Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

White House, AK Saray, Çankaya Köşkü

White House, AK Saray, Çankaya Köşkü
 

White House, AK Saray ve Çankaya Köşkü

Osmanlı Soyundan geldiğimizi olur olmaz her sosyal ortamda ifade etmekle gurur duyuyoruz ve her birimiz kendimize ayrı bir övünç payı çıkarıyoruz.

Tabii ki; ecdadımızı inkar edelim demiyorum, ama...

Bir tarafta demokrasiden, demokratlıktan, parlamentodan, parlamenterden ve ileri demokrasi ülkesi olabilmekten söz ederken; TV ekranlarında Osmanlı dizilerini çok müstehcen algılıyorsak dahi, bilinç altında sarayda yaşamanın özlemini taşıyoruz.

Ayrıca en büyük müttefikimiz Barack ve Michiel Obama çifti Beyaz Saray'da yaşar  da;  koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nin çiçeği burnunda Cumhur'un Başkanı Ak Saray'a yakışmaz mı?

İngilizce adı 'White House' yani 'Beyaz Ev' olmasına rağmen, bizler neden Türkçeye 'Beyaz Saray' diye çeviriyoruz?

Yapımına 1792 yılında başlanan,1800 yılında bitirilmiş olan John Adams'dan beri ABD başkanları 'Beyaz Ev'de yaşamanın mutluluğunu Ulusu ile paylaşırken; bizler onları saraya layık görüyoruz(!)

Diğer yandan Mustafa Kemal Atatürk'ten günümüze dek bir dönemi 'eski Türkiye' diye tanımlayan; 2000'li yıllardan başlayan bir dönemi de 'Yeni Türkiye' olarak deklare eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendini de yeni dönemin lideri sayıyor.

Atatürk'ten sonra gelen Yeni Türkiye'nin önderi, kendini bir dönemi kapatan ve yeni bir dönemi açan reformist, karizmatik bir lider olduğunu varsayarak 'farkındalık' yaratabileceği unsur olarak  Cumhurbaşkanlığını Çankaya Köşkü'nden Ak Saraya taşımakla sürdürüyor.

Çünkü kendini bu ülkenin gelmiş geçmiş liderleri arasında değil, üzerinde görüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1932 yılında Yeni Köşk olarak tamamlanan Çankaya Köşkü'nün birinci katı, çalışma ve misafirlerin kabulleri, üst katı ise Cumhurbaşkanı ve ailesinin yaşama alanı olarak planlanmış konutta yaşamayı daha Başbakanlığı döneminde düşünmüyordu.

Diğer yandan 214 yıldır Amerikan tarihini yansıtan, çeşitli etnik köken ve uluslardan göçmenlerin oluşturduğu süper güç Amerika'nın 'ulusal sinerjinin' sembolü 'Beyaz Ev' 1814'te İngiliz Silahlı Kuvvetleri tarafından yakılmış, üç yıl içinde 1817'de hizmete sunulmuştur. 

1949'da orijinal ahşap, mermer ve özgün dekoratif alçı sadık kalınarak, çelik ve beton bir çerçeve üzerinde yeniden inşa edildi.

Beyaz ev, başkent Washington'un merkezinde özgün mimarisi, oval ofisi, geniş yemyeşil, bakımlı parkıyla; bayramlarda sevgi platformu yada, Başkan'a veya Kongre'ye karşıt gösterilerde 'hedef tahtası' haline gelmiştir.

Toplum, her biri Amerikan Tarihi'nde özel ve özgün  yeri olan Başkanların anısını yaşatmak  ve varlığını gelecek  kuşaklara aktarabilmek amacıyla Beyaz Ev'e sahip çıkmıştır.

Öncelikle, Atatürk'ü  tarihin derinliklerine gömmek ve süreç içinde  unutturmak niyeti ile Çankaya  Köşkü kapatılacak, müze olarak hizmete açılacaktır.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne iktidar partisinin adının verilmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini 'ipotek' altına almak niyetini ortaya koymaktadır.

04.11.2014

Not: Fotoğraf Alıntıdır.  

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..