Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '09

 
Kategori
Siyaset
 

Ya ittifak, ya tecrit

Ya ittifak, ya tecrit
 

İki gün evvel dünya ve Türkiye’de ki haber ajanslarının alt şeridinde geçen bir malumat istikbalde ki gündemi bir nebze değiştirecek gibi görünüyor. Söz konusu malumat ise; İran’dan, Türkiye’ye verilen bir mesajı içermekte. Mesaj’da İran ülkesinin ve ülkemizin bölge ve dünya da tayin edici roller oynayabileceğinden söz ediyor.

Söz konusu ülkelerin bölge ve dünya da ki en köklü ülkeler olduğu hepimizce malumdur. Ayrıca son zamanlarda İran’ın artan etkinliği, Türkiye’nin ise bölgede ki stratejik konumu bu iki aktörün Ortadoğu ve bölgelerinde üstleneceği roller açısından var olan ehemmiyeti sebebiyle meseleyi söz konusu pencereden analiz etmenin isabetli olacağı kanaatindeyim. Peki ya Kafkaslar?

Hepimizce malum ki bir süre önce gündemi meşgul eden “Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu” kapsamında beş ülkenin temsilcileri bir araya gelmişti.

Malum proje; Türkiye, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Ermenistan’dan oluşuyordu. Fakat ne hazin ve talihsizliktir ki ülkemizde cereyan eden “Ermeniler’den Özür Dileme” kapsamında ve buna tepkisel olarak yayınlanan “Hayır Özür Dilemiyorum” kampanyaları söz konusu teşebbüsü daha doğmadan canına kıyılan bebek misali sabote etmişti.

Bu kampanyanın Türkiye-Ermenistan Münasebetleri’nin gerilmesi ve dolayısıyla bu projenin de bir bakıma akamete uğraması neticesini doğurduğunu hepimiz bilmekteyiz.

Aynı zamanda projenin daha tasarlanışı sırasında İran’dan söz konusu oluşuma katılma talebi de bilinmekteydi.

Şimdi ise bu kararın devreye sokulması bekleniyor. Anlaşılan İran’ın katılımını sağlayacak bu adım özür kampanyaları üzerine dudak büken Ermenistan’ın son zamanlardaki tavrını gözden geçirmesi açısından faydalı olacaktır.

Aksi halde malum tavır, yıllarca süren Türk ambargosunun yanı sıra diğer ittifak ülkelerinin de var olan ambargolara katılma kararını teşvik edici olacaktır ki bu durum Ermenistan için hiç iç açıcı değildir.

Netice itibariyle maça yeni girecek bir oyuncu misali İran’ı dâhil eden ve Ermenistan’ı yedek kulübesine oturtan malum taktik bu ülkeyi söz konusu oluşumda bulunması açısından tekrar düşünmeye sevk edecektir.

Bundan dolayıdır ki Ermenistan ya kendisine sunulan altın tepsiyi kabul edecek yahut ta diasporanın menfaatleri icabı kendisini tecrit eden ve çıkmaz yola sevk eden bu mantıksız tedirginliklerine yenik düşecektir.

İran’da bu oluşuma katılmakla içinde ki bölünme potansiyeli bulunan Azeri nüfuzu teminat altına alacak, Amerika Birleşik Devletleri’nin bu kozunu izole ederek rakibine karşı avantajlı duruma geçecektir.

 
Toplam blog
: 204
: 673
Kayıt tarihi
: 07.02.08
 
 

Adım Harun ÖZYURT. 11 Şubat 1983 günü Almanya'nın Frankfurt şehrinde doğdum. 1986'da Türkiye'ye dönd..