Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '21

 
Kategori
Eğitim
 

Yabancı Dil Öğrenme

1.Motivasyon/İstek:Birinci maddemiz motivasyon yani odaklanma yöntemi. Bir işe başlamak bitirmenin yarısıdır. Bir dili öğrenebilmenin en önemli unsuru onu gerçekten öğrenmeyi istemektir. Bir yabancı dili öğrenmek başka bir dünyaya, kültüre ve farklı insanlara açılan bir kapıdır ve çok da kolay değildir. Biraz zorluğa kendimizi hazırlamalıyız. Kolay olsa herkes öğrenirdi değil mi? Dil öğrenmek anatomik olarak beyin hücrelerini çalıştırmaktadır. Yapılan çalışmalarda alzaymır gibi unutkanlık hastalıklarına da iyi geldiği yönünde istatistikler bulunmuştur. Farklı bir dil öğrenmek, iki dilli olmak hatta üç; beynin farklı noktalarını da çalıştırmamıza yardımcı olmaktadır. Ayrıca genel kültür seviyemizi artırmakta ve belki de başkalarına öğretebileceğimiz ve faydalı olabileceğimiz bir ustalığımızın olmasını sağlamaktadır. Günümüzde çoğu insan İngilizce öğrenmek istiyor. Okulda öğrendiklerini ilerletmek arzusunda oluyorlar. Kişi rahat konuşabilmek istiyor. Fakat ya öğrenemiyor ya da öğrendiğini unutuyor. Öğreneceğiniz dili kendi koşullarımıza göre seçer ve uyarlarsak bu daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.

2.Zaman Oluşturma:Evet günümüzde en fazla sıkıntısını çektiğimiz olgulardan bir tanesi budur: zaman bulma. Bunun için iyi bir zaman yönetimine ihtiyacımız vardır. Günlük, haftalık hatta aylık planlama çizelgesi ile daha nitelikli zaman kullanımı yapabiliriz. Boşlukları kendi gözümüzle görmemiz daha etkin olacaktır. Zaman yönetimi konusunda sıkıntı çekenler için bir zaman yönetimi eğitimine katılmalarını tavsiye ederim. Tam zamanlı çalışanlar için molalarda, toplu taşıma ile işe/eve gidiyorsanız buralarda geçirdiğiniz vakitlerde ya da araba ile gidiyorsanız CD’den ve kasetlerden dersler dinlemek güzel bir değerlendirme olacaktır.  Şayet öğrenci iseniz; yemek molaları, ders araları, hafta sonları, ve akşamları zaman ayırabilirsiniz. Yabancı dil öğrenme konusunda erken saatlerde zaman bulabilirseniz bu daha kalıcı ve hızlı bir yöntem oluyor. Akşamları yorgun olacağınız için odaklanmanız zor olabilir ama imkansız da değildir. Sabah öğrendiklerinizi akşam tekrar edebilirsiniz ya da kendinize küçük denemeler yaparak ne hatırlıyorum şeklinde bir çalışma yapabilirsiniz. Yapılan çalışmalarda uykudan önce beyninizi zorladığınız bir konu hakkında, uykumuz sırasında da beynin bunu tekrarladığı söylenmektedir. Uykuda öğrenme metodu dedikleri budur.

Şu aşamaya kadar bu şekilde bir planlama yapmadan ya da bu aşamaları geçmeden dil öğrenmeye çalışıp da öğrenemeyenlere tekrar bu aşamalara geri gitmesini tavsiye ederim. Şimdi aşamalarımızdan eminsek bir sonraki aşamamıza geçebiliriz;

3.Öğrenme Tekniklerine Karar Verme:Bilinen öğrenme teknikleri: okuma, yazma, dinleme, konuşma, kelime ezberleme, dil bilgisi kurallarını öğrenme, kursa yazılma, internetten öğrenme, videoları seyretme… Bunlar bilindik yöntemler ve gerçekten de etkin olanlardır. Şimdi size diğer yöntemlerden bahsedeyim;

  • Öğrenmeye çalıştığınız dilde şarkı, hikaye hatta şiir dinleme, o dilde bir televizyon kanalı varsa haber programlarını izleme.
  • Dilini öğrenmek istediğiniz ülkeye bir tatil gezisi düzenleme,  fakat bunu mümkünse bir tur ile değil de kendi başınıza düzenleyin.

Yukarıda belirttiğimiz tekniklere aşağıdakileri de ekleyebiliriz:

  • Araba ve toplu taşımalarda video seyretme, müzik dinleme, öğrenme tekniklerini dinleme, o dilde kitap okuma.
  • Evde yabancı dilde televizyon kanalı seyretme.
  • Online kurslara katılma.
  • Online ya da hafta sonu konuşma gruplarına katılma.
  • Evde bir kişiyi daha aynı dili öğrenmeye ikna etme.
  • Pen-pal (kalem arkadaşı) ya da Skype arkadaşı bulma.
  • Sosyal medyada dil öğrenme gruplarına katılma.

Bilinen diğer yöntemler: Yabancı dilin temel kalıplarını öğrenme, kelime ezberleme, o dilde film ve dizi izleme. Biraz da kendimizi zorlamalıyız. Bunları vakit bulduğunuzda yapmak değil, vakit ayırmamız gerekecektir. Yabancı dil öğrenmek yetenek işi değildir. Öğrenmeyi eğlenceli hale getirin ve ondan zevk almaya çalışın. Hata yapmaktan çekinmeyin, cesur olun. Unutmayın ki birçok İngiliz ya da Amerikalı kendi dillerinin haricinde başka bir dil bilmemektedir. Başkaları öğrenebiliyorsa ben de öğrenebilirim gözüyle bakın.

Sağlıcakla,

İlknur Şimşek

 

 
Toplam blog
: 27
: 189
Kayıt tarihi
: 22.01.13
 
 

Hayal dünyamızda yaşadıklarımız çoğu zaman kendimizi ilgilendirir. Başkalarına anlatmaya kalkıştı..