Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '07

 
Kategori
Basketbol
 

Wetzlar; dünya tekerlekli sandalye basketbolu başkenti

<ı>

<ı>2008 Pekin Olimpiyatları’nın hemen arkasından düzenlenecek olan Paralimpik Oyunlarına katılacak takımların belirleneceği Bayanlar ve Erkekler Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası 23 Ağustos - 2 Eylül 2007 tarihlerinde Almanya’nın Wetzlar kentinde düzenlendi. Bayanlarda şampiyon Almanya, Hollanda ve İngiltere, Erkeklerde ise şampiyon İsveç, İngiltere, Almanya ve İsrail, Avrupayı temsil etme hakkını elde etti.

Yazımın başlığını okuduğunuzda 50 bin nüfuslu Almanya’nın Wetzlar kentini neden “Dünya Tekerlekli Sandalye Basketbolu Başkenti” olarak adlandırdığımı merak edeceksiniz. Sizlere bunun sebeplerini anlatmak istiyorum.

Wetzlar kentiyle ilk tanışmam 2005 senesinin Mayıs ayında bu kentte düzenlenen Şampiyonlar Kupası Finalleri sayesinde olmuştu. Tarafsız hakem olarak görevlendirildiğim, 3 gün süren ve yoğun geçen şampiyonada kent hakkında olumlu izlenimlerim olmasına rağmen çok fazla fikir sahibi olamamıştım. Bu kez turnuvanın uzun sürmesi dolayısıyla kent ile ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi oldum. Wetzlar kenti 2004, 2005 ve 2006 yılı tekerlekli sandalye basketbolu Avrupa Şampiyonu Lahn Dill takımını çıkaran şehir. Maçların oynandığı August Babel Spor Salonu 1000 kişilik güzel bir salon. Her maçta salon doluyor. Bu takımın bir fan kulübü de var. Küçük bir orkestraları ve bir de molalarda şov yapan bir maskotları bulunuyor. Maçlar ücretli. Kombine bilet de alabiliyorsunuz. İşte 2005 yılında dolu tribünler önünde oynanan maçlardan sonra “ah keşke biz de ülkemizde tekerlekli sandalye basketboluna böyle bir katılım sağlayabilsek!” demiştim. 2 yıl sonra yine Wetzlar’da milli takımlar seviyesinde bir şampiyona düzenleneceğini duyduğumda ilk olarak daha önce Wetzlar’ı görmüş olduğum için “Keşke turnuva başka bir yerde olsaydı!” dedim, ancak ne kadar yanlış düşündüğümü turnuva esnasında anladım. Gerçekten de tekerlekli sandalye basketbolunun zirveye çıktığı muhteşem bir turnuva oldu.

Organizasyon Komitesi ve Lahn Dill Kulübü Başkanı Andreas Joneck ve ekibinin 3 yıldır bu turnuva için çalıştığını öğrendim. Kendisi gerçekten hem çok iyi bir profesyonel ama amatör ruhla çalıştı. O kadar mükemmeliyetçiydi ki, turnuva sırasında salondaki dev ekranda turnuvanın o günkü maçları gösterilirken bana “ ah hata yapmışlar, Bosna Hersek Almanca, İngiltere ingilizce yazılmış!” diyecek kadar titizdi. Son gün ise tüm takımları otelden yolcu edecek kadar bu işin en önemli kısmını atlamayacak birisi. Etrafına çok güzel bir ekip kurmuş ve hepsinin görev dağılımını yapmış. Bu şampiyona ile ilgili asıl vurgulamak istediğim tekerlekli sandalye basketbolunun nasıl sunulduğu ve seyirciyle nasıl buluşturulduğudur. Açılış törenini izlerken bir anda kendimi olimpiyat açılış töreninde sandım. 2007 Dünya Hentbol Şampiyonasına da evsahipliği yapan Rittal Arena’da 5000 kişilik salonda bir tek boş yer yoktu. Almanya Cumhurbaşkanı dahil tüm ilgililer localarında yerlerini almışlardı. Turnuva muhteşem maçla açıldı. Almanya-İsrail. İsrail Almanya’yı farklı yendi. Ev sahibi için kötü başlangıç oldu ancak maç bitiminde centilmen seyirci her iki takımı da alkışlıyordu. 10 gün boyunca turnuvaya olan ilgi her geçen gün arttı. Bunda evsahibi Almanya’nın hem bayanlarda hem de erkeklerde iddialı olmasının rolü büyüktü ancak 50 bin nüfuslu kentte öyle veya böyle herkesin turnuvayla ilişkisi sağlanmış. Kimi turnuva hakemlerinin şoförü, kimi salon görevlisi, kimi VIP görevlisi, kimi takım görevlisi, kimi seyirci olarak turnuvanın kusursuz olması için ellerinden geleni yaptılar. Ben şahsen turnuvanın başarısını, Wetzlar kentini “Dünya Tekerlekli Sandalye Basketbolu Başkenti”olarak ilan ederek ödüllendirmek istiyorum. Bu branşa bu kadar değer veren ve yükselten kentin diğer ülke ve kentlere örnek olmasını diliyorum. 1 milyon 400 bin Euro’luk sponsorluk desteğini arkasına alan Organizasyon Komitesi, Audi ve Spalding gibi dünya devi markaları, Alman Tekerlekli Sandalye Sporları Federasyonu’nu, Alman Koşan Basketbol Federasyonu’nu, yerel yönetimleri, sivil toplum kuruluşlarının katkılarını alarak Avrupa’da Almanya’nın bir tekerlekli sandalye basketbolu devi olduğunu herkese gösterdiler.

Bu turnuvadan ülke olarak çıkaracağımız ders ise A Ligi’nde kalmayı başaran bir ülke olarak, çıtayı yükseltmek ve 2010’da İngiltere’nin Birmingham kentinde yapılacak olan Dünya Şampiyonası’na gitmeyi hedeflemektir. A Ligi Şampiyonasını önümüzdeki Almanya örneğine bakarak ülkemize getirerek hem ülkemizdeki tekerlekli sandalye basketboluna olan ilgiyi canlı tutmalı hem de evsahibi olma avantajını kullanarak ilk dörde girmeli ve ülkemizi Dünya Şampiyonasında temsil etmeliyiz. Ülkemizde bu organizasyonu yapacak altyapı ve kültür olduğuna inanıyorum. İzmir, Antalya veya Adana, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasını düzenleyecek olan ülkemiz için böyle bir organizasyonu rahatlıkla kaldırabilecek kentler. Federasyonumuzun devletin desteğini rahatlıkla arkasına alacağını, TESYEV, Milli Piyango, Turizm ve Kültür Bakanlığı, İddia, Spor Toto Teşkilatı, Milli Olimpiyat Komitesi ve burada adını sayamıyacağım pek çok kurum ve kuruluşun katkısıyla mükemmel bir şampiyonaya ev sahipliği yapacağımıza inanıyorum.

Haydi Türkiye, hedef 2010 Dünya Şampiyonası!

Utku ERTAN

IWBF Hakemi

 
Toplam blog
: 2
: 778
Kayıt tarihi
: 01.08.07
 
 

Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Hakemiyim. Sizlere hakemlik ve tekerlekli sandalye basket..