Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Yavuz Taşcı -ÇözümPark

http://blog.milliyet.com.tr/yavuztasci

14 Temmuz '11

 
Kategori
Bilişim
 

Windows Server Update Services (WSUS 3.0 SP2) Kurulum

Windows Server Update Services (WSUS 3.0 SP2) Kurulum
 

Yeni bir Windows Server makalesi ile herkese merhaba... Bu makalemizde, Microsoft’un Windows Server Update Services (WSUS) servisinden bahsedeceğiz. Kurulum aşamalarına geçmeden önce, makalemize WSUS hakkında kısaca bilgi vererek devam edelim. Windows Server Update Services, Microsoft’un Windows işletim sistemleri (Windows XP, Windows 2000, Windows Server 2003 vs) için geliştirmiş olduğu güncelleştirmeleri, sistem yöneticilerinin network üzerindeki bilgisayarlara yayımlamalarını sağlayan bir servistir. WSUS sayesinde, biz sistem yöneticileri, işletim sistemimiz için gerekli olan updateler’i local network’ümüz üzerindeki client bilgisayarlar üzerine kolay bir şekilde yükleyebilmekteyiz. 

WSUS hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, sistem gereksinimlerine geçiiş yapabiliriz. 

WSUS 3.0 SP2 SİSTEM GEREKSİNİMLERİ 

Desteklenen İşletim Sistemleri: 

Windows Server 2008 R2 

Windows Server 2008 SP1 ve üzeri sürümler 

Windows Server 2003 SP2 

Windows Small Business Server 2008 

Windows Small Business Server 2003 

Yazılım Gereksinimleri: 

İnternet İnformation Services (IIS) 

Microsoft.NET Fremawork 2.0 ve üzeri sürümler 

Microsoft Report Viewer Redistributable 2008 

Donanım Gereksinimleri: 

NTFS dosya sistemi ile biçimlendirilmiş partition 

1 GB RAM 

Veri tabanı dosyaları için 2 GB boş alan 

WSUS kurulumu için gerekli olan sistem gereksinimlerinden de bahsettikten sonra WSUS kurulumuna geçebiliriz. WSUS kurulumu için gerekli olan dosyayı http://technet.microsoft.com/en-us/windowsserver/bb332157 adresinden download edebilirsiniz. WSUS kurulum dosyasını yukarıda vermiş olduğum adresten indirdikten dosya üzerine gelip çift tıklıyoruz ve kurulumu başlatıyoruz. 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi kurulum dosyasının açılmasının ardından karşımıza “Welcome to the Windows Server Update Services” ekranı çıkmakta. Bu karşılama ekranını next diyerek geçiyoruz. Next adımının ardından karşımıza “Installation Mode Selection” ekranı çıkacaktır. 

Installation Mode Selection ekranında karşımıza iki seçenek çıkmakta. Bunlar; 

Full Server Installation İncluding Administration Console 

Administration Console Only 

Full Server Installation İncluding Administration Console 

Yeni bir WSUS server kurulumu yapılmak istendiğinde bu seçenek seçilmelidir. 

Administration Console Only 

Daha önce kurulmuş olan WSUS sunucusunu, network üzerinde ki client bilgisayarlar üzerinden yönetmek istiyor isek bu seçenek seçilerek kuruluma devam edilmelidir. Mevcut yapıda daha önceden kurulmuş durumda olan br WSUS sunucusu olmadığı için bende kuruluma Full Server Installation İncluding Administration Console seçeneğini seçiyorum ve next ile devam ediyorum. 

License Agreement ( Lisans Sözleşmesi) ekranını da next diyerek geçiyoruz. 

Lisans sözleşmesi ekranından sonra karşımıza, yukarıda ki resimde de görüldüğü gibi “Required Components to use administration UI” penceresi çıkmakta. Sistemimde, Microsoft Report Viewer ‘in kurulu olmadığına dair bir uyarı , alıyorum verilmekte. Microsoft Report Viewer kurulumunu WSUS kurulumu sonunda da gerçekleştirebildiğimiz için bu ekranıda next diyerek geçiyorum. 

Select Update Source penceresinde, WSUS sunucusunun güncelleştirmeleri kaydedeceği location bilgilerini belirliyoruz. Updateler’in kaydedileceği klasör default olarak C:\WSUS olarak gelmekte. WSUS updateler’in kaydedileceği parititonu da belirledikten sonra next diyerek bir sonraki adıma geçiş yapıyoruz. Bir sonraki adımda Database Options karşımıza çıkacaktır. 

Database Options ekranında, WSUS sunucusuna ait veritabanı bilgileri görülmekte. Resimde de görüldüğü gibi veritabanı kurulumu olarak birden çok seçenek karşımıza çıkmakta. Mevcut yapıda başka bir database server olmadığı için ben kuruluma Install Windows Internal Database on this computer seçeneği ile devam ediyorum. Mevcut yapılarında daha önceden kurulmuş olan bir SQL server sunucusu varsa database olarak bu sunucuyu gösterebilirler. 

Web Site Preference ekranında, WSUS’a erişim gerçekleştirecek olan client bilgisayarlarımız için web site ayarları yer almakta. Şekilde de görüldüğü üzere client bilgisayarlarımızın WSUS server’e erişim gerçekleştirmeleri için iki farklı seçenek mevcut bunlar; 

Use the existing IIS Default Web site 

Create a Windows Server Update Services 3.0 SP2 Web Site 

Use the existing IIS Default Web site 

Bu seçenek ile kuruluma devam edildiğinde, client bilgisayarlar, WSUS sunucusuna varolan IIS sunucusu üzerinden erişim gerçekleştirirler. 

Create a Windows Server Update Services 3.0 SP2 Web Site 

Bu seçenek ile, Windows Update Services için yeni bir web sitesi oluşturulur ve client bilgisayarlar WSUS sunucusuna oluşturulan bu yeni web site üzerinden erişim gerçekleştirirler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu seçenek ile kuruluma devam edildiğinde resimde de görüldüğü gibi sunucu ismi sonunda “8530” numaralı portun atanmış olmasıdır.Bende kuruluma bu seçeneği seçerek devam ediyorum. 

Bu pencerede ise, WSUS’un kurulum aşamalarındaki configuration bilgilerini yapılandırmaya hazır olduğu belirtilmekte. Next diyerek WSUS kurulumunu başlatıyoruz. 

Ve kurulum başlıyor… 

Şekilde de görüldüğü gibi WSUS kurulumu başarılı bir şekilde tamamlandı. Finish diyerek bu pencereyi de kapatıyoruz. 

WSUS kurulumunun ardıdan bizi yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi Configuration Wizard penceresi karşılamakta. Bu ekranıda next diyerek geçiyoruz. 

Bu pencerede ise Microsoft update geliştirme programına katılmak isteyip istemediğimiz sorulmakta. Bu adımıda next diyerek geçiyoruz. 

Choose Upstream Server ekranında, ortamımızda birden fazla WSUS sunucusu varsa bu sunucuları ister Microsoft ile isterse kendi aralarında sychronize olacak şekilde yapılandırabiliriz.”Synchronize from Microsoft Update” seçeneği seçildiği taktirde WSUS sunucumuz ile Microsoft arasında eşleştirme yapılır. WSUS sunucumuzu ortamda bulunan diğer WSUS sunucuları ile eşleştirme yapmak istiyor isek, Synchronize from Windows Server Update Services Server seçeneği seçilmelidir. Mevcut yapımda başka bir WSUS sunucusu olmadığı için herhangibir işlem yapmadan bu adımıda next diyerek geçiyorum. 

Bu pencerede, WSUS sunucusunun proxy server üzerinden internete çıkması için gerekli olan ayarlar bulunmakta. Eğer yapımızda proxy server’imiz var ise, Use a proxy server when synchronizing seçeneği seçilerek gerekli proxy ayarları gerekli kısımlara girilmelidir. Proxy bilgilerinin gerekli kısımlara girilmesinin ardından next tuşuna basarak bir sonraki adıma geçiyoruz. 

Bu adımda ise, WSUS sunucumuzun Microsoft update ile iletişim kurmasını sağlamak için Start Connecting tuşuna basıyoruz. 

Choose Languages ekranında, güncelleştirmelerin hangi dillerde yapılacağını belirten seçenekler yer almakta. Kullanmış olduğumuz işletim sistemine göre dil seçimimizi yapıyoruz. Benim kullandığım işletim sistemleri İngilizce ve Türkçe olduğu için gerekli olan seçenekleri işaretliyorum ve next diyorum. 

Choose Products ekranında, güncelleme yapabileceğimiz ürünlerin listesi karşımıza çıkmakta.Mevcut yapımıza uygun olan güncelleştirmeleri seçiyoruz ve next ile bir sonraki adıma geçiyoruz. 

Yukarıdaki resimde ise, çeşitli kategorilerde güncelleme tipleri bulunmakta. Seçenekler arasından tercihinize uygun güncellemeleri seçerek kuruluma kaldığımız yerden devam ediyoruz. 

Set Sync Schedule sayfasında, WSUS sunucusu tarafından yapılacak olan eşitlemenin elle mi yoksa otomatik mi yapılacağı sorulmaktadır.Eşitleme işlemleri eğer elle yapılmak istenirse, Synchronize manually seçeneğini, otomatik yapmak isteniyorsa Synchronize automatically seçeneği seçilmelidir. Ben eşitlemenin otomatik yapılmasını istiyorum ve Synchronize automatically seçeneğini seçerek kuruluma kaldığım yerden devam ediyorum. 

Finish diyerek WSUS kurulumunu tamamlıyoruz. 

Ve WSUS yönetim konsolu karşımızda.. WSUS sunucumuzun aktif duruma gelmesi için kurulumun sonunda Start Synchronize seçeneğine tıklıyoruz. 

Yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi eşitleme sonucunda 16 adet güncelleme gerçekleştirilmiş durumda. Liste içerisindeki güncellemer içerisinden istediğimiz update’yi client bilgisayarlarımız üzerine yüklemek için ise herhangibir update üzerine gelip sağ tuş yapıyoruz ve gelen menüden Approved for Install seçeneğine tıklıyoruz. 

Client bilgisayarlarımızın güncel updateler den haberdar olmaları için ise Group Policy üzerinde bir kaç değişiklik yapmamız gerekecektir. Group Policy üzerinde yapacağımız değişikliklerden ilk olarak, Wuau template’ini Group policy içerisine eklememiz gerekecektir. Bunun işlem için aşağıdaki işlemleri takip edebilirsiniz. 

Start >> Programs >> Administrative Tools içerisinde Active Directory Users And Computers seçeneğine tıklanır 

Active Directory Users And Computers içerisinde domain üzerine gelinir ve sağ tuş yapılır. Açılan menü içerisinde Properties’e tıklanır. Properties işleminin ardından açılan pencere üzerinde Group Policy seçeneğine gelinir. 

Pencere üzerinde Edit tuşuna basarak Group Policy Object Management ekranına geçiş yapıyoruz. 

Group Policy Object Management üzerinde Wuau template’ini eklemek için yukarıdaki şekilde de görüldüğü gibi Computer Configuration altındaki Administrative Templates üzerine gelip sağ tıklıyoruz ve açılan menüden Add/Remowe Templates seçeneğine tıklıyoruz. 

Add/Remowe Templates ekranında template eklemek için Add tuşuna basıyoruz ve karşımıza gelen Policy Templates penceresi içerisinde Wuau templates’ini seçiyoruz. 

Templates ekleme işleminin akabinde policy ayarlarının yapılandırılması işlemine geçiyoruz. Ben Policy ayarlarının domain ortamındaki tüm bilgisayarlar üzerinde etkili olmasını istediğim için default domain policy üzerinden policy yapılandırma işlemlerini gerçekleştireceğim. Bunun için tekrar Group Policy Object Editör ekranına geçiş yapıyorum. 

Bu pencere üzerinde ise oluşturulacak olan policy’nin aktif duruma getirilmesi için Enabled seçeneğini işaretliyoruz ve ardından Configure automatic updating kısmında açılan liste içerisinden 2 numaralı seçeneği seçerek OK tuşuna basıyoruz. OK tuşunun ardından client bilgisayarların WSUS sunucusu ile iletişim kurması için gerekli olan işlemleri gerçekleştireceğiz. 

Yukarıdaki şekilde dikkat etmemiz gereken nokta ise, sunucu isminin sonunda 8530 numaralı portun atanmış olmasıdır. Client bilgisayarlar, WSUS sunucusuna erişim gerçekleştirirken bu port numarası üzerinden erişim gerçekleştireceklerdir. Son olarak client bilgisayarlarımız ve WSUS sunucusu arasındaki güncelleştirme sıklığını yapılandıracağız. Bu işlem için yine group policy üzerinde bu kez “Automatic Updates detection frequency” bileşeni üzerine gelip çift tıklıyoruz. 

Bu pencerede, WSUS sunucusu ile client bilgisayarlar arasındaki güncellemelerin sıklığını saat cinsinden belirleyebileceğimiz kısımlar mevcut. İletişim sıklığı ayarı default olarak Not Configured yani devre dışı olarak gelmekte. Mevcut policy’i aktif duruma getirmek için Enabled seçeneğini işaretliyoruz. Not Configured durumunda güncellemelerin sıklık derecesi 22 saat aralıklarla denetleme yapar. Ben şekilde de görüldüğü gibi iletişim sıklığı derecesini 1 (saat) olacak şekilde değiştiriyorum ve OK diyorum. 

Evet, WSUS sunucusu tarafındaki gerekli policy ayarlarını tamamlamış olduk. Policy ayarlarının geçerli olması için server tarafında komut satırını açıyoruz ve Gpupdate /force komutunu yazıyoruz. Bu komutun ardından client bilgisayarımızı da resetlemeyi unutmuyoruz. 

Client bilgisayarımızın restart edilmesinin ardından yine client bilgisayarımız üzerinde rsop.msc komutunu çalıştırıyoruz ve uyguladığımız policy ler’in client bilgisayarımızın başarılı bir şekilde aldığını görüyoruz. 

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi oluşturduğumuz policy ler client tarafında başarılı bir şekilde uygulanmış durumda. WSUS sunucusu tarafında ise client bilgisayarımızın Computers tabı altında eklendiğini görebilirsiniz. 

Evet, bu makalemizde WSUS 3.0 sp2 kurulumu ve gerekli configuration yapılandırmalarından bahsettik. Bir daha ki makalemde görüşmek üzere hoşcakalın… 

Yavuz TAŞCI 

 

 

 
Toplam blog
: 17
: 1167
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

1980 Doğumluyum. 1996 yılından bu yana bilgisayarla ilgilenmekteyim. Bu süreçte edindiğim tecrübe..