Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

04 Mayıs '11

 
Kategori
Bilişim
 

Windows Backup

Yeni bir Windows Server 2003 makalesi ile herkese merhaba..
Makalemizde, Windows Server 2003 işletim sistemi üzerinde bulunan Backup (Yedekleme) konusunda bilgi sahibi olacağız. 

Bilgisayar kullanıcılarının başına gelebilecek felaketlerden bir tanesi de gerek donanımsal, gerekse yazılımsal hatalar sonucunda kullanıcıların, data kaybına uğramasıdır. Bunun için data kaybına maruz kalmış bir kişi olarak bu makalemde Windows Server 2003 işletim sistemi üzerinde bulunan Backup (Yedekleme) programını kullanarak dosya ve klasörleri yedekleme konusunda bilgi vermeyi uygun gördüm. 

Microsoft'un sunucu işletim sistemi ailesinden olan Windows Server 2003 işletim sistemi, üzerinde bulundurduğu Backup (Yedekleme) programı ile datalarımızı herhangi bir nedenden dolayı kaybolmaması için güvence altına almamızı sağlamaktadır. Backup (Yedekleme)programını kullanarak neler yapabiliriz bunlara bir göz atalım. Backup programını kullanarak, dosya ve klasörlerimizi güvence altına alabilir, system state datanın yedeklenmesini sağlayabilir, yedekleme kaydı oluşturabilir, ve datalarımızın kaybolması durumunda kaybolan dosya ve klasörlerimizin oluşturulan yedekleme kaydı üzerinden geri yüklenmesi işlemlerini gerçekleştirebiliriz. 

Windows Server 2003 Backup programı kullanılarak yedeklerimizi,
 

Teyp Sürücüsü
Yerel Disk
Çıkarılabilir diskler
Kaydedilebilir CD-ROM üzerine
Network üzerinde, paylaşıma açılmış bir bilgisayara
 

yedeklerimizi kolaylıkla kaydedebiliriz. Backup programı kullanılarak yazılımsal ve donanımsal hatalar sonucunda kaybolan verilerimizi sağlam ve pratik bir şekilde geri yükleyebiliriz. 

Backup programını başlatmak için aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Menüden Programs'a gelinir başlatın.
Açılan menüden Accessories tabını kullanarak System Tools'a tıklanır.
Açılan menüden Backup programı tıklanarak Windows Backup programının başlatılması sağlanır. 

Windows Backup programının çalıştırılması yöntemlerinden bir tanesi de Windows Backup programını Windows Backup komutunu kullanarak çalıştırmaktır. Windows Backup programını Windows Backup komutu ile çalıştırmak için;
Başlat menüsünden Run'a gelinir.
Açılan metin kutusuna "Ntbackup.exeyazılır.
OK butonu tıklanıldığında Windows Backup programının çalıştırılması sağlanır. 

WİNDOWS BACKUP VE RESTORE İZİNLERİ
Windows 2003 server işletim sistemi ile çalışan bilgisayarımızda dosya ve klasörlerimizin yedeğini sorunsuz bir şekilde alabilmemiz için bir takım izinlere sahip olmamız gerekmektedir. Windows server 2003 işletim sistemine logon olan tüm kullanıcılar dosya ve klasörlerinin yedeğini yukarıda da bahsettiğimiz medyaları kullanarak alma hakkına sahiptir.
Windows server 2003 ile çalışan işletim sistemi üzerinde bulunan kullanıcı ve gruplardan bazıları dataları yedekleme hakları olduğu gibi yedeklemiş oldukları dataları geri yükleme hakkına da sahiptirler. Bu gruplardan bahsedecek olursak,
Administrator, Backup Operators ve Server Operators grupları yukarıda bahsettiğimiz yetkilere sahiptirler.Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz kullanıcı gruplarının tüm dosya ve klasörler üzerinde "" dosyaları ve dizinleri geri yükleme hakkına sahip olmaktadır. 

Backup ve Restore işlemlerinde izin ataması yapabileceğimiz bir başka yöntem ise, Local Security Settings ve GPO ayarları üzerinden User Rights Assignment tabını kullanarak yedeklerin geri yüklenmesi hakkında izin atamaları yapılabilir. İzin atamalarında dikkat edeceğimiz diğer bir nokta da almış oduğunuz yedeklerin,
sadece Administrator yani bilgisayar yöneticisi tarafından geri yüklenmesini istiyor iseniz Backup Jop İnformation diyalog kutucuğunun işaretlenmesi gerekmektedir. 

BACKUP ÇEŞİTLERİ
Windows Backup programını kullanarak beş farklı biçimde yedekleme işlemi gerçekleştirebiliriz. Windows backup çeşitlerinden bahsedecek olursak;
Normal Backup
Incremental Backup
Differantial Backup
Daily Backup

 

NORMAL BACKUP
Normal Backup çeşidi ile alınan yedekleme sonucunda, local disk üzerinde bulunan bütün dosya ve klasörler yedeklenir.Normak backup ile yedeklenen yedeklerin sonucunda yedeklenen dosya ve klasörlerin üzerine işaret konulur, yani yedeklenen dosya ve klasörlerin archive özelliği ortadan kalkmış olur. 

COPY BACKUP
Copy backup yöntemi ile yedekleme işleminde, seçilen bütün dosya ve klasörler yedeklenir.Copy backup yönteminde yedekleme sonunda, yedeklenen dosya ve klasörlerin üzerine işaret konulmaz. Dikkat etti iseniz normal backup çeşidi ile yedekleri alınan dosya ve klasörlerin yedekleme sonunda üzerine işaret konulmakta idi. Copy backup ile yedekleme işleminde diğer bir husus ise, yedeklenen dosya ve klasörlerin archive özellikleri hiç bir değişikliğe tabi olmadan aynen korunmaktadır. Normal backup çeşidinde ise yedekleme sonucunda yedekleri alınan bütün dosya ve klasörlerin archive özelliği ortadan kalkıyordu. 

DİFFERANTİAL BACKUP
Differantial backup işleminde, bütün dosya ve klasörler yedekleme işlemine tabi tutulurken, yedeklenecek datalar içerisinde sadece içeriği değişenler, yani archive özelliği ortadan kalkan dosya ve klasörler yedeklenir. Bu backup işleminde de, yedekleme sonunda yedeklenmiş olan dosya ve klasörlerin üzerine işaret konulmaz, archive özelliği korunur. 

Incremental Backup
Yukarıda bahsettiğimiz backup çeşitlerinin arasında bulunan Differantial backup çeşidinde ise yedekleme işleminde, seçmiş olduğunuz dosya ve klasörlerin içerisinde sadece archive özelliği aktif olan datalar yedeklenir. Yedekleme sonunda yedeklenen dosya ve klasörlerin üzerine işaret konulur, archive özelliği ortadan kalkar. 

Daily Backup
Daily Backup çeşidi ile yedeklenmiş olan dosya ve klasörler üzerine herhangbir işaret konulmaz. Bütün dosya ve klasörler hiç bir değişiliğe maruz kalmadan yedeklenir. 

DOSYA VE KLASÖRLERİN YEDEKLENMESİ
Windows Backup çeşitlerinden kısaca bahsettikten sonra, dosya ve klasörlerimizin yedeklenmesi işlemine geçiş yapabiliriz. Yedekleme yaparken dikkat edeceğimiz bazı hususlar bulunmaktadır. Yedekleme işleminde dikkat edeceğimiz hususlara değinecek olursak, yedekleme yaparken yedeğini alacağımız dosya ve klasörlerin kapatılması gerekir. Eğer ortamda domain yapsı var ise, domaine logon olmuş durumda olan client bilgisayarlara mesaj göndererek, kullanıcıların işlemlerini tamamlamalarını sağlamalıyız. Bu işlemi yapmamızın sebebi ise yedekleri alınacak olan dosya ve klasörlerin açık olması durumunda yedekleme işlemi gerçekleşmemektedir.
Windows Backup ile yedekleme yaparken nelere dikkat edeceğimiz konusunda gerekli bilgilere sahip olduktan sonra yedek alma işlemine geçiş yapabiliriz. 

Windows Backup programı ile yedekleme işlemi başlatmak için; 

Start menü üzerinden run'a gelinir ve açılan metin kutusuna "Ntbackup.exekomutunu yazarak Windos backup programı başlatılır.
"ntbackup" komutunun ardından karşımıza Welcome to the Backup or Restore Wizard ekranı gelecektir. Wizard penceresini açıklayacak olursak, Backup işleminde yeterli bilgiye sahip olmayanlar Backup Wizard penceresini kullanarak yedekleme işlemlerini gerçekleştirebilirler. İkinci bir yöntem ise yedekleme konusunda bilgisi olanlar, wizard penceresinde bulunan Advanced Moda tıklayarak welcome tabından backup tabına geçerek gerekli yedekleme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Biz Advanced moda tıklayarak yedekleme işlemine devam ediyoruz.
Advanced Moda tıkladığımız zaman karşımıza Welcome to the Backup Utility Advanced Mode ekranı karşımıza gelecektir 

Welcome to the Backup Utility Advanced Mode penceresinde karşımıza üç seçenek çıkacaktır. Bunlar , Backup Wizard, Restore Wizard, Automated System Recovery Wizard seçenekleri karşımıza gelecektir.
Bu seçenekleri kısaca açıklayacak olursak; 

BACKUP WİZARD (Yedekleme Sihirbazı)
Bu seçenekte, yedekleme işlemine tabi tutulacak dosya ve klasörlerin, yedekleme sihirbazı yardımı ile yedekleme işlemine tabi tutulmasnı gerektiren seçenektir. 

RESTORE WİZARD (Geri Yükleme Sihirbazı)
Bu seçenekte ise, önceden yedeklenmiş olan dosya ve klasörlerin, geri yüklenmesi işlemini gerçekleştirecek olan seçenektir. 

AUTOMATED SYSTEM RECOVERY WİZARD (Otomatik Sistem Kurtarma Sihirbazı

Bu seçenek ise, önceden disket içerisine yedeği alınmış olan dosya ve klaörlerin, bu otomatik sistem kurtarma disketini kullanarak, yedeği oluşturulmuş dosya ve klasörlerin tekrar geri yüklenmesini sağlayan seçenektir. Karşımıza gelen Welcome to the Backup Wizard ekranını next tuşu ile geçiyoruz. Next tuşunun ardından karşımıza What to Backup penceresi gelecektir 

What to Backup Up penceresinde de karşımıza üç tane seçenek çıkacaktır. Bu seçeneklerden bahsecek olursak; 

Backup everything on this computer
Bu yedekleme seçeneği kullanılarak, diskinizde bulunan dosya ve klasörlerin tamamının yedeğini alabilirsiniz. 

Backup ed files, drives or network data
Bu seçenekte ise; yedekleme işlemini gerçekleştirecek olan kullanıcının kendisinin, belirleyeceği olan kendi bilgisayarı üzerinde veya network üzerinde paylaşıma açılmış olan dosya ve klasörlerin yedeğini alabileceği seçenektir. 

Only Backup or System State Data
Bu seçenek ile, bilgisayarınızda ki registry, Active Directory ve sistem başlangıç dosyalarının yedeklenmesi işlemi gerçekleştirilir. Biz ise yedekleme işlemine ikinci seçenek olan yani, Backup ed files, drives or network data seçeneğini seçerek yedekleme işlemine devam ediyoruz. Karşımıza gelen Items to Backup penceresinde bilgisayarımızda bulunan My Document seçeneğini seçerek devam ediyoruz. 

Backup Type, Destinmation and Name penceresinde, yedeklenecek olan dosya ve klasörlerin nereye kaydedileceği sorulmaktadır. Backup dosyalarının yerini belirleyip ve bir isim girdikten sonra next tuşuna basarak yedekleme işlemini gerçekleştiriyoruz 

DATALARIN GERİ YÜKLENMESİ
Bilgisayarımız üzerindeki dosya ve klasörleri herhangi bir problem sonucunda data kayıba uğramaması için yedekleme işlemine tabi tutarız ve dosya ve klasörlerimizin geri yüklenmesi gerektiğinde yedeklemiş olduğumuz backup dosyasını kullanarak dosya ve klasörlerimizi tekrar geri yükleriz. Bu işlem sonucunda yaptığımız bu işleme sizlerinde bildiği gibi BACKUP RESTORE denilmektedir. Yedeğini aldığımız dosya ve klasörleri windows backup programını kullanarak nasıl geri yükleyebiliriz şimdi buna bir göz atalım.. 

Restore işlemi aşağıdaki yöntemleri kullanarak iki şekilde başlatılabilir. 

Restore işlemini kullanmak için yedeğini aldğımız dosya ve klasörlerin kaydedildiği klasör içerisine girerek ve backup dosyasını kullanarak restore işlemi başlatılabilir.
Start menü üzerinden Runa gelerek açılan metin kutusuna "Ntbackup.exe komutu kullanılarak backup restore işlemi başlatılabilir
Biz ise geri yükleme işlemine Restore Wizard seçeneğini kullanarak devam edeceğiz.Welcome penceresinden Restore Wizard çalıştırılır. Restore Wizard sihirbazının ardından karşımıza Welcometo the Restore Wizard penceresi gelecektir. 

Restore Wizard penceresini next tuşu ile geçiyoruz. Bir sonra ki adımda ise bizi What to Restore ekranı karşılayacaktır. 

What to restore penceresinde ise, yukarıdaki resimde de görmüş olduğunuz gibi daha önceden yedeğini almış olduğumuz local disk üzerindeki My domuments klasörünün backup dosyası bulunmaktadır. Yedekleme işlemine My documents klasörünün backup dosyasını seçerek devam ediyoruz. 

What to restore penceresinde My documents backup dosyasının seçilmesinin ardından next tuşu ile bir sonraki pencere olan Completing the Restore Wizard penceresine ulaşıyouz. 

Completing to the Restore Wizard penceresini finish tuşunu tıklayarak restore işlemini başlatıyoruz. Finish tuşunun ardından restore işleminin başladığına dair bir pencere karşımıza gelecektir. 

Evet bu makalemizde, Windows Server 2003 backup programını kullanarak dosya ve klasörlerimizin yedeğini alma, ve almış olduğumuz yedekleri, backup restore modu kullanarak geri yüklenme işlemlerini gerçekleştirdik. 

Bir daha ki makalemde görüşmek üzere sevgilerimle.... 

Yavuz TAŞCI 

 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..