Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ekim '18

     
    Kategori
    Yazılım
     

    Web Sitesi Nasıl Olmalıdır? SEO Uyumlu Web Sitesi Özellikleri

    Web Sitesi Nasıl Olmalıdır? SEO Uyumlu Web Sitesi Özellikleri
     

    seo uyumlu web tasarım


    Web sitesi nasıl olmalı sorusuna verilebilecek spesifik bir cevap olarak öncelikle SEO uyumlu olmalıdır diyebiliriz. Dolayısıyla bu soru beraberinde SEO uyumlu web sitesi nasıl olur sorusunu getiriyor. Web sitesinin yazılımsal ve tasarımsal nasıl olması gerektiği ile ilgili açıklamaların çoğu SEO kriterlerine uygun web sitesi tanımlaması olacaktır.

    Web Sitesi İçeriği Nasıl Olmalıdır?
    Web sitenizin oluşturulma amacına göre içerikleriniz değişkenlik gösterecektir. Ancak seo uyumlu web sitesi olması için genel bir kural vardır: İçerikleriniz bilgi verici ve ziyaretçilerin isteklerine cevap verecek nitelikte olmalıdır. Bunun için de her sayfanızda hem görsel hem de metin içerikleriniz bulunmalıdır. Metin içerikleriniz en az 300 kelimeden oluşmalı ve kopyalanmış olmamalıdır. Görselleriniz hem title hem de alt başlık içermeli, bu başlıklar metin içeriklerinizde kullandığınız odak anahtar kelimenizi içermelidir.

    Tüm bunlar için ilk olarak iyi bir içerik stratejisi geliştirip planlama yapılmalıdır. Ayrıca içeriklerinizi sık sık güncellemeniz de web sitenizin botlar tarafından taranması için faydalı bir uygulamadır. Ziyaretçilerinize aradıkları özgün içerikleri sunan web siteleri zamanla üst sıralarda listelenmeye başlayacaktır.

    Sayfa Hızı Optimizasyonu
    Web sitenizde kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutmak amaçlanmalıdır. Bunun için de en önemli kriterlerden birisi sayfalarınızın hızlı yüklenmesidir. Hızlı yüklenmeyen sayfalar ziyaretçilerin sitenizi terk etmesine yol açar. Google açısından ziyaretçilerin sitenizde kalma süresi de önemlidir. Eğer sayfalarınız yavaş yükleniyorsa bu süre kısalacaktır. Web sitesi nasıl hızlandırılır ve sayfa hızı nasıl ölçülür merak ediyorsanız PageSpeed İnsights aracını kullanabilirsiniz. Burada sayfa hızınızı ölçmeli, 85’in altındaysanız gerekli iyileştirmeleri yapmalısınız.

    Web Sitesi Nasıl Tasarlanmalıdır?
    Web sitesi tasarımına başlamadan önce web sitesinin hangi türde olacağını analiz etmek önemlidir. Kurumsal web tasarım ile kişisel web tasarım ya da e-ticaret web sitesinin tasarım tarzları birbirinden çok farklı olacaktır. Örneğin kurumsal web sitesi olacaksa temsil edeceği kurum ya da markanın kimliğini yansıtacak türde, hizmet ya da ürünlerin tanıtımının ön planda olacağı tasarımlar tercih edilmelidir.

    En dikkat edilmesi gereken konu hazır tasarımları kullanmamaktır. Hazır tema tasarımları kullanıldığında, özgün ve kuruma ya da markaya özgü bir web sitesi olmaktan çıkar. Bu temaları kullanan bir sürü web sitesi olabilir ve web siteniz ile ön plana çıkamazsınız. Özgünlük aynı zamanda önemli bir SEO kriteridir. Web siteniz, içeriğinden tasarımına, kodlamasına kadar tamamen size ve markanıza özgün olmalı, herhangi bir kopya unsur barındırmamalıdır. Google arama motorunun en çok önem verdiği konulardan birisi budur.

    Tasarımda kullanılacak renkler markanın kurumsal renklerinden oluşmalı bir web sitesinde 2 – 3 renkten fazla kullanmamaya dikkat edilmelidir. Kişisel web sitesi genellikle doktor, mimar, ressam, sanatçı gibi isimleri ile markalaşmak isteyen kişiler için yapılan portfolyo siteleridir. Bu sitelerde kullanılacak renkler de yine sektöre ya da kişilerin oluşturmak istedikleri markaların tarzına uygun olmalıdır. Eğer renkli bir logoları varsa aynı renklerin kullanıldığı bir web sitesi ile bütünlük sağlanmalıdır.

    Bütünlük sadece renklerle değil, kullanılan görsel öğelerle de sağlanmalıdır. Örneğin yuvarlak hatlı şekillerin kullanıldığı bir web tasarımda menünün keskin hatlı çerçeveler içerisinde olması görüntüyü karmaşıklaştıracaktır. Bu nedenle görsel açıdan dengeli bir dağılım ve bütünlüğün sağlandığı bir tasarım web sitenizin estetik açıdan ziyaretçilerine iyi bir deneyim sunması için gereklidir.

    Bazı web sitelerinde menü yapısının yukarıdan aşağıya doğru solda ya da sağda sidebar şeklinde konumlandığını görmüşsünüzdür. Tasarımsal olarak farklı ve estetik bir görünüm sunsa da SEO açısından sakıncalıdır. Botlar sitenizi tararken soldan sağa doğru okur. Menünüz solda olduğu için sayfanızdaki içeriğe geçmeden menünüzü taranmaya başlar. SEO açısından çok kritik olmasa da olumsuz bir durum olduğu için tavsiye etmiyoruz.

    Web Sitesi Yazılımsal Olarak Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
    Mobil cihazlarda düzgün görüntülenmeyen bir web sitesinin hit almasını bekleyemeyiz. Bu nedenle responsive tasarım olması gerektiğini artık biliyoruz. Web sitesi kodlaması responsive tasarıma uygun olarak hazırlanmalıdır.

    Web sitenizin kodlaması tüm tarayıcılarda düzgün görüntülenecek şekilde oluşturulması gerekir. En çok kullanılan tarayıcı Chrome olmasına karşın, Firefox, Safari, Edge gibi tarayıcıların da kullanıcı sayısı azımsanmamalıdır.

    Ayrıca web sitesinde kodlama nasıl olmalıdır  sorusuna verilebilecek cevaplardan birisi de W3school standartlarına uygun kodlama yapısının kullanılmasıdır.

    SEO Uyumlu Bir Web Sitesi Meta Etiketler ve Başlıklar İçerir
    SEO uyumlu web sitesi için her bir sayfanız title içermelidir. Title sayfalarınızın ana başlığıdır. Google arama sonuçlarında en üstte mavi yazılı alan bölüm title, altında sayfanın url adresi, hemen altında da description yani açıklama bölümü gelmektedir. Title en önemli anahtar kelimemizdir ve sayfanın genelinde bulunan içeriğin odaklandığı kelimeden oluşmalıdır. Açıklama bölümü de title gibi her sayfamızda olmalıdır. Kullanıcıların çoğu bu açıklamaları okuyup aradıkları şeye ulaşıp ulaşamayacaklarına karar verirler. Bu nedenle sayfanızın ziyaret almasını etkileyen bir unsurdur. Description bölümü içerisinde anahtar kelimeleri barındıran anlamlı bir ya da iki cümleden oluşmalıdır. En fazla 160 karakter olmalıdır. Ancak ardı ardına anahtar kelimeleri sıralamak doğru değildir.

    SEO uyumlu web sitesi için bir diğer önemli unsur ise H başlıkların kullanımıdır. Belli bir hiyerarşik düzenle kullanılması gereken bu başlıklardan H1 her sayfanızda olmalı ve içeriğinizin başlığını oluşturmalıdır. H2, H3 de birbiri arkasına gelecek şekilde hiyerarşik olarak kullanılmalı, örneğin H3’ten sonra H2 kullanılmamalıdır. H başlıkların kullanımı SEO açısından önemli bir kriterdir.

    http://websitesimark.com/web-sitesi-nasil-olmalidir/

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 145
    Kayıt tarihi
    : 09.10.18
     
     

    Beste SEL, 2012'de Mimar Sinan Üniversitesi sosyoloji bölümünden mezun olmuştur. Kariyerine insan..