Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yağmur dönemi bitti

Yağmur dönemi bitti
 

Gostergesi mi ? Agustos boceklerinin konserini dinliyoruz her gun.

Japonya da TSUYU nun (yagmur donemi icin kullanilan bir kelime.) bizim yasadigimiz bolgede bittigi Metereoloji mudurlugunce aciklandi. Bazi bolgelerde hala devam ediyor. Kuresel isinma nedeniyle kisa surenin kisaldigi ya da uzadigi oluyor. Bu yil yagmurumuz bol oldu. "Yagmur berekettir ." diyebilirsiniz ama beraberinde toprak kaymasini getiriyor ve sebze meyve fiyatlarinda artisa neden oluyor. Zaten pahalilar. Daha da bir el yakar oldular.

Yagmur donemi bitti dediler ama bu yil yaz mevsiminin gecen yila oranla daha serin olacagi soyleniyor ve ozellikle yagmurlu gunlerin biraz daha devam edecegi soyleniyor. Ne guzel bir kac gundur gunesli idi.

bir kac yil once idi. Tum yaz boyunca hava kapali idi. Nemli, islak gunler ....Celtik etkilenmis yeterince buyuyemeden kuflenmisti ve Japonya ilk kez disaridan pirinc ithal etmisti. Bir lahanayi uc dort dolara alabilmistik.

Yagmur deyince camasir kurutmakta bir bir sorun. Bir cok evde kurutma islevli camasir makinesi olmadigini soylersem sasirabilirsiniz. Nedense insanlar guneste kurutmayi yegliyorlar hala. Ozellikle yasli insanlar.

Nem orani da fazla oldugu icin hemen her gun yatak yorgan balkona cikarilir gunesli gunlerde. Yatak nasil disari cikar diye sorabilirsiniz. Burada hala bir cok evde FUTON denilen yere serilen yataklar kullaniliyor. Kardesim KEKIK hatirlar onlar icin iki yil once geldiklerinde Japon usulu FUTON hazirlamistim. Tam yagmurlu donemdi.

Hava bulutlu ve yagmurlu oldugu gunler icim daraliyor. Soylendigine gore bazi rahatsizliklarin ortaya cikmasi olagan .

Bir iki gundur hava gunesli ve agustos boceklerinin sesi kulagimdaki cinlamayi hissettirmeyecek kadar yuksek .

Toprak altinda yillarca kalip bocek haline gelen agustos boceklerinin kabuk degistirdikten sonra yasamlarinin kisa oldugunu biliyor muydunuz. Bir kere yere dustuler mi yasamlari sona eriyor , ucup bir agac dalina konamayinca.

 
Toplam blog
: 397
: 1111
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1955 Niğde doğumluyum. Ancak Japonya'ya gelene kadar yaşantımın büyük bir bölümü Ankara'da geçti. Ka..