Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Yağ aldırma (Liposuction)

Yağ aldırma (Liposuction)
 

Yağ Aldırma (Liposuction)


Medikal alanda lipoplasti veya vakumlu lipektomi olarak bilinen liposuction, yetişkin kadın ve erkeklere yapılan, cilt altındaki aşırı yağı alan, kozmetik bir prosedürdür. Liposuction basen, bel yağları almak ve üst kol, baldır, diz etrafını, dış göğüs bölgesi, sırt ve bu çene altı gibi alanlardaki yağı oyarak alır. Birçok kişinin yanlış algılamasına karşın, liposuction bir zayıflama aracı değildir. Liposuction kilo verme ve egzersiz çabalarınıza rağmen erimeyen inatçı yağlarınızı giderebilir. Liposuction günmüzde daha kesin sonuçlar vermesi ve hızlı bir iyileşme ile sonuçlanmasından ötürü daha rafine olmaya devam ediyor.

Uygun Adaylar

Eğer , fiziksel olarak sağlıklı , psikolojik açıdan dengeli ve gerçekçi beklentilere sahipseniz, iyi bir adaysınız demektir. En iyi adaylar, normal kiloda olan ve fazla yağın bulunduğu bölgede sıkı ve esnek deriye sahip olan insanlardır. Yaşın bir önemi yoktur ama yaşlı hastalarda cilt esneklikten yoksundur ve bu nedenle daha sıkı bir cilde sahip genç bir hastayla aynı sonuçları elde etmesi mümkün değildir, aynı memnuniyetle ayrılmazlar. Liposuction diyabet , kalp ya da akciğer hastalığı, zayıf kan dolaşımı gibi sağlık sorunları olan ya da tedavi edilecek bölgeden yeni ameliyat olan birinde yüksek bir risk taşımaktadır. Sigara kullanımı kan akışını azalttığından özellikle sigara kullanıcıları için bu iyi bir tercih olmayacaktır. Eğer sigara içiyorsanız ve liposuction yaptırmak istiyorsanız ameliyattan iki hafta önce sigarayı bırakmanız ve sonrasında en az iki hafta sigara kullanmamanız gerekir.

Doktorunuz görüşmenizde size mevcut tüm vücut şekillendirme yöntemleri açıklayacaktır ve sizin özel ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyi yöntemi önerecektir. Eğer karın bölgesinde liposuction istiyorsanız genellikle karın germe denilen bir abdominoplasti, daha iyi sonuçlar verebilir. Ayrıca geleneksen liposuction yanında VASER, PAL, LAL veya RFAL yöntemlerinin yapılması en iyi seçenek olabilir.

Prosedür Nasıl Uygulanır?

Sadece ufak bir alan tedavi edilecekse lokal anestezi veya sizi prosedur boyunca rahat hissettirebilmek için lokal anestezinin yanında IV yatıştırma yapılabilir. Geniş bir alanların tedavisinde ise genel veya epidural anestezi tercih edilir. Anestezi seçimi hangi liposuction yönteminin seçildiğine bağlı olarak değişecektir. Liposuction ile birlikte abdominoplasti gibi başka prosedürler de uygulanacaksa genel anestezi tercih edilmelidir.

Liposuction Çeşitleri

Tumescent liposuction veya Super-Wet liposuction. Tedavi edilecek bölgeye büyük oranlarda sıvı enjekte edilir. Bu sıvı maden tuzlu ilaç ve lokal anestezik bir kombinasyonudur. Uygulanacak bölgeye göre lokal anestezi, IV yatıştırma ya da genel anestezi yapılabilir. Yerleştirilen sıvı, aşırı kanamayı önlemek ağrıyı kontrol altına almak ve daha yumuşak bir sonuç elde etmek için kullanılır. Tumescent ve super-wet tekniklerinin ikisinde de, anestetik sıvı büyük bir dikkatle enjekte edilir. Bu akcigerlerdeki sıvı toplanmasını onlemek amaçlıdır.

Emme Destekli Lipoplasti (SAL). Bu teknikte, küçük çaplı bir tüp kullanılır. Doktor yağlı alanı içinde ve dışında yumuşak bir şekilde tüpü hareket ettirerek yağı ve sıvı emme işlemini gerçekleştirir. Doktorun diğer eli de sürekli emme işleminin uygulandığı yeri kalınlık ve yumuşaklık dercesini anlayabilmek için kontrol eder.

Güç Destekli Lipoplasti (PAL). Bu teknik SAL’a benzemektedir ama Microaire tarafından yapılan bir makina kullanılır ve özel kanülleri yağlı bölgeye iletmeye yarar. Bu teknik, çok daha büyük hacimli alanlar için kullanılır.

Ultrason Destekli Lipoplasti (UAL) ve VASER. Bu liposuction çeşidi ultrasonik enerji üreten özel bir kanül kullanılmasını gerektirir. Yağlı alandan geçerken ultrason enerjisi yağ hücrelerinin duvarlarını patlatır, yağı sıvılaştırır. Sıvılaşan yağ sonra geleneksel liposuction yöntemleriyle alınır.

Lazer Destekli Lipoplasti ( Lazer Liposuction , LAL , Prolipo veya SmartLipo )

Radyo Frekans Destekli Lipoplasti ( RFAL ). Bu liposuctionda sunulabilecek en son tekniktir. Bu cihaz öncelikle geleneksel liposuction yöntemini uygular sonrasında özel bipolar radyofrekans cihazı kullanarak deriyi ısıtır ve daha sıkı bir deri sağlar. Bu yöntem özellikle abdominoplasti yaptırması gereken ama yara izi bıraktığı için bunu yaptırmak istemeyen hastalar için idealdir. Üstünde çalışmalar devam eden bir cihaz olduğundan riskler konsültasyonunuz sırasında size anlatılacaktır.

Herhangi bir liposuction işlemi sırasında, minik kesiler yapılarak dar bir kanül veya tüp derinin altındaki yağ tabakasını vakumlamak amacıyla yerleştirilir. Kanül, yağı parçalamak ve dışarı emerek atmak için kullanılır. Doktorlar kesikleri mümkün olduğunca küçük yapacaklardır ama ne kadar küçük olursa olsun minik bir iz kalacaktır. Bunlar zamanla kaybolacaktır. Sıvı yağ ile birlikte kaybolur ve işlem sırasında değiştirilir.

Bir liposuction prosedürün süresi gerçekleştirilen bölgeye göre değişmektedir. Prosedürün süresi ve yapılacak anestezi çeşidi konsültasyonunuz sırasında belirlenecektir.

İyileşme Süreci Boyunca Neler Olur?

Liposuction izleri küçük ve gizli yerlerdedir. Lipoplasti sonrası her şey kusursuz olmayabilir. Derinin yüzeyi asimetrik,düzensiz hatta sarkık bile olabilir. Bu özellikle yaşlı hastalarada görülür. Uyuşma ve pigmentasyon değişiklikleri oluşabilir. Bazen, ek ameliyat tavsiye edilebilir. Ameliyat sonrası kesiklerinizden sıvı kaybı olabilir. Şişmeyi kontrol altına almak ve cildinizi yeni şekliyle uyumlu hale getirebilmek için, bir kaç hafta boyunca ameliyatlı alan üzerine giyebileceğiniz rahat bir elastik giysi verilebilir. Enfeksiyonları önlemek için doktorunuz size antibiyotik verebilir.

Ameliyattan hemen sonra çok iyi hissetmeyi ve görünmeyi beklememelisiniz.Yeni teknikler bazı ameliyat sonrası rahatsızlıkları azaltıyor olsa da, yine de, yanma, ağrı, şişme, kanama ve geçici uyuşma, gibi etkiler görülebilir. Ağrılarınız doktorunuz tarafından yazılacak ilaçlarla kontrol altına alınacaktır yine de birkaç gün rahatsız ve ağrı hissedebilirsiniz.

Doktorunuz size giyinme ve duş alma konusunda talimatlar verecektir ve birkaç gün sonra doktorunuzla görüşmeniz olacaktır. İyileşme aşamalı bir süreçtir. Doktorlar şişmeyi azaltmak ve bacaklarda kan pıhtısı oluşumunu önlemek için mümkün olduğunca çabuk yürümeye başlamanızı önerir. Bir hafta sonrasında iyi hissetmeye başlayacaksınız ve birkaç gün içinde işe geri dönebilirsiniz. Dikiş atıldıysa bir hafta ile on gün içinde ya kendileri eriyecek ya da dikişleriniz alınacaktır.

 

Küçük hacimli liposuction sonrası birkaç gün içinde spor salonuna dönebilirsiniz. Büyük hacimli ameliyatlarda ise birkaç hafta veya bir ay boyunca ağır egzersizlerden kaçınmanız gerekir. Genel olarak şişme üç hafta içinde kayboluyor olsa da bazı şişlikler altı ay veya daha fazla kalabilir. Eğer herhangi bir şüpheniz olursa doktorunuza danışmaktan çekinmeyin.

 

Op. Dr. Ümran İleri
 

 
Toplam blog
: 3
: 349
Kayıt tarihi
: 11.02.14
 
 

Op. Dr. Ümran İleri // Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı // 0212 999 80 99 // umran.ileri@l..