Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '07

 
Kategori
Mimarlık
 

XXI. Yüzyılın ilk 10 yılı biterken... [ 3 ]

XXI. Yüzyılın ilk 10 yılı biterken... [ 3 ]
 

siz yeter ki üretin, o şey mutlaka kullanılır...


YAPI SEKTÖRÜNÜ İZLEME ve DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
İÇİN ARAŞTIRMA/GELİŞTİRME BÜROSU [ MİM/ar ]

ÖZET:
Mimarlar Odası'nın, 21. yüzyılda üstlenmek zorunda olduğu ÇAĞDAŞ İŞLEVLERE yönelik oluşturulacak yeni servislerden birisi de AR-GE bürosudur.

Bu büro hem üye ve hem de sektör odaklı duyarlılıklarla hazırlanacak bir programa bağlı kalmalı ve özel tasarlanmış bir kadro alım planı ile çalışmalıdır.

Büro, Ankara Şubesi'nde sürekli denenen ve çok önemli başarılar elde edilmesini sağlayan Danışma Kurulu deneyimini yeniden yorumlayarak oluşturulacak, "çok disiplinli" bir profesyonel grup ile ilişkilendirilmelidir.

Büro, Türkiye'nin içine girdiği ve çok boyutlu yanları olan uluslararası ilişkilerin sonucunda ortaya çıkan sektörel "eksiklikleri" doğru analiz ederek Oda'nın "tarafsız bilgi ve belgeleme kuruluşu" olmasını sağlayacak bir hedefle çalışmalar ve bunlara bağlı ürünler geliştirmelidir.

XXI. yüzyılın meslek odasının yaratılması mücadelesinde çok önemli bir yapılanma deneyimi olacak YAPI SEKTÖRÜNÜ İZLEME ve DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI İÇİN ARAŞTIRMA/GELİŞTİRME BÜROSU [ MİM/ar ] her türlü; "bürokratik Oda yapılanmasından sıyrılmış", "siyasi/iktisadi manüplasyonlara karşı direngen", "idari ve iktisadi özerkliği olan" ve bu özerkliğinin "genel kurullar ile koruma altına alındığı" çağdaş bir modelle çalışmalarına başlamalıdır.

DENEYİM:
Yukarıdaki özette sunduğum anafikirle hazırladığımız bir "taslak modeli" 2007 yılı şubat ayında Şube yönetimine sunduk. Şüphesiz o günlerin özel gündemi gereğince duyarlılık gerektiren değişik konularda da, büyük bir heyecanla sürekli önermeler geliştirmekteydik.

Bu konuda geliştirdiğimiz düşünceler aslında daha önce başlattığımız bir dizi tartışma başlığına, 2006 yılı haziran ayına dayanmaktaydı.

2006 haziran ayından itibaren:
. [e-katalog] ve BÜTÜNLEŞİK YAPI BİLGİ SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASI ve buna bağlı Ankara YAPI ARAŞTIRMALARI MESLEKİ ve BİLİMSEL ÇALIŞMA KURULU'nun kurulması,
. [MİM/sis] MİMARLAR ARASI SESLİ İLETİ SİSTEMİ ve buna bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi BÜTÜNLEŞİK E-YAYINCILIK BÜROSU'nun kurulması,
. SEKTÖR BİLEŞENLERİ İLE YAKIN TEMAS KURACAK (ve şüphesiz Oda gelirlerini arttıracak) SPONSORLUKLAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ'nün kurulması,
konularında sözlü ve yazılı onlarca rapor hazırlamış ve sunmuştuk.

Beklediğimiz "yönetsel heyecan" oluşmasa da, verdiğimiz insiyatifi bir karar ile 2007 yılı mart ayında Dr. Mehmet MERT ile birlikte bir çalışma başlattık. Onun değerli emeği ile sürdürülerek tamamlanan ve adını ANKARA ŞUBESİ PROFİL 2007 olarak koyduğumuz çok kapsamlı raporun da verdiği cesaretle YAPI SEKTÖRÜNÜ İZLEME ve DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI İÇİN ARAŞTIRMA/GELİŞTİRME BÜROSU [ MİM/ar ] adı altında çalışmasını "düşlediğimiz" yapıyı yine Şube yönetimine önerdik.

Ekim 2007 de metedolojisi bir önceki çalışmayı andıran ikinci bir çalışmaya daha başladık.

Bu çalışmaya; ANKARA KENTİ SERBEST MİMARLIK BÜROLARI İŞ YAPMA YOĞUNLUĞU ARAŞTIRMASI (1 Ocak 2007-31 Eylül 2007) adını verdik ve kentte 9 ay içinde 7, 3 milyon metre kare yapı alanının tasarlandığını (yeni yapı ve tadilat projeleri olarak) bulduk.

Bu rakamların daha fazla çevre tarafından algılanmasını sağlamak ve Oda'nın elindeki bilgilerin değerini vurgulamak için bir çalışma daha geliştirdik. Bu çalışma ile bahsedilen yapı alanının gereç karşılıklarını "sektör tarafından kabul edilen varsayımsal değerlere" bağlı bir metod ile "zenginleştirdik".

Ve çalışmamız sonucunda Ankara kentinin belirtilen tarihler arasında örneğin: 2, 4 milyon metre küp betona, 22, 6 milyon metre kare iç duvar boyasına gereksinim duyduğunu belirledik.

Bir adım daha atarak sektör derneklerinin bir önceki yıl satış bilgileri ve yıl içi satış tahminleri üzerinden geliştirdiğimiz yeni katsayı değerleri ile de örneğin: 1.7 milyon metre kare kil esaslı çatı kaplaması veya 1.9 milyon litre boya gereksinimi/satışı olacağını belirledik.

Tabi bu rakamlardan yola çıkarak ne kadar adam saat düz işçiye, adet saat iş makinesine, iş makinesi yakıtına veya beton içinde kullanılacak agregaya veya çimentoya gereksinim duyulacağını da belirledik.

Bu bilgiler üç anlamda önemli idi:
1. Oda veri tabanı kayıtlarındaki salt bir bilgiden onlarca sonuç üretilmişti,
2. Sektördeki pazarlama çalışmalarında kullanılan (şüphesiz üretime yönelik bilgiler dışında kalan) bilgiler "kestirimsel" veya "deneyime bağlı" yaklaşımların yerine geçecek "tartışmasız ve tarafsız" bir veri seti üretilmişti,
3. Bu bilgilerin, belediye ruhsat aşamasından önceki bilgilerden oluşturulmuş olması nedeniyle de, gereç üreticisi firmalar için çok fazla stratejik önemi vardı.

Belirtmeliyim ki; yaklaşık 6 ayı biraz aşan süre içinde örgütlenen ve ürün/sonuç veren bu çalışmalar bir istatistikçi, bir kalite sistem yöneticisi ve 1 mimar tarafından ve olanakları tamamen kendileri tarafından yaratılan bir çalışma ortamında tamamlandı.

SONUÇ:
Hazırlıkları için yaklaşık 1 yıl boyunca kafa yorduğumuz, raporlar ve projeler yazdığımız, yaklaşık 6 aylık çaba sonucunda da bu kadar fazla sonuç elde ettiğimiz bu çalışmalar, bir tek AR-GE BÜROSU'na dönüşmedi.

Ne elde ettiğiniz stratejik sonuçların ilişkili diğer servisler tarafından kullanılması için bir karar/izin verildi ne de en azından bu çalışmaların yanlış olabileceği konusunda bize bir endişe beyan edildi.

Tabi biz bu çalışmaları "etik" olarak yapmamız gereken biçimi ile tamamladık. Çalışmaların sayısal ve basılı kopyalarını Oda yönetimine teslim ettik.

Kimbilir belki başka bir bahara...
Dostluk ve Saygılarımla,

 
Toplam blog
: 49
: 8893
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

1964 İstanbul doğumlu, Ankara'da yaşayan İTÜ mezunu bir mimarım. 1991-1998 yılları arasında Mimarl..