Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Yabancıların gözünde Türk insanı

Yabancıların gözünde Türk insanı
 

İngiliz The Guardian Gazetesi, Türkiye'nin en saygın araştırma şirketlerinden Konda tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın, verilerini yayınlamış.

Netice itibarı ile Türkleri, Yabancı düşmanı, ender kitap okuyan, kadınları ikinci sınıf olarak gören ve demokrasi konusunda zıt duyguları olan sosyal muhafazakâr insanlar olarak göstermiş.

Gerçi bu verileri The Guardian gazetesi alıntı olarak yayınlamış. Ama Türkiye açısından çok önemli olan, ancak araştırma şirketi Konda tarafından pek önemi olmadığı anlaşılan ve Türk insanını aşağılayıcı bir anket olduğu su götürmez bir gerçek.

Tabi böyle bir araştırma; Türklerin çeşitli konulara ilişkin tavırlarını ortaya koyan veriler içerdiği için, yurtdışında da ilgi çekiyor.

Biraz da araştırmanın verilerinden bahsedelim:

Araştırmaya göre Türklerin yüzde 73'ü yabancıların mülk almasına karşı çıkıyor. (Bende o karşı çıkanların içindeyim. Ayrıca toplumun yüzde 73’ü mülk satışına karşı çıkmasına rağmen, ülkenin her tarafını yabancılara satmak isteyen ve “Babalar gibi satarım” diye böbürlenen Maliye Bakanının partisine yüzde 47 oy veriyor!)

Bir diğer veri, toplumun yüzde 70'e yakın bir bölümü hiçbir zaman kitap okumuyor olması!

Bir başka veri; toplumun yüzde 72'si hiçbir zaman ya da çok ender yeni teknoloji ürünü almıyor olması!

Bu arada toplumun yüzde 70'lik bir bölümü, evli kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğine inanıyormuş.

Yine toplumun yüzde 57'si, kadınların kolsuz bir üst parça giysi ile evden çıkmaması gerektiğine inanıyormuş. (Bunu söyleyenlerin gözü, dışarı çıktıklarında sokakta dolaşan kadınların üzerinde olur)

Devamla toplumun yüzde 53'ü Türkiye'nin laik anayasasının yasakladığı, kadın yargıçlar, savcılar, öğretmenler ve diğer kamu görevlilerinin görevde İslami başörtüsünü kullanmasına izin verilmesinden yanaymış.

The Guardian gazetesinin yayınladığı veriye göre; Türk insanının yüzde 48 gibi önemli bir bölümü ordunun 'lazım olduğunda' müdahale etmesi gerektiğine de inanıyormuş.

Şimdi; ülke insanının bazı görüşlerini öğrendikten sonra ne düşünüyorsunuz?

Ben diyorum ki! Eyvah ki ne eyvah!..

The Guardian'ın bu haberi, bizim ülke olarak yapacağımız tüm iletişime her halde on basar...

Turizm tanıtım programlarının tamamını, bu gazeteyi okuyanlar nezdinde siler süpürür...

Türkiye için AB artık daha zor!..

Peki, Türkiye'deki insanların değerlerini, inançlarını, yaşam tarzlarını anlamak ülkede halen devam eden sosyal değişimi kavramak için eldeki tek araştırma bu mu?

Bizim bildiğimiz bir sürü araştırma var. Ancak The Guardian gazetesi o araştırmanın sonuçlarını yayınlamaz!

Onların bu araştırmaları yayınlamaları için sansasyonel rakamlar olması gerekir. Tıpkı, yüzde 48 lik bir kesimin, ordunun gerektiğinde yönetime el koymasını onayladığı gibi…

Evet, yabancıların gözünde Yabancı düşmanı, ender kitap okuyan, kadınları ikinci sınıf olarak gören ve demokrasi konusunda zıt duyguları olan sosyal muhafazakâr insanlar olarak tanınmak gerçekten çok acı…

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..