Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Haziran '17

 
Kategori
Haber
 

Ya dost bul yada yok ol!

Ya dost bul yada yok ol!
 

Ya dost bul yada yok ol!


Geçtiğimiz hafta Ortadoğu’da büyük bir siyasi kriz çıktı. Hepinizin ister istemez bildiği Katar’a uygulanan yaptırımlar, dost ülkelerin ne derece büyük önem arz ettiğini göstermesi açısından önemli bir örnek.
 
Katar’ın ne kadar iyi politikalar ürettiği dışında bir değerlendirme yapacak olursak eğer, bir ülkenin kendi kaderini çizebilmesi için dost ülkelere ihtiyacı vardır. Katar’a 7 Ortadoğu ülkesi tarafından uygulanan yaptırımlar nedeniyle Katar’ın havadan, denizden ve karadan Dünya ile bağları koptu.
 
Normal şartlar altında Katar’a uygulanan bu yaptırımlar sonrasında, bir kaç gün içerisinde Katar’ın tamamen boyun büküp tüm Dünya halklarından özür dileyip, 7 komşu ülkesinin İSTEDİĞİ HER ŞEYİ yapması lazımdı.
 
Ancak geçen 1 haftada Katar’ın bir kaç olumlu demeç dışında boynunu büken bir açıklama yapmadığını belirtmek gerekiyor.
 
Katar, bunu dost ülkeler sayesinde gerçekleştirdi. Herhangi bir ülkenin Katar’a destek vermemesi durumunda Katar’ın politikalarından bağımsız bir şekilde 21’nci yüzyılın işgaline uğrayacağını belirtmek gerekiyor. Ancak, Katar dost ülkeler İran ve Türkiye ile kendi kaderini çizmek için yaptırımları delerek ülkesini koruma altına almayı başardı.
 
Katar, tarım açısından çok sıkıntılı topraklara sahip. Bu nedenle her hafta yenilenmesi gereken market rafları için İran ve Türkiye’den hemen destek almayı başardı.
 
Bugün ise Katar’ın bir başka dostu Umman devreye girdi. Ortadoğu’daki krizin ilk başladığı anda Katar’a ilk resmi ziyareti gerçekleştiren Umman, Katar’ın dünya ile denizden bağlanması için de devreye girdi.
 
Önceki gün Katar’da bulunan bir gemi, Umman’a bağlı Sahar ve Salalah limanlarına giderek buradan dünyaya açılmayı başardı.
 
Belirtmemiz gerekiyor ki, daha önce Katar’dan harekete geçen kargo gemileri, Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait limanlarda durmak zorundaydı. Ancak Katar’a dost ülkeler arasında olan Umman bu ambargoyu kırmasına olanak sağlayarak, Katar’a denizden ulaşımın da başlamasını sağladı.
 
Tüm bunlar altında Katar’ın halen bağımsız ve özgür olduğunu belirtmek zor; Ancak Katar, dost ülkeleri sayesinde kendi fikirlerini ve politikalarını uygulamak için büyük fırsatlar oluşturmuş durumda.
 
Yine başa dönecek olursak eğer, Katar; dost ülkelerden yardım almadığı durumda ülkesinin kaderini Ortadoğu’daki 7 ülkenin istediği gibi şekillendirmek zorunda kalacaktı.
 
Katar krizi, dost ülkelerin ne derece önemli olduğunu göstermesi açısından ileride tarih kitaplarındaki yerini alacak.
 
Toplam blog
: 23
: 279
Kayıt tarihi
: 11.06.17
 
 

Borsacı, gazeteci, analist ..