Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '17

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Ya Güvenli Bağlanmadıysa? İşte Bağlanma Türleri

Ya Güvenli Bağlanmadıysa? İşte Bağlanma Türleri
 

Hayatta kurduğumuz arkadaş, eş, tüm bağların temeli yaşamın özellikle ilk iki yılında anneyle (ya da duygusal anlamda en yakın kişiyle) kurulan bağlanmaya dayanıyor. Başka bir deyişle, çocuğun bağlanışı nasıl başlarsa hayata ve diğer insanlara yaklaşımı da (sonradan çalışılmazsa) öyle gidiyor. Eş, arkadaş seçimleri bağlanma türüne göre şekilleniyor. Peki nedir bu bağlanma türleri:
 
Güvenli Bağlanma
 
Güvenli bağlanan bebekler annelerini (duygusal bağ kurduğu kişiyi) güvenli bir üs olarak kullanırlar. Etrafı rahatça keşfederler. Ondan ayrıldıklarında rahat davranabilir, ya da annenin yokluğuna ağlayabilirler. Anneye, bir yabancıdan daha yakın davranırlar. Anne geri döndüğünde, ona dokunmaya çalışırlar ve ağlamaları anında durur.
 
Kaçınmacı Bağlanma
 
Kaçınmacı bir biçimde bağlanan bebekler anne varken ona tepkisiz görünürler. Ayrıldığında genellikle bozulma belirtisi göstermezler. Yabancıya, büyük ölçüde anneye gösterdiklerine benzer tepkilerde bulunurlar. Yeniden bir araya gelme sırasında, anneyi selamlamaktan kaçınır ya da bunu yapmada yavaş davranırlar ve kucaklandıklarında sık sık sarılmadıkları görülür.
 
Direnmeci Bağlanma
 
Böyle bağlanan bebekler ayrılmadan önce, anneye yakın durmaya çalışırlar ve çevreyi araştırmazlar. Anne ayrıldığında, genellikle bozulurlar ve dönüşünde ona sarılmayı kızgın, direnici davranışla birleştirirler. Tutulduklarında kurtulmaya çabalar, bazen de vurur ve iterler. Birçoğu kucağa alındıktan sonra ağlamayı sürdürür ve kolay rahatlatılmaz.
 
Örgütsüz / Yönelimsiz Bağlanma
 
Bu örüntü en büyük güvensizliği yansıtır. Yeniden bir araya geldiklerinde, böyle bağlanmış bebekler kafası karışık, çelişkili davranışlar gösterirler. Örneğin, anneleri onları tutarken uzağa bakarlar ya da annelerine dümdüz, depresif bir yüzle yaklaşırlar. Büyük bir çoğunluğu sersemlemiş yüz ifadesi takınır, bir kaçı sakinleştikten sonra beklenmedik bir biçimde çığlık çığlığa ağlar ya da garip, donmuş duruşlar sergiler.
 
Kaynak: Laura E. Berk, Çocuk Gelişimi
 
Bağlanma için kritik dönem yaşamın ilk iki yılı. Bu dönemde kurduğu bağ kendine nasıl arkadaşlar, nasıl eş seçeceğinin de habercisi aslında. Bağlanma örüntüsünü yeniden yaşatacak insanları hayatına alma ihtimali yüksek. Çocuğun güven içinde kendini keşfetmeye vermesini sağlayan en sağlıklı bağ şekli güvenli bağlanma. Böyle bağlanan çocuklar dikkatlerini kolaylıkla işlerine/oyunlarına yönlendirebiliyorlar.
 
Çocuğunuzun sizinle güvenli bağlanmadığını düşünüyorsanız merak etmeyin. Bir yardım alarak, üzerinde çalışılarak çocuğunuzla bağınızı güçlendirebilirsiniz.
 
Tüm çocukların sevgi, saygı ve güvenle büyümesi dileğiyle :)
 
 
Ayşegül Karahan Ertuğrul
 
Eğitimci, Ebeveyn Danışmanı
 
www.aysegulkarahan.com
 
Facebook www.facebook.com/aysegulkarahanBilincliAileler
 
Instagram www.instagram.com/aysegulkarahanbilincliaileler/
 
Toplam blog
: 36
: 79
Kayıt tarihi
: 17.08.17
 
 

Anne, Eğitimci, Spiritüel Danışman, Ebeveyn Danışmanı.   En büyük keyfi çocuklar ve kendi çoc..