Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Yağ örneği ve gıda güvensizliği

Yağ örneği ve gıda güvensizliği
 

Gıda Güvenliği ve Yediğimiz Yağ Örneği

Ülkemizde ihtiyacımız olan yağ değişik bitkilerden sağlanmaktadır. Bu bitkiler ayçiçeği, susam, pamuk tohumu yağı (çiğit), zeytin, soya, mısır, aspir, kolza ve yerfıstığı bitkileridir.

Yerfıstığı ve susam yağı değerli ve kaliteli yağlardır ve az miktarda üretimleri yapılır.

Bu yağlar çoğunlukla margarin yapımında kullanılır.

Soya yağı, ülkemizde soya üretiminin düşük düzeylerde olmasından dolayı üretimi sınırlıdır ve yağın lezzeti, bizim damak tadımıza uygun değildir.

Aspir ve kolza bitkilerinin üretimi ise yeterli düzeyde değildir. Ayrıca fındık yağı az miktarda tüketilmektedir.

Mısır bitkisinde ise %5-6 oranında yağ bulunur en fazla ve ülkemizde mısır özü yağı oldukça tüketilen yağlar arasındadır.

Fakat en fazla tüketimi olan iki yağ bitkisi ayçiçeği ve zeytin yağıdır.

Zeytin yağı belirli bölgelerde yetiştirilen zeytin ağaçlarından elde edilen ve doymamış yağ oranı, özellikle de oleik asit yağ oranı yüksek olan bir yağdır ve özellikle salatalarda ve yemeklerde rahatlıkla tüketilir ve tercih edilir.

Zeytin yağı hem sağlıklı aynı zamanda ise birçok vatandaşımız için lüks seviyesinde pahalı bir yağdır.

Ayçiçeği yağı ise kızartmalarda ve yine yemeklerde tüketilen yağdır.

Yağ bitkileri açısından ülkemizin iklimi özellikle ayçiçeği için uygun olmasına rağmen ekim alanı ve üretim yeterince artmamakta ve ihtiyacımız olan yağ için ithalat yapmaktayız.

Ülkemizde bir de halkın bilmediği pamuk tohumundan elde edilen yağ vardır. Pamuk yağı özellikle yemekli olarak tüketilen ayçiçeği yağının içine karıştırılarak tüketiciye sunulur.

Dolayısıyla birçok üründe olduğu gibi yağ gibi ihtiyacın yerli üretimle karşılanamadığı birçok üründe olduğu, tüketici için alarm zillerini çaldıracak üretim yöntemleri ve uygulamaları yapılır.

Ay.i.ek yağının içine pamuk yağı ilave edilir, belki fındık yağı bile karıştırılıyordur.

Yine pamuk yağı mısır yağı içine ilave ediliyordur.

Ayçiçeği yağı aslında kötü bir yağ değildir. Doymamış yağ oranı biraz yüksektir ve yoğunluk olarak ağır bir yağdır.

Ama tüketiciye ayçiçeği yağı diye taahhüt ediliyorsa ayçiçeği yağı satılmalıdır.

Tarım ve gıdadaki temel sorun aslında bu noktadan çıkmaktadır.

Gıdanın az ya da yetersiz olduğu durumlarda bu tip uygulamalar ortaya çıkmakta, bu durumun sonucunda da antibiyotikli süt, deterjanlı damacana suyu, GDO’lu her türlü ürün, yarın da bilmem ne olduğu belli olmayan yoğurt ya da yumurta ya da ilaç kalıntılı meyve suyu ya da 20 kez ilaçlama yapılmış elma ya da armut ya da kiraz çıkabilir.

Dolayısıyla tarımsal üretimde halktan gizlenen ya da hasır altı edilen her uygulama daha fazla sayıda gıda güvenilmezliği sorunu ile karşı karşıya kalmamıza sebep olacaktır.

 

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..