Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

26 Nisan '11

 
Kategori
Yazılım
 

Windows Server 2008 Active Directory kurulumu

Windows Server 2008 Active Directory kurulumu
 

Yeni bir makale ile herkese merhaba.. Bu makalemizde Microsoft’un sunucu işletim sistemi ailesi tarafındaki en son ürünü olan “Windows Server 2008” Active Directory kurulumu hakkında bilgi sahibi olmuş olacağız. Kurulum aşamalarına geçmeden önce isterseniz makalemize Windows Server 2008 işletim sistemi hakkında kısaca bir bilgi vererek devam edelim.

Makalemizin giriş bölümünde de bahsetmiş olduğumuz gibi, Windows Server 2008 Microsoft’un en son ürünü olan server işletim sistemlerinden bir tanesi. Windows Server 2008 işletim sistemi ile beraber kullanıcı hesapları bazında yönetim yapılabilir ve uygulama geliştirilebilir. Windows Server 2008 güvenlik tarafında ise kullanıcılara yüksek seviyede güvenli bir network yapısı sunmaktadır. Windows Server 2008, güvenli bir network yapısı sunmasının yanısıra, diğer işletim sistemlerine nazaran bir çok yeniliğide beraberinde getirmiştir. Bu yenilikleden bahsedecek olursak; Yeni web araçları, virtualization (Sanallaştırma) teknolojileri, ve BT uzmanları için sağlam bir alt yapı oluşturmaktadır. Windows Server 2008’in diğer göze çarpan özellikleri arasında, kolay yönetim yapılabilmesi, yüksek performans, Bitlocker Drive Encryption ve Power Shell özellikleri de Windows Server 2008 işletim sistemi ile beraber gelmekte..

Windows Server 2008 hakkında kısaca bilgi sahibi olduktan sonra Windows Server 2008 Active Directory kurulumuna geçiş yapabiliriz.Kuruluma geçmeden önce Active Directory kurulumu için sistemimiz bazı gereksinimleri karşılaması gerekmektedir.

1-Active Directory kurulumu yapılacak olan bilgisayar üzerinde, Windows Server 2008 işletim sistemleri arasından, Windows Server 2008 Standart, Enterprise edition veya Windows Server 2008 Data Center edition işletim sistemlerinden biri olması gerekmektedir.

2- Active Directory kurulumu için disk üzerinde NTFS dosya sistemi ile formatlanmış, 1.25 GB’lık boş disk alanı olması gerekmektedir.Active Directory kurulumu yapacak olan kullanıcının, bilgisayar üzerinde Administrative haklarına sahip bir kullanıcı adı hesabı ve bu kullanıcıya ait bir şifre olmalıdır.

Active Directory kurulumu için gerekli olan sistem gereksinimlerinden bahsettikten sonra Active Directory kurulumuna geçiş yapabiliriz.Active Directory kurulumunu başlatmak için karşımıza iki seçenek çıkmaktadır. Bunlardan birincisi, Windows Server 2003 işletim sisteminde de aşina olduğumuz “dcpromo”komutunu kullanarak kurulum yapılabilir. İkinci seçenek ise, “Administrative Tools “ içerisinde bulunan “Server Manager” konsolu kullanılarak da Active Directory kurulumu yapılabilir.Ben kuruluma, “dcpromo” komutunu kullanarak devam edeceğim. Dcpromo komutunu kullanarak kurulum yapmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
 

  • Start menüden Run’a geliyoruz
  • Karşımıza çıkan diyalog kutusuna “dcpromo” komutunu yazıp ardından “Enter” tuşuna basıyoruz.

DCPROMO” Komutunun akabinde karşımıza, “Welcome to the Active Directory Domain Services Installation Wizard” penceresi çıkacaktır. 

Welcome to the Active Directory Domain Services Installation Wizard” penceresini de “next” adımını kullanarak bir sonraki ekrana geçiş yapıyoruz. Bir sonra ki ekranda ise karşımıza, “Operating System Compatibility” penceresi çıkacaktır. 

“Operating System Compatibility” penceresinde, Windows Server 2008 Domain ortamında bulunan Client bilgisayarlar için, sistem gereksinimleri bilgileri yer almaktadır. Bu pencereyi de next tuşunu kullanarak geçiyoruz. Next tuşunun ardından, karşımıza ilk domain kurulumu yapabileceğimiz “Create a New Domain in a New Forest” ekranı çıkacaktır. 

Create a New Domain in a New Forest” ekranında karşımıza iki seçenek çıkmaktadır. Bunlar;

Existing Forest
Create a New Domain in a New Forest

Biz, sistemimize ilk kez Active Directory kurulumu yapacağımız için ikinci seçenek olan, “Create a New Domain in a New Forest” seçeneğini seçerek kuruluma devam ediyoruz. Kurulum için gerekli olan seçenek seçildikten sonra, bu ekranı da next diyerek geçiyoruz. Next adımından sonra karşımıza “Name the Forest Root Domain” ekranı çıkacaktır. 

Bu pencerede, gerekli olan bölüme, Domain kurulumunda kullanacağımız domain ismimizi yazıp bu pencereyi de next diyerek geçiyoruz. Next tuşunun ardından, “Domain NetBIOS Name” ekranı karşımıza çıkıyor. 

“Domain NetBIOS Name” penceresinde, Domain kurulumunda yazmış olduğumuz domain isimimiz yer almaktadır. Resimde de görüldüğü gibi domain ismimizin sonunda bir önceki pencerede belirtmiş olduğumuz “com” eki bu ekranda gözükmemektedir. Bu pencereyi de next diyerek geçiyoruz. Bir sonraki adımda ise karşımıza

Set Forest Functional Level penceresi çıkacaktır. 

“Set Forest Functional Level” penceresinde Domain Functioanl Level seviyesini seçeceğimiz bilgiler yer almakta. Functioanl Level seviyesi olarak resimde de görüldüğü gibi karşımıza üç adet seçenek çıkmakta. Biz bu seçeneklerden “Windows Server 2008 “ seçeneğini seçerek devam ediyoruz. Functional Level seviyesinin belirlenmesinin ardından, bir sonraki kurulum işlemi olan, “Additional Domain Controller Options” ekranına geçiş yapıyoruz.

Bu pencerede ise, Active Directory kurulumunda kurulumu yapılacak olan servis seçenekleri karşımıza çıkmakta. Bu seçenekler, “DNS server”, ve “Global Catalog” servisleri Active Directory kurulumu sonunda sistemimize kurululacaktır. Bu pencereyi de next diyerek geçiyoruz. 

Location for Database, Log Files, and SYSVOL” penceresinde ise, Active Directory log dosyalarının ve Active Direcyory veri tabanı dosyalarının tutulacağı klasör belirtilmektedir. Veri tabanı ve log dosyaları için default olarak, “C:\Windows\NTDS” klasörü belirtilmektedir. Bu adımı da next tuşu ile geçtikten sonra, karşımıza Directory Services Restore Mode Administrator Password ekranı çıkacaktır. 

Bu pencerede, “Directory Services Restore Mode” şifremizi belirleyip ardından enter tuşuna basarak Active Directory kurulumunda yapılacak olan işlemlerin bir özetini gösteren “Summary” penceresi karşımıza çıkacaktır.

“Summary” penceresinde bu zamana kadar ki yapmış olduğumuz Active Directory kurulumu sırasında yapılacak olan işlemler belirtilmektedir. Windows Server 2008 ile gelen yeniliklerden bir tanesi de yapmış olduğumuz kurulum işlemlerini “Export settings” butonunu kullanarak istediğimiz klasöre kaydedebilmekteyiz. Bu adımı da next diyerek geçiyoruz. Bir sonra ki adımda ise, Active Directory kurulumun başladığını görebilmekteyiz.. 

Kurulum işlemlerinin tamamlanmasının ardından “Completing the Active Directory Domain Services İnstallation Wizard” penceresi karşımıza çıkmaktadır. Finish diyerek kurulumu sonlandırıyoruz. 

“Finish” işleminin ardından, “Restart Now” tuşuna basıp makinamızın yeniden başlatılmasını sağlıyoruz.
 

Evet bu makalemizde Windows Server 2008 Active Directory kurulumundan bahsettik. Bir daha ki makalemde görüşmek üzere hoşçakalın..

Yavuz TAŞCI 

 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..