Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '11

 
Kategori
Teknik Bilgiler
 

Web, Tasarım ve İçerik Yönetimi

Web, Tasarım ve İçerik Yönetimi
 

Kaynak: Web


Daha önceki yazımızda söylediğimiz gibi, fark yaratmayacak hiçbir sayfa için emek vermeye değmez. Web üzerinde bir linke tıkladığımızda neler olur biliyor musunuz? 

İlk önce tarayıcınız alan adı ve isim sunucuları arasından sizin gitmek istediğiniz adresi sorar. Eğer böyle bir adres var ise görüntüleneceği sunucudan istediğiniz sayfa bulunur ve yüklenmeye başlar. Bu noktaya kadar olan kısımlar web hizmetlerinin sağlıklı yürütülmesi için gerekli olan ağ altyapısı ile sağlanır. 

Adres bulunduğunda yüklenen sayfadaki unsurlar kodlar aracılığı ile görüntülenir. Yüklenen kısımlar aslında düz bir metin dosyasından ibarettir. Web tasarımcı, sayfadaki tüm unsurların en hoş ve nizami şekilde bir araya getirilmesini sağlar. Tasarımın iki ağırlık noktası vardır: grafik ve metin. Bu içerikler vücudumuzdaki kas ve iskelet dokusu gibidir. Materyalimizi sağlıklı şekilde ekrana taşınmamızı sağlayan ise kodlardır. Kodlar, başka bir boyutu ifade eder. O nedenle biz içerik kısmı ile ilgili materyalleri incelemeye devam edelim. Bu materyaller nelerdir ve hangi sırada çalışma akışına dahil olur?
1. İş Planının Çıkarılması: Giriştiğiniz işin ölçeğini belirlemek için sorulacak ilk soru içerik ile ilgili güncellemelerin kim tarafından yapılacağıdır, ilgili kişinin teknik bilgi düzeyine göre bu konudaki çözümler değerlendirilir. Teknik bilgisi sınırlı olan kişiler hazır web sayfası oluşturma araçlarını tercih etmelidirler. Bunun için sayfaların bir yönetim paneli üzerinden kullanıcı adı şifre ile giriş yapılan bir web uygulaması gerekir. Hiç web programlama bilgisi olmayan biri tarafından bile içeriği yüklenebilir böyle bir site kurmak için bazı hazır araçlar bulunmaktadır. Bu araçlar bir tür gecekondu gibi hemen kurulur. Kurumsal çözümler için güvenlik açıkları oluşturabileceği için önerilmez. Fakat bunun dışındaki çözümler için ideal bile sayılabilir. Basit bir kişisel sayfa için ise bunlardan hiçbiri seçeneği geçerlidir. Internetten bedava web alanı edinip yayınlamak istediğiniz video, müzik vb materyali yükler, istediğiniz bağlantıları verirsiniz, işlem tamam. İleri düzeyde web uygulamalarının çalıştığı, kurumsal bir sistemde ise bir ekip tarafından özel çözümler ve uygulamalar geliştirilir.
2. Yerleşim Planının Belirlenmesi: Grafik arayüzü oluşturacak olan logo, fotoğraf, buton ve diğer grafiksel nesneler ve metinsel unsurlar sayfada nasıl konumlanacak? Sayfa sola yaslı mı olacak, ortada mı? Başlık alanında nasıl bir düzen sağlanacak, menünün konumu nasıl olacak, arkaplan ve kullanılan renkler, diğer unsurlar hangi yerleşim düzenine göre ekrana gelecek? Bu, 1. adımdaki planlama ile tutarlı olarak atılması gereken bir adımdır. Hazır tasarımlardan bir tercihte bulunmak bir dakikanızı alır, listelenen görünümlerden birini seçersiniz, tamam dediğinizde uygulanır. Fakat tüm grafiklerin ve kodların sıfırdan oluşturulduğu bir proje sürecine giriyorsanız bu adımdaki yerleşim planını sonradan değiştirmek çok güç olacaktır.
3. Yerleşimin Sağlanması: Yerleşim planı üzerinde yüzde doksan bir netlik sağlandıktan sonra, kodların yerlerine yerleştirilmesi aşamasına geçilir. Örneğin, menünün sayfadaki hareketinin nasıl olacağı yerleşim planındaki konumuna bağlıdır. Aynı şekilde bir video, ya da flash animasyon da bu noktada plana dahil olur. Böylelikle arayüz netleşmeye, bir web sayfası görünümü kazanmaya başlar. Bu noktada projemiz %70 tamamlanmış durumdadır fakat halen yayına hazır değildir.
4. Optimizasyon: Grafiklerin ağırlığı sayfanızı yoracaktır. O nedenle grafikleri dengeli olarak içeriğe katmanız gerekir. Aynı şekilde fazla kod göz çıkarmaz demeyin. Çünkü, eğer kodlarınız bir şiir gibi oluşturulmamış ise http://validator.w3.org/ adresi hemen bunu rapor edecektir. Kodlarınızın kullanımdaki standartlara uygunluğunu, hatalarını rapor eden bu site, bu işteki ustaların mihenk taşı gibidir. Tarayıcılara uygunluk ve kullanılan kodların test edilmesi de yine bu aşamada gerçekleşir.
5. Herşey doğru şekilde ve içerikle çalışıyor mu? Son olarak tasarım için sunulacak içerik de biçilmiş kaftan olmalıdır demiştik. İçi boş hiçbir başlık sayfalarımızda bulunmamalıdır. Internet yapım aşamasından sonrasına geçememiş onbinlerce adresle doludur. Mutlaka bir içerik ekleyin, size dönecek bir form, bir grafik, bir şiir, bir fıkra... size kalmış, yeter ki fark yaratsın, özgün bir yanı olsun. 

Sayfalarınızı web ortamında test yayınına hazır hale getirdiniz. Kodlar, görünüm ve sunmak istediğiniz diğer unsurlar artık bir tıklamaya kaldı. Nereye mi? Tabii ki bundan sonrasını önümüzdeki hafta anlatacağım. 

İçeriğiniz sevgi dolu olsun... 

 
Toplam blog
: 149
: 652
Kayıt tarihi
: 07.04.10
 
 

Sazsız söze ezgiler diziyoruz, birer birer. "Kim" olduğumuzun belli olmadığı bu dünyada K..