Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '09

 
Kategori
Teknoloji
 

WPF nedir?

WPF nedir?
 

redhat


Merhaba arkadaşlar,

kısa bir aradan sonra tekrar beraberiz. Yaklaşık 6 aydır WPF ile ilgileniyorum. WPF, Microsoft'un yeni yazılım geliştirme altyapısı ile birlikte gelen (netfx 3.0, 3.5) bir özellik. Windows Presentation Framework olarak bilinen bu mekanizma ile Microsoft'un klasik windows forms ile uygulama geliştirme anlayışı bir üst seviyeye çıkıyor.

Windows Forms kullanarak yine yazılım geliştirebiliyorsunuz ancak şimdi bir alternatifiniz daha var. Yeni yapı ile birlikte form üzerindeki kontrollere sanki openGL ya da directX ile elde edilmiş görünümler verebiliyorsunuz. Ayrıca WPF, güzel bir form oluşturma sistemini de sunuyor. Tanımsal (declerative) bir yaklaşım kullanarak WPF projelerinde bulunan xaml (zammel) dosyasının içerisine kontrollerinizi xml formarında tanımlayıp yerleştirebiliyorsunuz. Windows forms kontrolleri için, web programcılarının yakından bildiği theme, css, style gibi yaklaşımları kullanarak daha sistematik ve profesyonel formlar tasarlayabiliyorsunuz. Bu yaklaşım JSF (Java Server Faces) içerisinde de sıklıkla kullanılır.

Görsel tasarım yeniliklerinin yanısıra WPF içerisinde event (olay) handling konusunda da bazı geliştirmeler olmuş. BubbleUp ve TunnelDown evets kavramı gelmiş ve kimi yerlerde oldukça lazım oluyor. Ayrıntısını öğrenmek isteyen, sormak isteyen olursa yazabilirim.

Kısaca, WPF ile artık görsel içerik olarak daha zengin ve klasik windows forms anlayışına göre daha zengin uygulamalar geliştirmemize olanak tanıyan bir mekanizma yaratılmış durumda. Soruları olanlar olursa seve seve yardımcı olurum.

Aşağıdaki linkten daha geniş bilgiler elde edebilirsiniz.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms754130.aspx

Hoşçakalın.

 
Toplam blog
: 142
: 1570
Kayıt tarihi
: 17.03.09
 
 

İnternet ve bilişim teknolojileri konularına ilgi duyan, yenilikleri takip eden ve bu yenilikleri pa..