Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '21

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

xeriscape peyzaj tasarım

Merhaba 

Bugun konumuzda hem ülkemizde hemde dünyada ciddi bir problem haline gelmeye başlayan KURAKLIK sorunu var. 

Günümüzde, küresel iklim değişiklikleri sonucunda sıcaklıklar artmakta, yağışlar azalmakta bunun sonucunda ise kuraklık sorunu yaşanmaktadır. Bunlara ek olarak Nüfus artışı,sanayileşme,bilinçsiz kentleşme, ozellikle yanlış bölgelere konumlandırılan dikey mimari yani gökdelenler gibi olgulara bağlı olarak suyun bilinçsizce kullanılması kuraklığın etkilerini daha da artırmaktadır.  

Peki bu kuraklıkla nasıl başa çıkabıliriz? 

Şuan kendi ülkemizi ele alarak konuşmak gerekirse özellikle istanbulda yanlış yerlere konumlandırılan gökdelenler ve bilinçsiz kentleşmeye malesef yapılacak birşey yok ancak bunların da ötesinde yediden yetmişe herkes tarafından özellikle kamu ve kurumlar tarafından alınabilecek önlemler ile kuraklıkla savaşabilmek mümkün. 

Peki nedir bu önemler ? 

Kısaca bahsetmek gerekirse hemen her hafta ana haber bültenlerinde kuraklık haberlerine şahit olmaktasınız, bültenler barajlardaki su oranın azlığını, kaç m3 su kaldığını bizlere detayları ile aktarmakta ve suyun tasarruflu kullanılması adınada bizleri bilinçlendirmeye çalışmaktadır. Bunların neler olduğunu hepimiz biliyoruz değil mi? dişini fırçalarken çeşmeyi kapatın, bulaşıkları akıtmadan makıneye koyun vs. fakat yapılan tum eylemler sadece tüketilen su miktarının %13 kadarıdır. Yanı sizden diş fırçalarken çeşmeyi kapatıp kapatmamanız barajdaki suyu çokta etkilemiyor. İşte etkilyen ne mi? peyzaj,sanayi,tarım vs. bunlara tek tek değinilmesi gerekiyor. 

Ben bugün kendi alanım olan peyzaj ve belkide biraz kentleşme konusuna biraz değinmek istiyorum. 

Bilindiği gibi peyzaj denilince akla ilk gelen bitki ve yeşillik adına çimdir. Bunlarsız peyzaj düşünülemez algısı vardı. Gun geçtikçe azalan yağışlar ile azalan su kaynaklarının çoğalması ile artık peyzaj tasarımında yeni akımlar ortaya çıkmaya başladı. Bunlardan biri ve en önemlisi XERİSCAPE dediğimiz  peyzaj tasarımıdır. 

Kurakçıl Peyzaj Düzenleme veya Dünyada bilinen ismiyle Xeriscape  kuru anlamına gelen Yunanca xeros ile peyzaj anlamına gelen ingilizce landscape sözcüklerinden geliştirilmiştir. Xeriscape ile su tüketimi sıfır değildir ancak  susuzluğa dayanaklı bitkiler kullanılarak su ihtiyacı minimum da tutulmaya çalışılır. Xeriscape denilince akla ilk gelenler kaktüs türleri ve sukkulent  familyasına ait bitkilerden yapılan tasarımlar gelsede Xeriscape bunlardan farklıdir. 

Xeriscape peyzaj tasarımında uyulması gereken bazı kurallar vardır bunlardan bir kaçı:

1.Peyzaj planlama ve tasarım 

Düzenleme yapılacak alanda sörvey çalışmasında alanın toprak yapısı, iklim koşulları,arazı durumu ve mevcut bitki örtüsü tespit edilmeli. Bitkilendirmede kullanılacak bitki türlerinin susuzluğa dayanaklı türler içerisinden seçilerek tasarım yapılmalıdır. Sert zeminlere gerekli eğimler verilerek yağmur sularının belirli bir alanda toplanması sağlanabilir. Bunlara ek olarak banyo ve lavoba sularının artılarak bahçe sulamasında da kullanılması gerçekleşebilir. 

2.Çim alanların azaltılması

Çim suyu çok seven bir bitki türüdür. Yapılan hesaplamalarda bir çim alan için ortalam 720 ton su gerekmektedir. Böylesine su ihtiyacı yuksek olan bir bitki yerine doğal çayır yada yer örtücü türlerine yer vermek daha faydalı olur. 

3.Doğala dönüş

Yapılan tasarımlarda artık günlük değil daha uzun ömürlü tasarımlara yer vermek gerekiyor. Bu uzun ömürlü tasarımlar daha az kimyasal ve daha az gübre anlamına gelmektedir. Kimyasalı azaltarak hem topraklarımızı hemde yer altı sularımızın ömrünü uzatabiliriz.  Örnegin bahçenizde adaçayı,zeytin,lavanta,biberiye gibi  kokulu kocayemiş gibi susuzluğa dayanaklı bitkiler kullanarak meuyve bahçeleri oluşturabilirsiniz. 

5.Malçlama

Özellikle Avrupa ve Amerikada bir hayli populer olan bu yöntem ağaç kabuklarının bitki kök boğazına serilerek yapılmasıdır. Malçlama yapılarak suyun buharlaşma en aza indirilerek bitkinin kuruma ve hastalanma riski en aza inidirlir. 

Sonuç olarak Xeriscape ile yapılan bir bahçe düzenlemesinde %60 lara varan oranlarda su tasarrufu sağlandığını görmekteyiz. Bitki yelpazesinin bir hayli geniş olduğu bu tasarım şekli bir an önce kamusal alanlarda,park ve bahçelerde kullanılmaya başlanmalıdır.  

 

 
Toplam blog
: 9
: 222
Kayıt tarihi
: 01.02.19
 
 

  Herkese merhaba ben Nergis,  ..