Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '08

 
Kategori
Astroloji
 

Yabankazı (Oğlak Burcu) 3. bölüm:

Yabankazı (Oğlak Burcu) 3. bölüm:
 

Yabankazı kanat uçları siyah olan çok güzel bir kuştur. Bu kuşa “Kuzey rüzgarlarının ötesinden gelen” adı da verilir. Yabankazlarının yaşamına kar yön verir. Baharda karlar erimeye başladığında yabankazları sürüler halinde kuzeye karlık bölgelerdeki yuvalarına giderler ve ilk kar taneleri düşmeye başladığında yeniden dönerler. Bazı türleri her yıl 5.000 millik bir yolu aşar ve Kanada buzullarından Meksika Körfezine kadar gidip gelirler. Göçleri sırasında gökyüzünde V şeklinde uçarlar. Sürünün başını genellikle dişi bir kuş çeker. Böyle uçarken hem arkalarında bir uçuş koridoru bırakırlar hem de birbirlerinin görüş açılarını kapatmamış olurlar. Çok arkadaş canlısı kuşlardır. Uzun göç uçuşları sırasında bazen 20 -30 bin kadar yabankazının hep birlikte ayni yere konup yemek molası verdiği görülür. Yuvalarına ulaştıklarında gelenek ve düzene bağlılıklarını göstererek yerleşim seçimini yaşlı kuşlara bırakırlar. Her yuva arasında düzgün biçimde 6 metrelik bir uzaklık bırakmaya dikkat ederler.

Tam anlamıyla dikkatli ve titiz bir ana-babadırlar. Yumurtalarını yosun ve otlarla örterek soğuktan korurlar. Erkek ve dişi kuşlar kuluçka döneminde yuvayı birlikte bekler.Yavru kazların yumurtayı delip çıkmak için kullandıkları bir “ yumurta dişi” vardır. Bu uğraş 24 saatlerini alır. Ana baba kazlar büyüme sürecinde yavrularının yanlarında bulunurlar. Yavru kazların kanatları yavaş gelişir. Ancak 6 hafta sonra uçacak duruma gelirler.

Kazların gözleri insanınkinden çok daha keskindir. Yiyecek böcek ararken ve uzun göç uçuşları sırasında keskin gözler işe yarar.

Yabankazlarının gökyüzünde şaşmaz bir biçimde uçmalarına ve amaçlarına ulaşmada gösterdikleri beceriye hayran kalırız. Yabankazı –İnsanları da tıpkı totemleri gibi uzun yol-uçucusudurlar. Bu nedenle içlerinde büyük güçler biriktirrler. Kaplumbağa kabilesinden oldukları için nesnel dünyaya çok bağlıdırlar. Fakat yine de ruhsal olarak uzaklara gitmeyi, Kuzey rüzgarlarının, Waboose’nin ülkesinin ötelerine geçmeyi başarırlar.

Waboose’nin 1. ayında “Toprağın Yenilenme Dönemi”nde doğan Yabankazları- İnsanlarının yaşamları totemleri gibi kar tarafından belirlenir. Bu dönem onlara kendilerini yenileme, bedenlerinin sükunetini korurken ruhlarını yüceltme yeteneği verir.Tıpkı totemleri gibi geleneklere çok bağlıdırlar ve her türlü otoriteyi tanımaya hazırdırlar.Yepyeni bir çevre ve alanda çalışmaya başlasalar bile sürekli olarak hatasız davranmaya dikkat eder, alışkanlık ve geleneklere uymaya, üstlerindeki her türlü makamın saygısını kazanmaya çaba gösterirler. Arkadaş canlısıdırlar. Arkadaş topluluklarının tadını ve değerini iyi bilirler.

Çekingen ve içe dönük yapıları nedeniyle topluluk içinde göze batmaz ve zor fark edilirler.Bu topluluk inde içlerinden geçeni değil hoşa gidecek doğruları söylerler. Bu çekingenlik zırhını kırmak ve benlikleri hakkında bilgi edinmek zordur. Yapıları gereği zor beğenen kişiler oldukları için arkadaşlarını ve yakınlık kuracakları insanları özenle seçerler.

Çocukları üzerine kol kanat gerer, onların ana babalarının anlayışları doğrultusunda yetişmeleri, ortaya çıkan yeni durumlara uyum sağlayabilmeleri, rahatları ve güvenlikleri için ellerinden geleni yaparlar. Ev işlerinin, çocukların yaşamının iyi düzenlenmiş olması ve günlük yaşamın kusursuz bir makine düzeninde işlemesi onları çok mutlu eder.

Ana baba olarak çocuklarının söz dinlemesini ve otoritelerine saygı göstermelerini isterler.Kızdıkları zaman ağır cezalar verebilirler. İçe kapanık oldukları için çocuklarına karşı pek sıcak sevgi gösterilerinde bulunmazlar. Çocuklarının kendi sevgilerini günlük yaşamın düzenli ve aksamayan akışı içinde hissetmesini isterler. Düzen ve görev konusundaki sarsılmaz anlayışları nedeniyle çocuklarından onların yapabileceklerinden fazlasını bekledikleri de olur.

Gelecek hafta : 4. ve son bölüm

 
Toplam blog
: 103
: 2248
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

 Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. İ.Ü. Gazetecilik mezunudur. Öğrencilik yıllarında İn..