Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '15

 
Kategori
Eğitim
 

Yağmurlu zeminlerde araç kullanma teknikleri

Yağmurlu zeminlerde araç kullanma teknikleri
 

ileri sürüş teknikleri prodrv


İleri sürüş teknikleri uzmanı olarak yağmurlu havaların sürücüler adına ne denli kazaları getirdiğini sürekli gözlemlemiş yada yaşamışsınızdır. Peki neden iki damla yağmur yağınca otomobilinizde kaza yapılacak nedenler başınıza gelir. Önemli olan tabili asfaltta oluşan çamur, toz, yakıt artıklarının birleşerek bir film tabakası oluşturmasıdır. Bu tabaka yağmurun ilk 10 dakikasında oluştuğu için zemin çok kaygandır ve frenleriniz ne yazıkki iyi görev yapmaz. Bu anlamda frenajın uzaması yada aracın savrulması tabi bir durumdur. Virajda iseniz araç bariyere çarpar. Düzde iseniz önünüzdekine çarparsınız. 10 dakikadan sonra bu filim tabakası temizlenir. Suda kaygan zemin tipidir. Fakat ilk 10 dakikanın oluşturduğu filim tabakası kadar değil. Bu nedenle  iki yağmur attı araçlar birbine girdi diye düşünüp şaşırmaya gerek yok. Evet yağmur az yağdı ve asfalt yıkanmadığından sürekli film tabakası kazalara neden oldu.
 
Biz yolun temizlendiğini nereden anlarız. Eğer öndeki araç lastik izi bırakıyorsa su şekil alamıyacağından dolayı bunun film tabakası olduğunu anlamamız zor değildir. Malüm su lastik izi bırakacak bir durum yaratmaz.  Kısacası suyun içinde var olan lastik izi yolun yıkanmadığını göstermektedir.
 
Eğer önünüzdeki araç yağmurda lastik izi bırakıyorsa hemen takip mesafenizi arttırmanız gerekir.
 
Hızınızı düşürmeniz gereklidir
 
Aynı zamada silecekler herzaman normal hızından bir fazla hızda çalıştırılmalıdır. Bunun nedeni otomobilinizin yanından geçen kamyon gibi gurupların ekranınıza su atıp. görüşünüzün bir an dağılması  ile kaza yapma olasılığınızdır. 
 
Toplam blog
: 2
: 177
Kayıt tarihi
: 31.05.14
 
 

İleri sürüş teknikleri uzmanı Resul Ergün, 1979'da Samsun'da doğdu. Otomobillere olan tutkusundan..