Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

09 Mayıs '11

 
Kategori
Bilişim
 

Windows Server 2003 Active Directory Dizin Servisi

Merhaba... Bu makalemde Active Directory kurulumu ve karşıladğı gereksinimlerden bahsedeceğim. Kuruluma geçmeden önce active directory dizin servisine sahip olacak bilgisayarların bazı gereksinimleri karşılaması gerekmektedir. Active directory dizin servisinin gereksinimlerinden kısaca bahsetmek gerekirsek,

Active directory servisinin kurulacak bilgisayarda server işletim sistemine ait bir işletim sisteminin olması. 

Active directory servisinin kurulması için diskte en az 200 MB boş yerin olması. 

Sistem üzerinde NTFS sistemi ile formatlanmış bir partitionun olması. 

Active directory'nin karşıladığı gereksinimlerden kısaca bahsettikten sonra kuruluma geçebiliriz.  

Active Directory Kurulumu
Bilgisayarınıza active directory dizin servisini kurmak için sırası ile Start->Run-> dcpromo yazıp enter tuşuna basınız. Run ekranından sonra aşağıda ki resimde de görüldüğü üzere “Welcome to the Active Directory İnstallation Wizard” penceresi karşımıza gelecektir.. 

Bu ekranı next komutu ile geçebiliriz. Bu ekrandan sonrada “Operating System Compatibility” ekranı bizi karşılayacaktır. Bu ekranda, Windows server 2003 DC bilgisayarlarının client bilgisayarla aralarında daha güvenli olarak haberleşmelerini sağlamak ve Windows 95, Windows 98 ve Windows NT işletim sistemleri bilgisayarlarının aralarında haberleşmeleri için bu güvenlik gereksinimlerini desteklemedikleri uyarısı karşımıza gelmektedir. 

Yukarıda bahsedilen işletim sistemleri haricindeki client bilgisayarların bahsedilen güvenlik gereksinimlerinden yararlanamayacağı için Windows server 2003 işletim sistemi ile çalışan domaine sağlıklı bir şekilde bağlanamayacağı anlatılmaktadır. Karşımıza çıkan pencerede ki uyarı mesajlarından kısaca bahsettiğimize gore artık kurulum için diğer bir adıma geçebiliriz. Şimdi karşımıza çıkacak olan pencere ise “Domain Controller Type”penceresi aşağıdaki resimdeki gibi görülmekte. 

Karşımıza çıkan bu pencerede ise iki tane seçenek bulunmaktadır.
Domain controller for a new domain
Additional domain controller for an existing domain 

Domain controller for a new domain:
Yeni bir domain kurmak için bu seçenek seçilir. Kuruluma bu seçenek ile devam edilmesi halinde kurulan bilgisayar domain içerisinde ilk dc bilgisayarı olacaktır 

Additional domain controller for an existing domain:
İkinci bir dc bilgisayarı kurulmak istendiğinde seçilmesi gerekmektedir.
Ama biz sıfırdan yükleme yapacağımız için birinci seçenekle kuruluma devam ediyoruz.Next tuşu ile devam etmemizin akabinde karşımıza “Create New Domain”penceresi gelecektir. 

Yine bu pencerede karşımıza üç adet seçenek karşımıza çıkacaktır. 

Domain in a new forest:
Yeni bir forest içerisinde yeni bir domain kurulmasını sağlar. Kueulmuş olan domain yeni bir domainden oluşuyorsa bu seçeneği kullanabilirsiniz. 

Child domain in an existing domain tree:
Kurulmuş olan bir domain içerisinde child domain oluşturulması için bu seçenek seçilmelidir. 

Domain tree in an existing forest:
Mevcut bir forest içerisine yeni bir domain kurulmak istendiğinde bu seçenek seçilmesi gerekmektedir. Biz bu seçeneklerin arasından domain a new forest seçeneği ile kuruluma devam edeceğiz Next diyerek bu ekranıda geçebiliriz. Bu pencerenin de ardından New Domain Name penceresi ile karşılacağız. 

Bu pencerede Full DNS name for new domain alanına domain kurulması için DNS ismi girmemiz gerekmektediir. Gerekli Alana DNS isminin girilmesinin ardından next tuşuna basarak diğer bir adıma geçebilirsiniz. Diğer bir adımda ise NetBIOS Domain Name penceresi karşımıza gelecektir. 

Bir önceki adımda DNS ismini girmiştik.Şimdi ki adımda ise vermiş olduğumuz domain isminin sadece ENGINEER kısmını alarak uzantısının domain ismi yanına eklenmediğini görüyoruz
Bir sonraki pencere ise Database and Log Folders penceresi karşımıza çıkacaktır. 

Bu pencerede ise active directory dosyalarının ve loglarının nereye kaydedileceğini gösteren bir penceredir. Active directory loglarının kaydedilmesi işlemi default olarak database folder alanında da belirtilmiş olan C:WINDOWS\NTDS klasörü altında tutulmaktadır. Bir sonraki pencere ise Shared System Volume penceresi karşımıza çıkacaktır. 

Bu pencerede ise policy bilgilerinin tutulması ve SYSVOL ün kaydedileceği dizin folder location alanında belirlenir. SYSVOL ün kaydedileceği partition kısmı NTFS dosya sistemi ile formatlanmış olması gerekmektedir. 

DNS Registration Diagnostics
Bu pencerede bir üst metinde bahsetmiş olduğum gibi active directory dizin servisinin restore edilmesi durumunda kullanılacak olan Directory Services Restore Mode Administrator Password penceresigörülmekte. Gerekli alanlara afministrator şifresi girilerek next tuşu ile devam edebiliriz. 

Bu pencerede ise windows server 2003 ün yeniliklerinden bahseden bir pencere ile karşı karşıyayız. Yeniliklerden bir tanesi ise active directory kurulurken bir hatanın oluşması sonucunda tekrar active directory servisini kurabiliriz. Biz ikinci seçeneği seçerek next tuşu ile kuruluma kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Şimdi karşımıza çıkacak olan pencere ise Permissions pencresidir. 

Bu pencerede windows 2000 öncesindeki serverler ile uyumluluk ayarı yapılmasıdır. Bir sonraki pencere ise active directorynin geri yüklenmesi gibi durumlarda kullanılan administrator şifresini belirleyebileceğimiz bir ekran gelecektir.Bu pencerede bir üst metinde bahsetmiş olduğum gibi active directory dizin servisinin restore edilmesi durumunda kullanılacak olan Directory Services Restore Mode Administrator Password penceresi görülmekte. Gerekli alanlara afministrator şifresi girilerek next tuşu ile devam edebiliriz 

Bu pencerede ise bu aşamaya kadarki kaydedilen bilgileri gösteren bir pencere gelmektedir. Bu bilgiler oluşturulan domainimimizin ismi ve log dosyalarının kayıt tutulduğu klasör bilgilerinden ibarettir. 

Yukarıdaki pencerede ise active directory kurulumunun başladığı gösterilmektedir. Bu pencerede ise active directory kulumunun devam etmesi için server 2003 cd sinin gerekir. Server 2003 cd sini takarak OK butonu ile kuruluma devam edilir. 

Bu pencerede ise Restart now tuşuna basılarak bilgisayarın yeniden başlatılması sağlanır. Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra logon ekranında domain logon ismi seçilerek logon olunur….
Evet kısaca active directory dizin servisinin kurulumundan bahsetmiş olduk.

Bir dahaki makalemde görüşmek dileği ile hoşça kalın...

Yavuz TAŞCI 

 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..