırt yüksekliği 1.60 ağırlıkları 300-350 kilo olabilir. Yaz aylarında Wapitilerin derisi açık kahverengi, ayak ve kafaları biraz daha koyu olabilir. Tüyleri kısa, boyun tüyleri incedir. Kışın kafası iyice koyulaşır, boyun tüyleri kalnlaşır. Yavruları sonbaharın sonuna kadar kahverengi ve açık beneklidirler. Ormanlarda yaşarlar. Yazın yaylaya çıkar, Kışın yiyecek bulmanın zorlaştığı dönemlerde ova ve vadiye inerler. Diğer geyikler gibi ot, yaprak, dal ve ağaç kabuğu yiyerek beslenirler.Erkek ve dşi Wapitiler yılın büyük bölümünde ayrı ayrı gruplar halinde gezinirler.

Birbirlerine karşı güven ve sorumluluk taşır ve her gezide başka bir geyik önden giderek karda diğerlerine yol açar. Karlı bir bölgede Wapiti sürüsünün izini takip ederseniz oradan tek bir hayvan geçmiş sanırsınız. Çünkü arkadan gelenler hiç şaşmadan önden gidenin ayak izlerine basarak yürürler.Bazen Wapitiler bir dair oluşturup hoplaya sıçraya dansederler, bazen de dansın sonuna doğru dörtnala koşarlar. Wapitiler çok hızlı koşucudur ve kısa mesafelerde hızları saatte 50 km. yi bulabilir. Çok iyi sıçrarlar ve 2-2.5 metre yüksekliğinde çitleri rahatlıkla aşarlar.

Wapitilerin çok az doğal düşmanları vardır.. Pumalar, ayılar ve kurtlar, bazen zayıf ya da hasta bir hayvanı yakalayabilirler ancak sağlıklı bir Wapitiyi yakalamaları çok zordur. ABD’de Wapitiler yüzyılımızın başında avcılar tarafından özellikle süs eşyası yapımında kullanılan iri dişleri için çok avlanıyorlardı. Bazı avcılar da onların boynuzlarını zafer simgesi gibi evlerinin dunvarlarına asmaya pek meraklıydılar. Bu nedenlerle ABDde soyu tükenmeye başlayınca yeniden üretmek üzere Kanada’dan Wapiti getirildi.

Erkek Wapitiler ekimde çiftleşme döneminden az önce görkemli görünüşlerine kavuşur. Bu dönemde boynuzları iyice gelişmiş, tüyleri kalınlaşmış, omuzları dikleşmiştir.Gerçekten artık geyiklerin kralı gibi görünürler.Kalın sesli haykırışlarla sürünün diğer erkeklerini kavgaya çağırırlar. Bu kavga biri diğerini yenip yere düşürene ve boynuzlayana kadar devam eder. Diğer geyiklerin kavgalarından daha ser kavga ederler ama ölümle sonuçlanması enderdir. Kazanan erkek Wapiti ödül olarak kenarda merakla kavgayı izleyen dişi Wapitiyi alır. Diğer geyiklerin aksine erkek Wapitiler geniş bir harem kurarlar. İlkbaharda yavrulama zamanı gelince dişi geyikler ovalara inerler, erkekler yaylada kalır ve en duyarlı dönemlerinde olan boynuzlarını korurlar. Yeni doğan yavrular ilk dönemlerinde güvenli bir yerde gizlenirler. Diğer geyik yavruları gibi onlar da tırnaksız doğarlar. Bu da özel bir korunma mekanizmasıdır böylece izlenmeleri önlenir. Dişi Wapitiler genellikle yılda bir yavru doğururlar. Yavruları 6 hafta sonra anneleriyle birlikte gezip dolaşacak kadar büyürler, ama sonbahara kadar meme emer ve genellikle daha altı ay daha anne yanında kalırlar.

Wapiti- İnsanları totemleri gibi soylu bir izlenim yaratırlar. Gururlu ve dik bir duruşları dengeleri yerindeyse, saygı ve sevgi uyandıran bir havaları vardır. Kendi içlerine dönük oldukları, okudukları, duydukları, yaşadıkları şeyleri özümleyebildikleri için genellikle dış görünüşüyle öğrencilerini etkileyen iyi bir öğretmen gibidirler. Wapiti –İnsanları bu çekicilikten yararlanarak önce öğrencilerini kendilerine bağlar sonra da bilgilerini büyük bir cömertlikle onlara aktarırlar. İster öğretmen konumunda olsunlar isterse olmasınlar her zaman meraklı bir izleyicidirler ve çevrelerinin iyiliği için çabalarlar.

Hem kuramsal hem de uygulamada sağlam bir adalet duygusuna sahiptirler., kendilerine haksız gelen şeylere dayanamazlar. Böyle bir haksızlıkla karşılaşırlarsa bunu çevrelerine yüksek sesle duyurarak herkesi haksızlığı düzeltmeye çağırırlar. Bunu sağlayamazlarsa seslerini daha da yükseltirler ve hoşlanmadıkları bu durum düzelinceye kadar işin peşini bırakmazlar.

Totemleri gibi bu insanlar da ruhsal alanlarda ve diğer konularda yükseklere tırmanmak için uğraşırlar. Derin hissetme güçleri, başkalarının girmek istemeyeceği alanların kapılarını onlara açar. Sağlam içgüdüleriyle ne zaman yükselmeleri, ne zaman dünyadaki yerlerine dönmek gerektiğini iyi bilirler. Wapiti gibi bu insanlar da bazen ovalara ve vadilere inerek çevreleriyle uyum kurmalıdırlar.

Doğuştan bazı ruhsal yetenek ve verilerle donatılmalarına karşın bunları başkalarına aktarabilmek için sağlam bir temel kurmaları gerekir. Gerekli gördükleri zaman başkalarının yönetimlerine girseler de çok güçlü bir bağımsızlık eğilimleri vardır. Wapiti-İnsanları bazen de kendi düşüncelerinin yaylalarına çekilerek çevreleriyle olan bağlantılarını adeta koparırlar.Varlıklarının derinliklerini gizlemekten hoşlandıklarından gerçekten açılmalarını gerektirecek yakın ilişkiler kurmaktan kaçınabilirler. En derin duygularını gizlemeye çalıştıkları halde çevrelerine sıcak, açık bir izlenim yaratırlar ve bu ikilik hem kendilerine

Hem de onları sevenlere büyük acılar verebilir. Bir gün sıcak kalpli sevgi dolu, yardımsever bir insan izlenimi verirler, ertesi gün ilgilerini keserek her şeyi akışa bırakırlar. Ancak Wapiti- İnsanları hızlı bir duygusal değişim göstermezler. Hoşnutsuzluklarını dile getirmekte zorlanırlar. Durup durup sonra birden patlarlar.

Wapiti- İnsanı bir şeye karar verirse onu bundan vazgeçirmek çok zordur. Kararlı insanlardır. Kararlarının doğruluğuna inandıklarında korkusuz davranırlar. Hayvan totemlerinin erkek temsilcileri gibi bu insanlar abartılmış bir bir biçimde de olsa haklı çıkmayı severler. Böyle bir Wapiti-İnsanıyla bir kere herhangi bir konudatartışmaya başlarsanız onu düşüncesinden caydırmak ve dediğinizi kabul ettirmek çok zordur. Çünkü son sözü daima kendileri söylemek isterler. Wapiti- İnsanı kendini böyle bir kavgacılığa ve inatçılığa kaptırırsa gövdelerinin çeşitli yerlerinde sertleşmeler yaratan hastalıklara yakalanabilirler.Bundan korunmak için bedenlerinden akabilen verimli, anlayışlı ve sevgi dolu enerjinin yolunu tıkamaktan kaçınmalıdırlar. Wapitiler gibi bu burcun insanları da şarkı söylemeyi, dansetmeyi, eğlenmeyi ve oyun oynamayı çok sever. Eğer benliklerinin bu yönünü geliştirebilirlerse beden ve ruhlarının engelleyebilecek her türlü katılaşmadan kurtulabilirler.

Bu burcun erkekleri kadınlar söz konusu olduğunda totemleri gibi büyük rekabete girişirler. Belli bir ilişkiyi tamamen sona erdirmek istemezler ve eski kız arkadaşlarıyla bağlarını koruyarak kendilerine harem kurmak isterler. Wapiti-Kadınları da erkekler kadar olmasa da benzer bir davranış biçimi gösterebilirler. Yakın ilişki içinde olmasalar da eski erkek arkadaşlarıyla görüşmekten hoşlanırlar. Wapiti- İnsanları bu alanda gerçekçi ve açık davranmak isteseler de duygularını genellikle saklarlar.

Wapiti-Kadınları iyi birer annedirler. Çocuklarına yeterli zamanı ayırarak sevgiye, beslenmeye ve bakıma ihtiyaç duyduğu sürece çocuklarına gereken ilgiyi gösterirler. Yavrular büyüdükçe bağlarını yavaş yavaş azaltırlar ve kendi başlarına karar verecek çağa geldiklerinde tam anlamıyla koparırlar. Wapiti- Erkekleri baba olma konusunda pek istekli değillerdir ama çocukları büyüdükçe onlara kendi bilgilerini aktarmak konusunda istek ve heyecanları artar.

Wapiti-Çocukları küçük yaşlarda çok çekingendirler, büyüdükçe erken olgunlaşan çocuklar haline gelir.Gördükleri, duydukları her şeyi öğrenirler. Düşünceli ve temkinlidirler Ancak bazen tam bir öfke krizine girebilir onların sakin halini bilen kişileri şaşırtırlar.

Diğer burçlar bu dönemden geçerken ileriyi görme, kendini tanıma yeteneklerin ve varlıklarının soylu yanlarını görür. Şifa Çemberinde dönerek kazandıkları bilgileri başkalarıyla paylaşmanın erdemini anlarlar.

Wapiti-İnsanları Fırtına Kartalı kabilesinin diğer üyeleri olan Aladoğan ve Mersinbalığı-İnsanlarıyla iyi anlaşır. Kelebek kabilesinden olan Susamuru, Geyik ve Karga İnsanları da iyi anlaştıkları burçlardır.
 
Toplam blog
: 103
: 2248
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

 Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. İ.Ü. Gazetecilik mezunudur. Öğrencilik yıllarında İn..