Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '08

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Ya lider ol, ya da bir lider bul

İş yaşamınız çok insanın çalıştığı bir ortam ise gruplaşmalar kaçınılmazdır veya sosyal yaşamdaki aktiviteler genellikle çok sayıda insanın bulunduğu ortamlardır. Çalışma yaşamında ya lider olmalısınız, ya da kendinize uygun bir lideriniz olmalıdır. Aksi durum dışlanmanızı ve bir süre sonra işinizden olmanızı getirebilir. Sosyal yaşamda da bulunduğunuz ortamda kendinizi doğru tanımlayıp lider veya üye olduğunuzu belirle-yemezseniz yine bir süre sonra dışlanırsınız ve yalnızlığınızı yaşarsınız. 

Yaşamda bireysel doğruyu net tanımlamak çok zordur. Bireyler, arzularının kendileri için doğru olduğunu sanırlar, ancak arzularının ne kadar yakalanabilir olduğunu sorgulamazlar. İste kendini doğru tanımlama bu aşamada çok işe yarar, kendini doğru tanımlayan kişi yakalanabilir şeyleri arzulamaya başlar. Bu da doygunluk hissini yaşamayı sağlar. 

Yaşamda kişisel doğruyu kabul ettirerek başarıya ulaşmak çok zordur, ancak ortama göre doğru pozisyon almak göreceli başarının ön şartıdır. Doğru pozisyon almanın ön şartı da; bireyin kendini doğru tanımlamasıdır. Kendini doğru tanımlayan kişi liderlik niteliklerine sahipse, kabul görecek tavırları belirleyip öncü olarak ortaya çıkması gerekir. Eğer liderlik niteliklerine sahip değilse, kendince doğru bir liderin peşine takılmalıdır. 

Toplumda çok zeki, çok eğitimli, çok bilgili ve deneyimli ancak başarısız veya yalnız birçok insan vardır. Bunların ortak bir yanı vardır, o da kendilerini tanımlamanın farkına varamamalarıdır. Neferlik liderlik kadar önemlidir, yeter ki kişi kendini doğru tanımlayıp doğru pozisyon alsın. Doğru pozisyonda bulunanlar, yetenekleri kadar başarıyı mutlaka yakalarlar. 

Yukarıdaki satırlar daha önceki sayfalardan alıntılar gibi olduysa da her organizasyonda liderlik, ikinci adamlık, kurmaylık, koordinasyon görevi ve üyelik gibi birbirinden farklı görevler vardır. Birey bunlardan kişiliğine uygun olan pozisyonu benimsiyorsa organizasyonda kalıcı olur, uygun olmayan bir pozisyonu isterse o zaman sistem onu dışlar. 

Özetle liderlik özelliğiniz varsa ve yapabileceğinize inanıyorsanız liderliği kaptırmayın, liderlik özelliğiniz yoksa kendinize uygun bir liderin kadrosuna girin. İkisi de yoksa yalnızlığınızdan şikayet etmeyip, bireysel faaliyetlerde bulunmayı yeğleyin. 

Liderliği kendine uygun görmeyenlerin, birlikte çalıştığı liderine ve grubuna uyum sağlamaya çalışması verimliğini, etkinliğini artırması açısından çok önemlidir. Eğer liderle uyum problemi yaşanıyorsa, daha uygun bir lider bulmaya çalışmak başarı için bireyin yapması gereken davranış biçimidir. Ancak bunun sıkça yapılması da uyumsuzluktur ve başarısızlığın nedenlerindendir. 

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..