Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '11

 
Kategori
İnternet
 

Web, Tasarım ve Beşi Bir Yerde

Web, Tasarım ve Beşi Bir Yerde
 

Kaynak: Internet


Son günlerde biraz düşündüm ve web tasarım konusu ile ilgili temel kaynak niteliği taşıyacak bir seri yazı yazmamın farz olduğuna kanaat ettim. Bu yazıyı yazma fikrinin gelişmesi uzun bir sürece dayanıyor olsa da karar anı hızlı ilerledi... Hatta, “bugüne kadar neden yapmadın ki?” diyenlere de hak verdim. Kent yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen sanal alemde yerini almak isteyenler, ister iş adamı ister öğrenci ister ev hanımı olun, siz de kolları sıvayın ve web alemindeki yerinizi almak için bir adım atın... bu seriye ait yazıları okuduğunuzda hızlandırılmış bir web eğitimini almış olacaksınız.  

Web sayfaları ilk bakışta birbirine çok benzerler, hemen yapılıverecekmiş gibi dururlar. İpucu olacak noktaları bilmediğimiz takdirde iş ya da hobilerimiz için oluşturacağımız sitemize nereden başlamamız gerektiğini bilemeyiz. Kritik bazı sorulara vereceğimiz birkaç yanıt ile ne gibi hedefler koymamız gerektiğini belirleyebiliriz. Böylece hem sayfaları hazırlayan kişiye hem de kendimize fazla vakit kaybettirmeden daha fazla yolu daha kısa zamanda katedebiliriz.
Her şeyden önce başlanılacak işin proje boyutunu belirleyebilmek için şu sorulara net yanıt verilmelidir:
1. Web sayfalarınızı kim/ kimler tasarlayacak?
Sayfaları hazırlayan tasarımcı/ şirket dışında sonrasında bu işi takip edecek kimseniz yok ise o kişiye gerçekten çok iyi güvenmelisiniz. Bu konu iş yaptığınız diğer bağlantılarınıza hiç benzemez. Çünkü bu kişiye üzerinde sizin adınız yazılı olan ve 24 saat yayın yapan bir kaynak teslim ediyorsunuz. Eğer bizzat ben yapacağım diyorsanız, hedefiniz sadece internette birkaç sayfa edinmek olmasın, fark yaratmayacak hiçbir sayfa için emek vermeye değmez. Oluşturduğunuz her bir başlığın içerik takibini yapmak için yine en az bir o kadar zaman ayırmanız gerekecek.
2. Sayfalardaki içeriğin akışını, bilgilerin güncelliğini ve sürdürülebilirliğini kim/ kimler sağlayacak?
Tasarımcınız güvenilir, bilgisi tam, sizinle çalışmaya istekli. Unutmayınız, tasarımcılar tıpkı terzi gibidir. Bu işin ustalığı kadar kumaş da işi gösterir. Peki bu işin kumaşı ne oluyor? Tabii ki sayfalarınızda sunulacak içerik... tasarımcımıza sunacağımız içeriğimiz de biçilmiş kaftan olmalı.
3. Sunucu kiralanması/ satın alınması neden özel bir ehemmiyet istiyor?
365 gün 24 saat iç huzuru ile çalışmanızın mümkün olmayacağı hiç bir sunucuya(hosting) yalnızca bir yıllık, sonra değiştiririz diyerek yatırım yapmayın. Yedekleri alınmayan sunucu hizmetlerine karşı ihtiyatlı yaklaşın. Ekonomik olabilir, unutmayın sigorta şirketleri de böyle doğdu; sağlıklı zamanlarda değil, kritik durumlarda bu ana geri dönmek isteyebilirsiniz.
4. Alan adının seyyarı neden olmaz?
Web sayfaları kağıda basılmamış yayınlardır. Yayın organlarının frekanslarını koruması gibi siz de sayfalarınızın adresini sabitleyin. Yıl dediğiniz çabucak gelir, o gün geldiğinde de sakın kaçırmayın. Kaçırırsanız kesinlikle düşündüğünüzden çok daha pahalıya patlar. O nedenle Türkiye’de en iyisi siz siz olun nic.tr dışında alan adı satışı yapanlara pek güvenmeyin.
5. Test yayını size nasıl zaman kazandırır?
Sayfaların tasarımı tamamlandı, içeriğim de sürekli gelecek, sunucum da evladiyelik, alan adımı da sağlam yerden aldım. Peki şimdi ne olacak? Test yayını yapılacak. Hazır durumdaki sayfaların gerçek adreste yayına başlamasından bir müddet önce belli bir süre mutlaka tüm bağlantıları, hızı, görüntü verimliliği ve çözünürlüğü ile yayın yapılacak sunucu üzerinde gözden geçirilmesi gerekir.  

Dikkat ederseniz daha bu ilk beş adımda bile yeni başlayanlar için takılacak bir sürü nokta var. O nedenle gelecek yazıya geçmeden önce bu kısımdakilerin beşi bir yerde ve tam olması gerekiyor. Sonraki yazımızda içeriğimizi oluştururken neler bizi bekliyor onu göreceğiz.  

Ekranlarınız hata görmesin,
Sevgiyla kalınız.  

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..