Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '10

 
Kategori
Güncel
 

Wikileaks; çağ değişirken

Wikileaks olayında ilk sözü edilecek olan şey, bu organizasyonun ya da sitenin adıdır. Wikileaks adındaki wiki öneki, bilindiği üzere en ünlüsü Wikipedia olan bir dizi websitesinin öneki olarak maruftur. Wikipedia ve onun dalları olan diğer wiki'ler çok dilli, kamusal, interaktif, web tabanlı internet ansiklopedisidir.

Wikileaks ilk korsanlığını burada yapmış olmaktadır. Çünkü seçmiş olduğu bu ad ile açıkça diğer wikipedia sitelerinden biri olduğu izlenimini vermektedir. Oysa bu yanlıştır ve wikipedia'nın kurucuları tarafından eleştirilmektedirler.

Bu nedenle wikileaks sözünü kullanırken hep bu korsanlığı hatırlayarak kullanmak gerekir. Wikileaks'in amblemine baktığımız zaman, sızıntı imgesini görürüz ki, leak zaten sızmak anlamına geliyor, Kirli dünya sızarak temiz bir dünyaya dönüşüyor. Ne güzel bir imge! Ama hakkı olmadığı halde wiki önekini kullanırken yaptığı, dünyayı kirletmektir..

Konuya biraz daha girersek, wikileaks olayında kamuoyunda en çok üzerinde durulan şey, içerik ile ilgili. Wikileaks'in neyi sızdırdığı, kime ilişkin ne evraklar olduğu, orada ne dendiği, bu sızdırmaların komplo boyutları filan konuşuluyor.

Buradaki sızıntılar, gerçek suçlara gerçek deliler göstermiyorsa hiçbir değere sahip olamaz. O ona şunu demiş bu buna bunu demiş'in bir önemi yok. Zaten bilmiyor muyuz, kapalı kapılar ardında herkesin herkese ne dediğini. Ayrıca kayıt dışı olan, iç yazışma olan, kişisellik içermek zorunda olan bu tür sızıntıların hiçbir değeri olamaz. Sadece herkesin bildiğinin afişe olmasından ibarettir.

Wikileaks olayında geride yatan başka çok daha önemli bir şey vardır. Wikileaks gibi bir olayın kendisi mümkün hale gelmiştir. Artık, dünya düzenleri şeffaflaşarak dağılma çağına giriyor. İnsanoğlu öyle bir noktaya geldi ki, hiçbir bilgi saklı olamayacaktır. Tabuları tabu yapan mistisizm, gizlilik saklılık artık ortadan yok olmaya başladı.

ABD'nin başına gelen ve ortaya dökülen şeyler başka ülkeler için de aynı şekilde değil mi? Neden olmasın ki? ABD'nin yaptığını tüm dünya yapıyor, çünkü her ülke benzer konfigurasyona sahip, her ülke için bir wikileaks çıksa yine aynı şeyler ortaya çıkardı.

Çünkü aslında bütün bunlar birer oyun. Devlet kavramı oyundur, bayrak kavramı oyundur, milli marş kavramı oyundur. Politika oyundur, devlet politikası oyundur. Bunların hepsi özünde fasa fisodur. Anlamları sadece oyun içinde vardır.

Oyun olanlar sadece bunlar değildir. Millet kavramı da oyundur, din kavramı da. Bunların bağlılaşığı olan tüm kavramlar oyunun parçasıdır.

Artık dünya değişecek; kaba güldürüye dayanan devletler ve devletleri ayakta tutan saçma sapanlıkların altı gittikçe oyulacak. Bunu oyanlar da wikileaks (wikileaks'i doğrudan bu kadroya dahil etmiyorum çünkü karanlık bir kuruluş, ama iş olarak bu kadroya dahildir) wikipedia, greenpeace ve başka tonla uluslararası çapta kar amacı gütmeden çalışan kuruluşlar devlet, din, milliyet gibi saçmasalaklıklara dayalı dünya düzeninin kofluğunu göstereceklerdir. Her şeyin nasıl bir oyun, hile, dolap, dalavere, aldatmaca, sahtekarlık, düzenbazlık, namussuzluk içinde yürüdüğünü göstereceklerdir. Bunu bu insanlar üstün insan olduğu için yapacak değiller, sadece yaşanan çağ karşı tezlerini yaratıyor ve bu karşı tezler de, çağın olanaklarını kullanıyor. Çağ kendini temizleme olanaklarını yaratmıştır. Tıpkı wikileaks'in ambleminde olduğu gibi, dünya damlaya damlaya aklanacak, gittikçe ve daha çok önünde eğilen kralların, devlet başkanlarının, politik bürokratın güçlerini aldığı zavallıkları ortaya çıkaracaktır.

Bilginin üretiminin ve paylaşımının önündeki engeller alabildiğine açılmıştır. Elbette hiçbir bilgi ideolojisiz olamaz teknik olarak ama bu derecelidir. Bir ucu dogmatizm ise diğer ucu bireyselliktir. Ne kadar tekile yaklaşılabiliyorsa, dünya ve insan o kadar özgür olacaktır. Ama ne kadar dogmatikleşiliyorsa dinler hakimse, milliyetler hakimse, devletler hakimse, büyük kavramlar hakimse, dünya ve insan o kadar tutsaktır.

Wikileaks olayı -karanlık yönleri olmakla birlikte-, egemen dünya düzeninin yıkılışı sürecindeki yeni ve popüler bir tuğla taşıdır.

Bu temayla benzerlikler taşıyan bir başka blogum için: "Devlet, defet!"

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..