Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '06

 
Kategori
Sinema
 

Woody Allen’ dan esinleneceksiniz elbette

Woody Allen’ dan esinleneceksiniz elbette
 

Cem Yılmaz’ ın Hokkabaz’ ı Newyork Stories filminden kopya ettiğini, başkasının senaryosunu çaldığını söyleyenlerin yanıldıkları birşey var. Sinema filmi yalnızca konu değildir, sinemayı evrensel bir sanat yapan bir çok unsurun birleşmesi sonucu ortaya çıkmasıdır. Hikayesi, senaryosu, yönetmeni, oyuncuları, müziği, sesi, dekoru, çekimi, montajı, kostümü, makyajı, jeneriği biraraya geldiği zaman ona sinema filmi diyoruz. Burada yapılan suçlamalar yalnızca filmin hikayesiyle ilgili, o da bir esinlenme düzeyinde.

1986 yılında Atıf Yılmaz Ah Belinda filmini çektiği zaman benzer suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı. O zamanlar özel televizyonlar olmadığı için şimdiki kadar sansasyonel haberler olmamıştı. Yalnızca sanat çevrelerinde tartışılmıştı. O zamanki suçlamanın içinde de Woody Allen’ın bir filmi vardı: Kahire’ nin Mor Gülü. Woody Allen'ın 1985 yılında çektiği Kahire’nin Mor Gülü (The Purple Rose of Cairo) filminde Mia Farrow gerçek yaşam ve sinema perdesi arasında gidip gelen evli ve mutsuz bir kadını oynuyordu. Ertesi yıl Atıf Yılmaz’ın çektiği Ah Belinda filminde de Müjde Ar bir şampuan reklamı ile gerçek yaşam arasında gidip gelen evli ve mutsuz bir kadını oynuyordu.

O zamanlar yabancı filmler ülkemize hemen gelmezdi. Ah Belinda filmini Woody Allen' in filminden daha önce seyretmiştim. Çok iyi bir filmdi. Yıllar sonra Woody Allen’ ın filmini seyredince o zaman konuşulanları anımsamıştım. Ne senarist Barış Pirhasan ne de yönetmen Atıf Yılmaz böyle birşey yapmalarına gerek kalmayacak kadar usta sinemacılardı. Zaten o iddialar olduğunda Atıf Yılmaz da filmi çektiği sırada Woody Allen’ın filmi hakkında hiç bilgisi olmadığını söylemişti.

Değişik ve iyi bir film yapıyorsanız Woody Allen’dan etkileneceksiniz elbette, diğer usta sinemacılardan da etkileneceksiniz. Konularından etkileneceksiniz, yönetiminden, oyunculuğundan. Bu etkilenenlerin çaldığını göstermez, olsa olsa Woody Allen’ ın ne kadar büyük bir sinemacı olduğunu gösterir. Bir sinemacı Woody Allen’ dan esinlenmeyi başarabiliyorsa bu da onun çok iyi sinemacı olacağını bir işaretidir. Atıf Yılmaz çok iyi sinemacıydı, Cem Yılmaz da çok iyi bir sinemacı olma yolunda.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..