Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '13

 
Kategori
Haber
 

Yağız’dan müjdeli haber geldi.”İlik bulundu”

Yağız’dan müjdeli haber geldi.”İlik bulundu”
 

İlk bu kare ile haberdar olduk


Geçen Hafta sizlere Yağız’ın öyküsünü duyurmuştum. O ilik nakli bekleyen 450 çocuktan sadece biriydi.

Onun hikâyesini Arka Sokaklar ekibinin Yağız için Adana’ya gitmesiyle duymuştuk.

Sonra Lale Devri fanları ve Arka Sokaklar fanları ve birçok duyarlı insan Yağız için sosyal medyada seferber oldu. #YağızaİLİKBulupYenidenCanVerelim #YağızaCanVerelim #Yağızailikgerekiyor #yagızilikarıyor taglarıyla Yağız’ın sesini duyurmaya çalıştılar.

Ve Gülben Ergen kendi programın da Yağız Yıldız’ın ailesine telefonla bağlandı. Konuyu ekranlara taşıdı.

Bir çocuğun hayatından daha değerli ne olabilir diyerek yola çıkılan bu çalışmaların bugün güzel haberini aldık. Onu da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sabah'ın haberine göre Yağız’a ilik bulunmuş. Haberde;

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Yağız’ın babasının ve doktorunun da katılımıyla bir toplantı yaptı. Yağız'ın sağlığıyla ilgili konuya toplumsal duyarlılık oluşması için katkıda bulunan herkese teşekkür eden Coş, Yıldız'ın şifaya kavuşması için Acıbadem Hastanesi, sağlık müdürlüğü, il emniyet müdürlüğü, toplum destekli polisler ve üniversitenin desteği olduğunu belirterek, "Yağız ile ilgili neler yapılabilir masaya yatırılmış. Her türlü çaba sarf edilmiştir. Sevindirici sonuçlarımız var. Hastanemizin yetkili uzmanı doktorumuzdan alınan bilgiye göre güzel sonuçlar ortaya çıkmış. Kök hücre nakli planlanmıştı, hastaya ihtiyaç duyulan akraba dışı donör taraması vasıtasıyla gerekli çalışmalar yapılmış. Yapılan ilk tarama sonucuna göre hastayla uyumlu olabilecek kordon kanı olduğu belirlenmiş, sonuçların hastaya uygunluğu konusunda ilk veriler olumlu olarak sonuçlanmıştır. Yaklaşık 1 ay içinde hastanın tedavi yönünde çalışmalar devam etmektedir. Ayrıca aynı zamanda hastaya idame tedavisi uygulaması da devam etmektedir. Hastanın genel durumu iyi, hastalıkla iyileşme sürecinde olduğu öğrenilmiştir. Kordan kanından kök hücre nakli çalışmaları da sürdürülmektedir. Acil doku tipi belirlenmesi için kana şu aşamada ihtiyaç yoktur. Bugüne kadar bu saate kadar konuyla ilgili olarak seferber olan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Temennimiz duayla değerli evladımızın, Yağız Yıldız'ın bir an öce sağlığına kavuşmasıdır" denildiği belirtilmekte.

(Haberin tamamına tıklayarak ulaşabilirsiniz;)

Aylardır çırpınan babanın dilekleri kabul oldu.

Ama maalesef herkes Yağız gibi şanslı olamayabilir bu yüzden diğer Yağızların da çaresizliğini unutmamalı gönüllü verici olmalıyız.

Yağız’ın bu sevindirici haberini sizlerle paylaşırken konunun hassasiyetine yeniden dikkat çekmek istiyorum.

Resmi rakamlara göre 670’den fazla hasta hayata tutunmak için kendilerine uygun bir ilik bekliyor. Bunların 450’si ise çocuk. Kalabalık nüfusa rağmen 2 kemik iliği bankasında kayıtlı gönüllü verici sayımızsa yalnızca 36 bin. Oysa ki, Almanya’da bu sayı 4,5 milyon, Amerika’da da 7 milyonun üzerinde.

Tabi bu tek sorunları değil. Türkiye’de lösemi hastalarına ilik nakli için hizmet veren 2 Merkez var. Bunlardan biri Ankara Üniversitesi Doku ve Kordon Kanı Bankası. Diğeri de İstanbul Üniversitesi Kemik İliği Bankası. Her iki bankanın da sorunları ortak: Verici ve analizlerin masraflarının SGK tarafından karşılanmaması, yurt dışı bankalarıyla SGK üzerinden yapılan yazışmaların uzun sürmesi ve personel ile malzeme yetersizliği.

Ancak hastalık beklemiyor. Zamanla yarışıyor. Geçen yıl nakil bekleyen 152 hasta hayatını kaybettiği söyleniyor.Bu hastalık senede bir hatırlanmamalı. Melis ve Yağızlar sayesinde hazır seferber olunmuşken konu bu kadar tazeyken bu konuda ki sorunlar yeniden masaya yatırılmalıdır.

Konunun yetkilileri zamanla yarışan bu hastaların bürokratik anlamdaki sorunlarında önünü açmalıdır.

Bir çocuğun hayatından insan hayatından daha değerli ne olabilir ki…

Yağız ve Melis’in ard arda güzel haberlerini almışken diğerleri içinde Bakanlıktan güzel haberler almak dileğimiz.

Umuyorum en kısa zamanda bu konu üzerinde Bakanlığın da olumlu çalışmalar yapması.

Vatandaşlarımız duyarlıyken sıra onların duyarlı olma zamanında…

oyatekin@gmail.com                                         

https://twitter.com/#!/oyatekin (@oyatekin)

http://yurthaber.mynet.com/yazarlar/tum/1/o.tekin35

OYA TEKİN / MEDYABEY.COM

Oya Tekin/ Yaşadıkça.com köşe yazarı

Not: Burada yazılan tüm yazılarım elektronik imza ve zaman damgası güvencesi altında yasal hakları korunmaktadır. Hiçbir şekilde basılı ya da elektronik bir ortamda (CD, Internet vs.) kaynak gösterilmeksizin izin alınmadan kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 295
: 3718
Kayıt tarihi
: 01.10.06
 
 

Milliyet Bloğa nasıl geldim ve nasıl yerimi aldım bilmiyorum. Sanırım uzun yıllar okuduğum bölüml..