Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Yabancı futbolcu sınırlamasına yeni düzenleme (5 + sınırsız)

Yabancı futbolcu sınırlamasına yeni düzenleme (5 + sınırsız)
 

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF),  yabancı kontenjan konusunda önümüz sezona dair yapacağı düzenleme ile mevcut “6 + 2 + sınırsız” uygulaması yerine “5 + sınırsız” uygulamasına geçeceği ve hatta ilerleyen sezonlar için yabancı sayısını 4’e kadar indireceği iddia edildi.

Yeni düzenlemeye göre, Süper Lig'deki kulüpler kadrolarında yine sınırsız yabancı bulundurmaya devam edecek. Ancak bunlardan en fazla 5'ini sahaya sürebilecek. Konu ile ilgili madde ise; “Müsabakalarda 5 yabancı uyruklu futbolcu 18 kişilik müsabaka isim listesine yazılabilir” şeklinde yeniden düzenlenecek. Federasyon, bu değişiklikle ise üç önemli hedefe ulaşmayı planlıyor:

1- Kulüplerin Mali Fair Play'e uyumu için yabancı futbolcu transferlerindeki israfın önüne geçilecek.
2- Türk futbolcularının Süper Lig'de daha fazla süre almaları sağlanacak, futbolcu kaynağı olarak yabancı ülkelerin kullanımı yerine kulüplerin alt yapıya yönelmeleri sağlanacak.
3-  Bu sayede, Türkiye yabancı futbolcu çöplüğü olmaktan kurtulacak, kalitenin önü açılacak.

Türkiye Futbol Federasyonu ayrıca, UEFA’nın zorunlu olarak kıldığı Mali Fair Play'e uyum için tasarıyı bu sezon uygulamaya koyacak. Federasyon, hem bu konudaki görüşlerini bildirsinler hem de gelecek sezona yönelik planlanan transferler konusunda tedbirlerini alsınlar diye düzenlemeye ilişkin olarak kulüplere ön bilgi verdiği bilgisi alındı.

Milli Takımlar Teknik Direktörü Abdullah Avcı; “Altyapı eğitimlerini hayata geçirebilirsek yabancı oyuncu sayısını gerekirse serbest bırakalım. Emre, Burak ve Selçuk gibi oyuncuların yerine yabancı oyuncu alınmıyor. Çünkü bu oyuncular yeterince donanımlı. Saha içersindeki yabancı sayısı, 6 yerine 5 olsa, yerine giren çıkanla birlikte 36 Türk oyuncu daha oynar ve belki A Milli Takım'a bir-iki oyuncu fazla kazanabiliriz” demişti.

“4 + …  5 + …” hayatımıza monte edilen artıların manasına anlam vermek güç. Hem kısıtlı hem sınırsız, hem seçmeli hem zorunlu. Futboldaki yabancı sayısı uygulaması, kısıtlanan bölüm açısından yerli oyuncularımızı korumaya yönelik, sınırsız olan bölüm ise futbol takımlarımızın Avrupa arenasında kadro kalitesi açısından rakipleri karşısında eşit şartlarda mücadele edebilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Çünkü “Yabancı sayısı sınırsız olsun!” demek Avrupa’da avantaj, Türkiye’de dezavantaj. Türkiye Futbol Federasyonu’ndan aynı hassasiyeti; takımların transfer politikalarının ve altyapıya yönelik çalışmalarının denetiminde de göstermesini bekliyoruz.

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 296
: 6335
Kayıt tarihi
: 24.09.08
 
 

Bankacılığın stres ve yoğunluğundan fırsat buldukça, okumaya ve düşüncelerimi burada paylaşmaya ç..